#ЗаЕврото накратко: Отговорите, които търсим и как ще ни се отрази

ЕК развенчава едни от най-честите митове
Обновена: 4 сеп 2023 11:27 | 4 сеп 2023 11:21, Камелия Цветанова
377
#ЗаЕврото накратко: Отговорите, които търсим и как ще ни се отрази
Снимка: Pixabay

Европейската комисия в България започва кампанията #ЗаЕврото накратко, с която ще предоставя на гражданите практическа информация за процеса на присъединяване на страната към еврозоната и достъпни отговори на най-често задаваните въпроси за еврото.

Кампанията, която е с подкрепата на Министерството на финансите и Българската народна банка, включва поредица от информационни видеоклипове по 10 различни теми, които ще се разпространяват през следващите седмици. Всеки анимиран видеоматериал е посветен на конкретен аспект от прехода към единната европейска валута - процесът на замяна на лева с евро, отражението върху всекидневието на хората, ползите за икономиката и бизнеса. Разглеждат се и някои от често срещаните митове и страхове, свързани с общата европейска валута.
Целта на инициативата на Европейската комисия „#ЗаЕврото накратко: отговорите, които търсим“ е да предостави достъпна информация за процеса на въвеждане на еврото в България и как той ще се отрази на ежедневието на българските граждани. Кампанията, която започва през септември 2023 г., ще представи десет видеоклипове по ключови теми, свързани с новите пари. Сред тях: процесът на замяната на лева с еврото; отражението върху всекидневието на хората; и реалните факти зад най-често срещаните митове за еврото.

Факти и данни за еврозоната

Еврозоната е паричен съюз на държавите членки на Европейския съюз, приели еврото като своя официална валута. Формалният ѝ старт е 1 януари 1999 г., когато е създадено самото евро. В началото то е паралелна и само виртуална валута на 11 държави, а през 2002 г. се превръща в истинска валута с банкноти и монети, които заменят марките, франковете, лирите, гулдените и останалите национални валути. От тогава ЕС премина през няколко разширявания и днес в еврозоната влизат 20 от 27-те държави членки с общо население 347 млн. души. Символичният праг от 350 млн. души ще бъде преминат след като към еврозоната се присъедини България.
Страната ни е в процедура по присъединяване и се стреми да стане част от еврозоната през 2025 г.
Всъщност влиянието на еврото и неговата употреба далеч надскачат границите на еврозоната. Еврото е втората по значимост валута в световната търговия и финансови потоци след американския долар. Ползва се широко и в държавите членки на ЕС, които са извън еврозоната, а също и в други страни, в които значителен дял от сделките с имоти, заемите и др. се котират в евро. Множество валути по света, включително и българският лев, са "вързани за" или "прикрепени към" еврото.

Приемането на единната европейска валута е ангажимент, който всяка държава поема при влизането си в ЕС. Единствено Дания има специално договорено изключение да запази валутата си, като датската крона все пак остава тясно свързана с еврото и е част от валутния механизъм ERM II. Въвеждането на единната европейска валута може да стане едва когато съответната държава е готова и отговаря на определени икономически критерии. Краен срок за приемането на еврото не е предвиден.

Ползи от присъединяването

От самото създаване на еврото българският лев е "вързан", т.е. прикрепен към него чрез валутен борд при курс 1.95583 лева за едно евро. За 25 години курсът никога не е променян и не е бил под съществен натиск, което до голяма степен ще улесни прехода към единната валута. Благодарение на дългите години с фиксиран курс, редица ползи от еврото в България вече са налице - например валутната и финансовата стабилност.

Приемането на еврото ще донесе и други предимства за България. То ще улесни международната търговия, инвестициите и туризма като премахне нуждата от обмяна на валута и съответно разходите за комисиони. С въвеждането на еврото се очаква таксите за банкови преводи също да поевтинеят, а лихвите по заемите за хората, фирмите и правителството да са дългосрочно и устойчиво по-ниски. Прогнозата е в резултат на всичко това чуждестранните инвеститори да започнат да приемат България като по-привлекателна дестинация, което да доведе до приток на капитали. Водещи рейтингови агенции като S&P, Moody’s и Fitch са дали индикация в оценките си за България, че присъединяването към еврозоната ще доведе до покачване на рейтинга на страната.
Дългите години на фискална дисциплина, силното доверие във валутния борд и ангажиментът за поддържането му доведоха до изключително нисък валутен риск за България в момента. Приемането на еврото елиминира напълно валутния риск и дори дава възможност на България да ползва спасителните механизми на еврозоната в случай на нужда. Не на последно място присъединяването към еврозоната би подобрило функционирането на институциите и администрацията, а също и цялостната репутация на държавата.

Присъединяване на България към еврозоната: какво предстои?

