Българи в Мюнхен: По-зле сме от животните, а плащаме данъци!

Спят под мостовете или в парковете, някои от над десет години
Обновена: 31 май 2018 16:26 | 31 май 2018 10:45, Елка Василева
311
Българи в Мюнхен: По-зле сме от животните, а плащаме данъци!
Снимка: Дойче веле

Тези кадри потрисат: филм на германската телевизия BR разказва за ужасяващите условия, в които живеят много българи в Мюнхен. "По-зле сме от животните", казва един от героите в телевизионния репортаж.

"Живеят като кучета, като улични песове, казват самите те. В Мюнхен бездомниците от България са много. Спят под мостовете или в парковете. Някои от тях живеят в баварската столица от над десет години. Работят като надничари срещу жълти стотинки. Сега ни взимат на обиколка из града, за да ни покажат как живеят", четем в анонса на 7-минутния телевизионен репортаж на Bayеrischer Rundfunk (BR), излъчен във вторник в късните часове.

"Искам да живея като нормален човек"

Видеото започва с кадър от сградата на "Arbeiterwohlfahrt" - благотворителна организация в помощ на работниците, разказва Дойче веле. Там Саваш Тетик съветва български надничари в Мюнхен. В много от случаите става дума за хора, чието единствено притежание са дрехите на гърба им. "В България имам къща и имот. Ако там имах работа и пари, никога нямаше да дойда да живея тук", казва Стефан Янков пред камерата на BR.

"Вижте, при нас в България приемаме добре чужденците. А тук не се отнасят добре към нас. Никой не ни помага. Тук живеем по-зле от животните. И аз искам да живея като нормален човек. Да работя, да се храня, да се къпя", оплаква се българинът и разказва, че от 20 дни не си е сменял чорапите.

Стефан Янков говори на турски - както повечето от българските герои в този репортаж. Някои от тях живеят от 15 години на улицата. "Представете си само: хора, които работят по цял ден, по строежи или някъде другаде, са принудени да спят на улицата. Или ако имат късмет, в някой автомобил. Те нямат жилище, в което да се приберат, а на следващия ден трябва отново да станат в 6 сутринта и да отидат на работа", казва Саваш Тетик.

Българите отвеждат журналистите от BR на обиколка из района около мюнхенската Централна гара. Там е и Шилерщрасе, където издават разрешителни за еднократно пренощуване в бившата Баварска казарма, която е собственост на общината. Но там може да се нощува само от ноември до края на април. "Нямаме никакви интимни отношения. Не можем да правим такива неща на улицата. Да не сме като кучетата? Така не може", обяснява Невена Арнаудова пред камерата в присъствието на своя партньор. Жената не разбира защо Баварската казарма е отворена само през зимата.

"Съвсем близо до Шилерщрасе се намира и мястото, където всяка сутрин българските надничари чакат да бъдат наети на работа. Те предлагат услугите си срещу 6 до 10 евро на час. Понякога обаче стават жертви на измама и в края на работния ден не получават надницата си", разказват репортерите на BR. Българите споделят пред германските журналисти, че полицаите често ги контролират без причина - понякога по няколко пъти на ден. Това е "расова дискриминация", казва бездомникът Борис Златков. Само тези думи произнася на български, през останалото време и той говори на турски език.

Театралният режисьор Карник Грегориан също застава пред камерата на Bayеrischer Rundfunk. Най-новият му проект "Tagasyl" е театрален пърформанс, в който бездомни надничари от България описват живота си в Мюнхен. "Тези хора нямат никакъв друг шанс, освен да избягат от страната си. Защото след присъединяването на България към ЕС животът им не стана по-лесен. Стана дори още по-труден."

