Руската офанзива в Луганск и Донецк буксува, какви са плановете?

До момента украинските сили са отблъснали руснаците от 13 населени места
Обновена: 31 яну 2023 12:59 | 31 яну 2023 12:53, Йоана Цонева
411
Руската офанзива в Луганск и Донецк буксува, какви са плановете?
Снимка: БГНЕС

Украинските сили са отблъснали атаките на руските войски в близост до 13 населени места в източната част на страната.

В сутрешния си доклад Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че през изминалото денонощие окупационните сили са отблъснали нападенията в районите на Новоселовское, Белогоровка в Луганска област, както и край Ямпиловка, Спорное, Красная гора, Парасковиевка, Бахмут, Клещеевка, Ивановское, Авдийевка, Водяне, Первомайское и Угледар, Донецка област.

Засега руските войски са съсредоточени върху борбата за Донецка и Луганска област, колкото и значителни да са загубите им в тези райони. По-специално, руснаците щурмуват Угледар, вероятно опитвайки се да изтласкат въоръжените сили на Украйна по-далеч от така наречения "кримски коридор". Вчера от силите на ДНР съобщиха, че в околностите на града се водят тежки боеве, а украинците са се укрепили.

Отбелязва се, че врагът продължава да води офанзиви в направленията Лиман и Бахмут, като понася тежки загуби. Настъплението е неуспешно в направленията Авдиевка и Новопавловска. По направленията Купянск и Запорожие тя защитава завзетите по-рано позиции.

Според анализатори активизирането на руските войски в Донецка област има за цел да отклони вниманието на украинските сили от подготовката за контраатака. ISW прогнозира, че Кремъл се готви за голямо настъпление в Луганска област.

Според доклада ситуацията във Волинска, Полеска, Северска и Слобожанска област не се е променила съществено и не се отбелязват настъпателни групи на противника.

Още по темата
Ден по-рано украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия се надява да удължи войната, като изтощи нашите сили. Американският Институт за изследване на войната (ISW) смята, че руският диктатор Владимир Путин е готов да продължи пълномащабната война срещу Украйна поне още шест месеца.

Докладите от руска страна за фронтовата линия показват също замръзване на ситуацията. ТАСС съобщава, че през последните 24 часа украинските въоръжени сили са обстрелвали населени места в Донецката народна република 29 пъти, при което е ранен един цивилен. Данните са от представителството на ДНР в Съвместния център за контрол и координация на военните престъпления от страна на Украйна.

Владимир Рогов, председател на движението "Заедно с Русия" дава заявка за цел село Малиновка, източно от Хуляйполе, което ще позволи на руските сили да превърнат града в полуанклав.

Пред държавната агенция Рогов докладва и че руските сили укрепват позициите си в Запорожка област. Той уверява и че руските "Торнадо-S" превъзхождат по точност американските HIMARS,

Според Рогов руските сили в момента обстрелват позиции на ВСУ в Орехово, Хуляйполе и Чаривне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


411
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна изгради 10 000 бункера по новата граница. Промяна на фронта няма да има
214
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече всичко е ясно, Русия изтегля остатъка от войската си заедно с тоалетните от Украйна. Образува се буферна зона от Донбас и войната свършва. Донецка и Луганска област стават ничия земя. Москва няма да рискува да загуби Крим
213
0
 
2
 
! Отговори
Дежурен Санитар преди 1 година
До План по план трябваше да лежиш още седмица на 5 км.
212
2
 
13
 
! Отговори
Кос преди 1 година
Като буксува, защо евроджендърите хукнаха да просят подобно на зеленчука от цяла Южна Америка ? /за сведение навсякъде отрязаха па-ляка Шолц/
211
4
 
18
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Абе вие да не живеете в някаква паралелна вселена? Украинската армия няма нито един реален успех в бойни действия. Териториите, от които руската армия обяви предварително, че се изтегля, бяха заети от украински военни. Но това беше преди месеци. Сега украинската армия губи ежечасово територии, а в същото време няма завоювано нищо там където иа руска армия. А и моГилизацията в Киев тече с пълна сила и вече всичко се вика за пушечно месо.
210
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 10 години Русия или каквото е останало от нея ще е кандидат член за ЕС и НАТО. Сега избиват олигарсите с мутренски произход и разделят собственост с Украйна
209
9
 
3
 
! Отговори
План преди 1 година
1. Еленовъда се обажда, че всичко върви по план. 2. Джуджака казва, че всичко върви по план. 3. Значи това е планът - тотално унищожение на руската икономика и армия.
208
6
 
0
 
! Отговори
do 223 преди 1 година
Говориш пълни глупости :) имам приятел в Киев с кого работим от време на време и мога спокойно да кажа, че пишеш глупости като папагал :)
207
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Москва едва запълни дупките от 130 000 убити в специалната операция и въобще не мисли за контраатака. В момента трупат войски в Луганск за да се защитят. Войната приключи на 1 септември 2022г. Сега остава да избягат от Запорожка област и край
206
7
 
5
 
! Отговори
Скромно мнение преди 1 година
До колкото съм чел и знам такова люшкане на войските на Хитлер и Сталин напред , назад не е имало. Сега има паритет между Русия и Украйна и пада голяма люшкане.Ту едните напредват , а другите бягат и обратно.Трудно е се предскаже изхода от войната.Едно обаче е сигурно. Русия никога няма да бъде такава ,каквато беше преди войната, независимо от изхода.Това ще е голямата заслуга на великия Путин.За Украйна е сигурно че рано или късно ще влезе в ЕС и НАТО.
205
5
 
3
 
! Отговори
До 215 преди 1 година
Нали нямаше украинци, дрОгаре? Как пък Хрушчов бил украинец??
204
15
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много подла стратегия имат украинците към гражданите си. Мобилизират ги , но реално ги осъждат на сммърт. Хванат ли те, директно постъпваш в щурмовите отряди и те пращат на абсолютно самоубийствени атаки. Откажеш ли или не изпълниш заповедта,следва евролиберален изстрел в главата от Азов. Нямаш никакъв шанс да оцелееш. Това е гадно.
203
1
 
3
 
! Отговори
Какво става? преди 1 година
Човек ще реши , че теб са те опнали..Толкоз си доволен от ситуацията..
202
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Не, няма- който и да дойде, все ще бачкате за 500 лева"--------------Хатлантик, харижи бъбречетата на баща си за 2-3 хиляди еврака бе. Щом носи печалба, значи е добро, нали? То и за това сестра ти проссституира.
201
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе братята американци колко го дават еленджито?
200
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя Русия от 1 година вече само буксува, губи и рухва, но Путин е пpoc и не може да го разбере това нещо.
199
12
 
9
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
Много подла стратегия имат руснаците ,към затворниците . Вербуват ги , но реално ги осъждат на смърт. Подпишеш ли договора, директно постъпваш в щурмовите отряди и те пращат на абсолютно самоубийствени атаки. Откажеш ли или не изпълниш заповедта,следва чук в главата. Нямаш никакъв шанс да оцелееш. Това е гадно.
198
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не очаквам одобенна интелигентност от сорроските платени тролеи
197
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Контрата на укроназитата буксува, руснаците напредват. За това зелето моли за оръжия и реве час по скоро да пристигнат.
196
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
украинската нация е чака съдбата на кюрдската нация..Народ без държава...