САЩ продават „Хаймарс“ и мунициии на Полша за $10 млрд.

Пакетът включва 18 пускови установки „Хаймарс“ и ракети
8 фев 2023 08:58, Елка Василева
93
САЩ продават „Хаймарс“ и мунициии на Полша за $10 млрд.
Снимка: архив, БГНЕС

Държавният департамент на САЩ одобри потенциална продажба на ракети с далечен обсег на действие на Полша в сделка на стойност до 10 млрд. долара, съобщи Пентагонът, предаде Ройтерс.

Продажбата се осъществява в момент, когато Киев похвали произведените от САЩ мобилни ракетни системи  „Хаймарс“(HIMARS) за успехите им на бойното поле, като например унищожаването на руските складове и командни пунктове.

Пакетът включва 18 пускови установки „Хаймарс“, 45  ракети от армейската тактическа ракетна система (ATACMS), които са с обсег 297 км и повече от 1000 управляеми ракети за системите за залпов огън (GMLRS).

СОЩ отхвърлиха исканията на Украйна за ракети ATACMS, припомня Ройтерс. В тази връзка агенцията посочва, че Полша няма да може да прехвърли никакви такива ракети на Украйна без одобрението на САЩ.
(БТА, Пламен Йотински)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
11
 
! Отговори
pich преди 1 година
Мда, войната продава за съжаление, защо ли не искат да спира ...
32
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брей техния данък робство по голям от нашия! Ние само 5 милиарда за самолети трябваше да платим..
31
10
 
12
 
! Отговори
Бизнес проекта им преди 1 година
върви с бесни темпове. След като цяла Европа си дари оръжието на Украйна и изведнъж се окаже гола, ще трябва да купи от някъде, а това някъде може да бъде само едно - зад океана. Тоя път обаче, ще бъде тотална минавка, защото цяла Европа ще бъде прецакана по БеГе схемата Фъ-16 за към 2305 година. Ще се дадат едни виртуални пари, за да се спаси ликвидността на доларчето. Дали ще успее тая схема ни остава само да гледаме и демократично да протестираме без ефект.
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 31. Филмар...тия глупости с какво ти помагат ?
29
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само да вметнем, че Хаймарс в Украйна са на 40 години. Това, което Полша ще купи, е последният писък на модата. В комбинацията с полските Ф-35, сателитите и специалните 3д радари, ела да видиш. А Украйна подобни екстри няма, за жалост. Смятай- едни 40-годишни няколко броя Хаймарс, които САЩ щеше да реже за скрап, скапаха Русия, която се кле седмици как ги е унищожила още при доставките.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 28. Не знам на кой говориш
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 24. Всеки може да се съмнява в каквото си иска. И аз "леко" се съмнявам, че разбираш от каквото и да било.
26
14
 
5
 
! Отговори
До 24 преди 1 година
Бе полша да е изцяло марионетна държава на САЩ! "Леко" се съмнявам! Но пък вие ги разбирате тиянеща с марионетсвото! за справка виж беларус виж казахстан виж молдова виж армения! :)))))))))))))))))))))))
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 17. Направо му се идзжвъкаха дзъркелти и му се изкривиха и без това кривите кунки да пердаши плюсове и минуси и да променя (според фантазиите му) общественото мнение.
24
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Калеко Алеко Ами покажи и ти патриотизъм и родолюбие и се запиши доброволец при Зеленски.И без това мъжете в Украйна вече са кът.Стига си висял като цифун пред компа по цял ден.Ама то на фронта не е така лесно като да си слагаш по пет лайка за 10 секунди.
23
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все едно САЩ продават на себе си оръжие... Полша е изцяло марионетна държава на САЩ и троянският им кон в ЕС. Там е щаб квартирата на всички опозиционни лагери от Русия и Беларус и там се подготвят провокациите и цветните революции.
22
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой казал, че бизнеса не трябва да върви ? А най-сладкия е оръжейния след наркотиците.
21
13
 
6
 
! Отговори
.!. преди 1 година
Апък рашистан е основен терорист в собствената си държава! отговорен за убиствота и смърта на десетки милиони хора от собствената си родина! за справка виж сталин! :))))))))))))))) И в други държави са изтрепали бая народ, като назален пример виж афганистан и сирия! :)))))))))))
20
4
 
14
 
! Отговори
Днес преди 1 година
В Литва гори американски завод за безпилотни апарати.
19
3
 
17
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Дойдохме си на думата,няма оръжие без пари,дори и за "съюзници"
18
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ е световен терорист, виновен за смъртта на милиони хора от десетки държави, а ЕС е покорен слугинаж!
17
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сорсоидът още 9 часа сутринта е на бойно дежурство с ВПН-а... :D
16
4
 
22
 
! Отговори
КуКлус преди 1 година
САЩ палят войни защото това е тяхната икономика ! Търговци на смърт ....ей това са "миротворците" от САЩ ! В близкия изток вече няма какво да грабят ...разпалиха нов близък изток на континент който е пионката им и ще има пазар на оръжие колкото си пожелае .......Ето нас ни завлякоха с няколко милиарда ....дори без война ....представете си за какво става дума !
15
4
 
24
 
! Отговори
ХХХ преди 1 година
Видяхте ли сега войната в Европа защо беше така нужна на САЩ ? Нищо лично ...просто бизнес !
14
8
 
18
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Нещо е объркана държавата. Те са за "ЗЕЛЕНОТО ЧОВЕЧЕ", но първо някой трябва да ги плати. Безплатен обяд няма и никога няма и да има. После ще кажат, че нищо не са изпращали там точно като нас. Не заели какво се случва после.