"Мизерията и гладът ги карат да тръгнат към Германия", казва дикторският глас в репортажа, а през това време се вижда сцена с трима бездомници от България, насядали до една ограда. "Не, те не са нелегални мигранти. Те са граждани на ЕС. И имат пълното право да живеят и работят в Германия. Много от тях са изоставили семействата си, децата си, жилищата си в България. Малкото, което изкарат в Мюнхен, отива за храна. А покрив над главата? За тях това е немислимо. Тъй като Баварската казарма затваря врати от 1 май, те се принудени да спят под открито небе", се казва по-нататък във филма.

"Нормално ли е да спя тук? Да не съм животно?"

Ангел Дамянов показва на журналистите мястото, където е спал последната нощ - на открито под дъжда. "Нима аз съм нещо по-различно от германците? Аз съм гражданин на ЕС, работя и плащам данъци в Германия. Нормално ли е да спя тук? Да не съм животно? Нека канцлерката Меркел да ми отговори на този въпрос."

Бюлент Кюлюкчю, който също е част от режисьорския екип на театралния пърформънс "Tagasyl", се надява, че покрай тяхната инициатива повече хора ще узнаят какви мъки изживяват българските надничари в Мюнхен. "Надявам се, че Баварската казарма ще отвори целогодишно. Там има легла за тези хора. Но просто не ги пускат вътре", казва Кюлюкчю пред камерата.

В края на филма репортерите отвеждат зрителя до Райхенбахбрюке - мост, под който нощуват много хора от България. Преди време този импровизиран лагер е бил подпален от непознати лица. "В тази нощ бях просто разбит от работа. Спях като пън. А беше избухнал силен пожар. Добре, че синът ми ме измъкна от този кошмар. Всичко, което имах, изгоря. Всичко!", разказва Георги Лазаров.

"Отгоре на моста - туристи и купонджии. А долу - мизерия. Тези хора работят и плащат данъци, но са принудени да живеят като улични кучета", се казва в края на репортажа на BR, който можете да гледате тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
7
 
25
 
! Отговори
дебел депутат преди 6 години
върнете се , в България се живее прекрасно :)
173
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българка съм, с българско име. Знам само 2-3 майтапчийски фрази на турски. Не познавам българи с български имена, които да разговарят свободно на турски. Това нещо говори ли някому за произхода на "българите" в Мюнхен?
172
2
 
35
 
! Отговори
Бай Курти преди 6 години
Поредната глупост на журналиста.Работя съвсем легално.Трудов договор,права и задължения, като местните.Даже квартирата ми я поема фирмата,плащам само тока и водата , около 100 евро.
171
1
 
43
 
! Отговори
ЙОРДАН ИВАНОВ преди 6 години
ТОЧНО ТОЗИ НА СНИМКАТА НЕ ЗНАЕ КАКВО Е ДАНЪК ! А ТЕЗИ КОИТО ПЛАЩАТ ИМАТ ПРАВА УВЕРЯВАМ ВИ !!!АЗ ЛИЧНО НЕ СЪМ ИМАЛ НУЖДА ОТ ПОМОЩ НО ДВАМА ОТ МОИТЕ КОЛЕГИ СЕ ОПЕРИРАХА ОТ ХЕРНИЯ В ГЕРМАНИЯ - ОПЕРАЦИЯТА СТРУВАШЕ 5 ЕВРО !!! ДРУГОТО ГО ПОЕ ДЪРЖАВАТА .
170
0
 
32
 
! Отговори
анонимната преди 6 години
Срам не само за тях ами и за наснали и те са Българи.Бях на ексурзуя и ме попитаха абе казваш Българин си.ама не изглеждаш на БългаринА съм много бял и красив
169
1
 
30
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Софийските клошари по-добре ли живеят ?!
168
9
 
18
 
! Отговори
Български Британец преди 6 години
Да така е аз изпращам 70 процента от заплатата си в България.и съм полезен много повече на Българияот колкото като бях там.Е оня ден баба ми хвърлила 15,000 хиляди лврадостно през балкона.но няма страшно аз ще и ги възтановя
167
2
 