Понастоящем целта, която българското правителство и БНБ са поставили, е еврото да бъде прието „възможно най-скоро, но не по-късно от 1 януари 2025 г.“ Предишната целева дата – януари 2024 г. – бе отложена. Макар да няма нормативно изискване, досега всички държави са влизали в еврозоната от началото на календарната година поради практически съображения като улесняване на осчетоводяването, данъчното облагане и т.н.
Преди да приеме еврото България трябва да е направила необходимите законови промени за лесен преход към единната валута. Необходим е специален закон за приемането на еврото, в който да са разписани всички правила за превалутиране, изписване на цените в двете валути, срокове, в които левът и еврото паралелно ще са официална валута и т.н. Налагат се също множество промени в други закони, които да утвърдят еврото като национална валута, да регламентират правомощията на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Българската народна банка (БНБ), както и да осигурят безпроблемното преминаване на банковата и платежната система към еврото. Работата по всички тези промени е в ход: част от проектите са вече готови и се консултират с ЕЦБ.
Другата важна стъпка е оценката за готовността на България за еврото. Тя се прави чрез т. нар. конвергентни доклади на ЕЦБ и Европейската комисия (ЕК). Такъв доклад се изготвя най-малко веднъж на две години, а според графика следващият ще бъде през юни 2024 г. Чрез конвергентните доклади двете институции преценяват доколко всички страни членки, които не ползват еврото, покриват конкретните икономически изисквания (т.нар. Маастрихтски критерии), както и доколко законодателството им е приведено в съответствие с това на еврозоната. Ако дотогава българският парламент е приел нужните закони, основното предизвикателство за страната се очертава да бъде отговорът на изискването за инфлация. След евентуално положително становище от ЕК и ЕЦБ, пътят към еврото би бил практически открит, като формално се минава и през препоръка от ЕК и решение на правителствата на държавите членки в Съвета на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още по темата: евро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
298
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Първо Тецовете ги затварят всички. Просто защото са вредни. Ако ти си обслужващ персонал, жалко за тебе, но най вероятно само за това ставаш. Икономиката ни е около 100 милиарда долара, което е 10-14 пъти повече от преди да влезнем в ЕС (при богатите)." - Започваш с първо, а няма второ. ТЕЦ-вете тепърва щемги отварят, споко. Икономиката ние напред, ама ти си като комунистите - ако не били те, едва ли не се твърди, че и асфалт е нямало да има ...
297
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ехааа! Така пропаганда не е имало от Живков насам ...
296
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ала бала - Как ще ни се отрази приемането на еврото ли??? Вместо да разтягате локуми погледнете в историята на държавите, които са преминали този процес. Какъв са го яли, и ние ще го ядем същия. Абсьолютно всички държави до една. И ние няма да бъдем първото и единствено изключение в НИКАКЪВ СЛУЧАЙ! Относно основното "оръжие" в пропагандата на дежурните платени - Въпросът "Еврото или рублата" АЗ избирам ЛЕВЪТ! Един ден нашите продажници ще им се наложи да отговарят за загробването на България!
295
8
 
3
 
! Отговори
Данчо преди 1 година
До Анонимен Ако през 1976 г. Румъния беше дала коридор на руснаците за България, щяхме да сме част от СССР и рублата щеше да ни бъде валутата.
294
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не ни трябва да скачаме в потъващ кораб където ще ни контролират началниците-видяхте в какво се превърнахме последните години - колония източвана от западните ни началници
293
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
само най долните продажници искат еурото
292
10
 
11
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Всичко казано от ППДБ е лъжа! Важи и за "ползите" от приемане на еврото !
291
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 299,това че всички иддиоте скачат от моста значи ли че и ние трябва?да самоубиваш собствената си енергетика като същевременно вдигаш цените на тока -това ли е добре за икономиката ни?доскоро може да сме били добре но с липсата на евтина енергия ние а и цяла еуропа тръгва надолу,бизнеса вече бяга от тук!като ти наложат политики изгодни за западните ни "партньори" и не се съгласиш-веднага ти спират кранчето-какво правиш освен да се хванеш за палците?
290
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ме интересува еврото. Имаме си ЛЕВ!Да живее България!
289
11
 
11
 
! Отговори
шмatka преди 1 година
Всичко започващо с евро -УМИРА!
288
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що не английската лира или долар!
287
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В нашто село копаем само биткойни
286
14
 
10
 
! Отговори
294 преди 1 година
До Анонимен 296. Първо Тецовете ги затварят всички. Просто защото са вредни. Ако ти си обслужващ персонал, жалко за тебе, но най вероятно само за това ставаш. Икономиката ни е около 100 милиарда долара, което е 10-14 пъти повече от преди да влезнем в ЕС (при богатите). И имаме огромен износ към ЕС, обаче няма как да знаеш, щото не четеш
285
7
 
12
 
! Отговори
Врабчето преди 1 година
Като решенията на X конгрес на Партията: Напред към светлото бъдещ! И викайте силно Ура! Да се чуе и в Посолството. Вазелина сами си го купете.
284
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европланктонът е толкова елементарен организъм, че не може да разбере разликата между валутен борд, който във всеки един момент може да се премахне, и заличаването на националния суверенитет върху банкова система чрез вливането в еврозоната, където вече не БНБ ще решава, а съветът на еврозоната, където България има само символичен глас.
283
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 294 - да до най богатите сме -ама като обслужващ персонал - винаги най бедни в еуропата,ще затваряме аеци,ще затваряме тецове -че така е политкоректно и еко и от производители ставаме вносители- ех какво светло еуро бъдеще - икономика нулева -само внос на пластмасови домати
282
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
еврото е липса на суверенитет -каквото ти наредят това правиш иначе ти спират кранчето на момента,Сега не могат да го направят защото си имаме собствени пари нищо че били вързани към еврото.Само най долните продажници искат еврото както и банкери- тези които ще спечелят,ако беше много хубаво нямаше да ни натискат толко нашите продажници - щом властта иска нещо-не е добре за народа - за над 30 години не го ли разбрахте
281
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В коментарите си противниците на Евро зоната винаги изтъкват кои страни не са в зоната. Дай да видим кои са. Топ 5 икономики в ЕС - Германия, Франция , Италия, Испания и Холандия. Първите 3 са в Г20, отделно от ЕС. Испания е 12та икономика в света и има делегации на срещите на Г20. Лично аз предпочитам да съм зъедно с най богатите и най успелите.
280
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без кеш, еврото става дигитално.
279
4
 
10
 
! Отговори
офа преди 1 година
До Иван Стрезов. Пич Словакия е в Еврозоната от 2009та. Да ти каза, ако копейките се научите да лъжете по малко, може и пак да почнат хората да ви се връзват на глупостите