САЩ продават „Хаймарс“ и мунициии на Полша за $10 млрд.

Пакетът включва 18 пускови установки „Хаймарс“ и ракети
8 фев 2023 08:58, Елка Василева
93
САЩ продават „Хаймарс“ и мунициии на Полша за $10 млрд.
Снимка: архив, БГНЕС

Държавният департамент на САЩ одобри потенциална продажба на ракети с далечен обсег на действие на Полша в сделка на стойност до 10 млрд. долара, съобщи Пентагонът, предаде Ройтерс.

Продажбата се осъществява в момент, когато Киев похвали произведените от САЩ мобилни ракетни системи  „Хаймарс“(HIMARS) за успехите им на бойното поле, като например унищожаването на руските складове и командни пунктове.

Пакетът включва 18 пускови установки „Хаймарс“, 45  ракети от армейската тактическа ракетна система (ATACMS), които са с обсег 297 км и повече от 1000 управляеми ракети за системите за залпов огън (GMLRS).

СОЩ отхвърлиха исканията на Украйна за ракети ATACMS, припомня Ройтерс. В тази връзка агенцията посочва, че Полша няма да може да прехвърли никакви такива ракети на Украйна без одобрението на САЩ.
(БТА, Пламен Йотински)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците отдавна плениха такава установка и й научиха кътните зъби, ама нищо чудно че поляците са се набутали особено ако и техните медии си траят като нашите.
12
11
 
30
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Снощи гледах племенникът на Кенеди да казва следното - много от тия милиарди, които САЩ дават на Украйна изобщо не стигат до там, а остават примерно в Дженерал Дайнамикс. С една дума САЩ отново захранват тяхното ВПК. Отпускаме милиарди на Украйна, но с тях поръчваме снаряди, гаубици, джавелини и реално парите отиват в американската икономика. Е и Украйна получава нещо, снаряди и огромен дълг.
11
9
 
8
 
! Отговори
До 8 преди 1 година
В частност си прав. Украйна не нападна Русия, а Рускоговорящи Украинци самоопределящи се като руснаци.
10
23
 
20
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Поляците са истински патриоти и родолюбци, Европа трябва да се поучи от тях, а занят от собствен опит какво представляват съвеЦката чумa, путинизма и комуно-фашизма в Империята на Злото и какво могат да очакват от там ... !!!
9
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Супер...Събуди се,дженди.Съмна се.Хапни си една порцийка скакалци,подмий дупенцето и престани да халюцинираш.
8
18
 
7
 
! Отговори
das преди 1 година
ми да ако не беше Русия нямаше как да продава САЩ. То Украйна нападна Русия да може САЩ да си продава оръжието.
7
14
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И после разправяйте, че Сащ не подклаждат войната. Те МЕЧТАЯТ да продължи вечно, за да продават единственото нещо, което произвеждат - оръжия.Представяте ли си по света да настане мир? Ми то тея ще полудеят от яд.
6
18
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо всички държави плащат кръвен данък на САЩ. Толкова ли са страшни? Вместо да се обединят и да им бият шута от Европа
5
15
 
20
 
! Отговори
Казвам ти куме преди 1 година
Нещо не ви изнася да информирате за взривения завод за производство на бойни дронове в Латвия ! Съвсем случайно е снабдявал Укро Вермахта....Сещай се снахо !
4
14
 
21
 
! Отговори
Копейки и долари преди 1 година
На ФАЩ не му пука за Русия. На ФАЩ му пука да си продава оръжията. Или ги използва, за да раздава демокрация в Близкия Изток, или ги продава на ЕС, като му обяснява как е за наше добро. И после гледам по форуми как се джафкате, когато и двете стани сте за смях
3
17
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
10 милиарда за 45 ракети.Хахаахаххаха Да са им честити на поляците. Много работа ще им свършат. Колкото нашите чертежи на ф16.
2
11
 
25
 
! Отговори
Сладък кеш преди 1 година
Вървете после да разправяте, че няма полза от тая война. А за наивния народ остава да се дъвчат един друг русофили ли са, русофоби ли са. *** народ лесно се манипулира.
1
33
 
22
 
! Отговори
Супер преди 1 година
Русия трябва да бъде обградена с оръжие и принудена да се предаде на колене. Ще стане.