36
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 6 години
Къв данък са платили?Само глупости .Колкото са внесли в България -толкова и на другаде..Шайка крадци.Говорили развален турски че и развален български Ха Ха ми като не са ходили на училище.
166
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
много са нахални бе. къде дават безплатно жилище на аванта . белите хора се пукат от легална работа за да плащат легални наеми и заеми . тия седнали да спят под мостове и реват . къде са им парите от работата що не си наемат жилища ??
165
2
 
43
 
! Отговори
Това е БГ-бизнесът преди 6 години
Всички българи, които познавам, работещи в ЕС /вкл. Герамния/ имат доста висок жизнен стандарт. Повечето от тях помагат и на роднините си в България.Подчертавам РАБОТЕЩИ.
164
15
 
26
 
! Отговори
Български Британец преди 6 години
Ази карам Юбер такси в Лондон .в него спя в него сераНо си докарвам 2000 паунда на седмица .И съм много по добре от онези 2 години казарма в Бг ,мизерия и гъкане на бромРазни хора разни идеаливсеки е свободен да живее както искасоцлизмъ си отиде Другари
163
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и мене не ме интересува че са там! сами са го избралитова никой не е дллжен да им осигурява покрив над главата безплатно ! нормалните хора плащат НАЕМИ и купуват жилища не спят под мостове ! имат си домове тука и работа има няма кой да работи за кво да ги съжалявам . айде нема нужда !!
162
1
 
34
 
! Отговори
Вал преди 6 години
До СърбоманГлупак!Прабългарите нямат нищо общо с татарите.България е най-старата държава в Европа, основана с това име и така во веки веков. Факт!Дори и сърбоманите пишат на създадената от нас Кирилица.Тези клошари не са българи, а само са родени тук.
161
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ме интересува дали са българи или български турци.Граждани на Европейския съюз са.А живеят много по-зле от имигрантите от Азия и Африка-откъде накъде?Евросъюза не би ли трябвало да осигурява нормален живот първо на своите граждани,а после на всички други?Това показва че има нещо сбъркано в системата.Не казвам че всички трябва да са богати,но поне да имат покрив над главата и храна е нормално.В Социал-ческа България нямаше бедстващи хора,и съм категоричен че онази система беше много по-добра!
160
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един от тези се подвизава в този форум с ник"Циникът".Проси и спи под мостовете, ама във форума се изкарва голяма работа.
159
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България е по-евтин масовият алкохол, човешкият труд (храна в кръчми, услуги, чистене и т.н. ), недвижимата собственност и наемите.Всичко останало е по-евтино в Германия.
158
9
 
28
 
! Отговори
xcvfdasf преди 6 години
*** защо ходите по чуждите държави да слугувате бе шмульовци. Имаме си прекрасна държава. Имал имоти и заминал да е клошар. Ми ум царува ум патки пасе.
157
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До DedoЕдно е да мрънкаш , съвсем друго е да работиш.Мислиш ли ,че тези като се върнат ще работят и то по селата ? Няма как да се случи ,те са научени да получават всичко наготово затова сега им е трудно и забележи пак някой друг им е виновен.
156
4
 
32
 
! Отговори
не ги съжалявам преди 6 години
тука вече има работа много няма кой да я работи а и домове си имат тия тука си имат . така че дет се вика и с минимална заплата може да оцеляват както повечето от нас!а те говорят за строителство ми то и тука със строителство се изкарват прилични пари и без да спиш на улицата . сами са си86492 виновни
155
2
 
45
 
! Отговори
Тъпанар преди 6 години
Бе тя работата е ясна. С турски можеш много добре да се оправиш в Германия. Щом тези не са успели, явно не ги приема добре турската общност там. Причините може да са три - 1. За турците в Германия българските турци, не са турци. 2. За нищо не стават тия. 3. И двете заедно. Друго ми е по-интересно - колко зле трябва да живееш тук с къща и семейство, че да отидеш да съществуваш по този начин в Германия? Някой май послъгва нещо! За 15 години не са научили немски - WTF?