#ЗаЕврото накратко: Отговорите, които търсим и как ще ни се отрази

ЕК развенчава едни от най-честите митове
Обновена: 4 сеп 2023 11:27 | 4 сеп 2023 11:21, Камелия Цветанова
377
#ЗаЕврото накратко: Отговорите, които търсим и как ще ни се отрази
Снимка: Pixabay

Европейската комисия в България започва кампанията #ЗаЕврото накратко, с която ще предоставя на гражданите практическа информация за процеса на присъединяване на страната към еврозоната и достъпни отговори на най-често задаваните въпроси за еврото.

Кампанията, която е с подкрепата на Министерството на финансите и Българската народна банка, включва поредица от информационни видеоклипове по 10 различни теми, които ще се разпространяват през следващите седмици. Всеки анимиран видеоматериал е посветен на конкретен аспект от прехода към единната европейска валута - процесът на замяна на лева с евро, отражението върху всекидневието на хората, ползите за икономиката и бизнеса. Разглеждат се и някои от често срещаните митове и страхове, свързани с общата европейска валута.
Целта на инициативата на Европейската комисия „#ЗаЕврото накратко: отговорите, които търсим“ е да предостави достъпна информация за процеса на въвеждане на еврото в България и как той ще се отрази на ежедневието на българските граждани. Кампанията, която започва през септември 2023 г., ще представи десет видеоклипове по ключови теми, свързани с новите пари. Сред тях: процесът на замяната на лева с еврото; отражението върху всекидневието на хората; и реалните факти зад най-често срещаните митове за еврото.

Факти и данни за еврозоната

Еврозоната е паричен съюз на държавите членки на Европейския съюз, приели еврото като своя официална валута. Формалният ѝ старт е 1 януари 1999 г., когато е създадено самото евро. В началото то е паралелна и само виртуална валута на 11 държави, а през 2002 г. се превръща в истинска валута с банкноти и монети, които заменят марките, франковете, лирите, гулдените и останалите национални валути. От тогава ЕС премина през няколко разширявания и днес в еврозоната влизат 20 от 27-те държави членки с общо население 347 млн. души. Символичният праг от 350 млн. души ще бъде преминат след като към еврозоната се присъедини България.
Страната ни е в процедура по присъединяване и се стреми да стане част от еврозоната през 2025 г.
Всъщност влиянието на еврото и неговата употреба далеч надскачат границите на еврозоната. Еврото е втората по значимост валута в световната търговия и финансови потоци след американския долар. Ползва се широко и в държавите членки на ЕС, които са извън еврозоната, а също и в други страни, в които значителен дял от сделките с имоти, заемите и др. се котират в евро. Множество валути по света, включително и българският лев, са "вързани за" или "прикрепени към" еврото.

Приемането на единната европейска валута е ангажимент, който всяка държава поема при влизането си в ЕС. Единствено Дания има специално договорено изключение да запази валутата си, като датската крона все пак остава тясно свързана с еврото и е част от валутния механизъм ERM II. Въвеждането на единната европейска валута може да стане едва когато съответната държава е готова и отговаря на определени икономически критерии. Краен срок за приемането на еврото не е предвиден.

Ползи от присъединяването

От самото създаване на еврото българският лев е "вързан", т.е. прикрепен към него чрез валутен борд при курс 1.95583 лева за едно евро. За 25 години курсът никога не е променян и не е бил под съществен натиск, което до голяма степен ще улесни прехода към единната валута. Благодарение на дългите години с фиксиран курс, редица ползи от еврото в България вече са налице - например валутната и финансовата стабилност.

Приемането на еврото ще донесе и други предимства за България. То ще улесни международната търговия, инвестициите и туризма като премахне нуждата от обмяна на валута и съответно разходите за комисиони. С въвеждането на еврото се очаква таксите за банкови преводи също да поевтинеят, а лихвите по заемите за хората, фирмите и правителството да са дългосрочно и устойчиво по-ниски. Прогнозата е в резултат на всичко това чуждестранните инвеститори да започнат да приемат България като по-привлекателна дестинация, което да доведе до приток на капитали. Водещи рейтингови агенции като S&P, Moody’s и Fitch са дали индикация в оценките си за България, че присъединяването към еврозоната ще доведе до покачване на рейтинга на страната.
Дългите години на фискална дисциплина, силното доверие във валутния борд и ангажиментът за поддържането му доведоха до изключително нисък валутен риск за България в момента. Приемането на еврото елиминира напълно валутния риск и дори дава възможност на България да ползва спасителните механизми на еврозоната в случай на нужда. Не на последно място присъединяването към еврозоната би подобрило функционирането на институциите и администрацията, а също и цялостната репутация на държавата.

Присъединяване на България към еврозоната: какво предстои?

Понастоящем целта, която българското правителство и БНБ са поставили, е еврото да бъде прието „възможно най-скоро, но не по-късно от 1 януари 2025 г.“ Предишната целева дата – януари 2024 г. – бе отложена. Макар да няма нормативно изискване, досега всички държави са влизали в еврозоната от началото на календарната година поради практически съображения като улесняване на осчетоводяването, данъчното облагане и т.н.
Преди да приеме еврото България трябва да е направила необходимите законови промени за лесен преход към единната валута. Необходим е специален закон за приемането на еврото, в който да са разписани всички правила за превалутиране, изписване на цените в двете валути, срокове, в които левът и еврото паралелно ще са официална валута и т.н. Налагат се също множество промени в други закони, които да утвърдят еврото като национална валута, да регламентират правомощията на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Българската народна банка (БНБ), както и да осигурят безпроблемното преминаване на банковата и платежната система към еврото. Работата по всички тези промени е в ход: част от проектите са вече готови и се консултират с ЕЦБ.
Другата важна стъпка е оценката за готовността на България за еврото. Тя се прави чрез т. нар. конвергентни доклади на ЕЦБ и Европейската комисия (ЕК). Такъв доклад се изготвя най-малко веднъж на две години, а според графика следващият ще бъде през юни 2024 г. Чрез конвергентните доклади двете институции преценяват доколко всички страни членки, които не ползват еврото, покриват конкретните икономически изисквания (т.нар. Маастрихтски критерии), както и доколко законодателството им е приведено в съответствие с това на еврозоната. Ако дотогава българският парламент е приел нужните закони, основното предизвикателство за страната се очертава да бъде отговорът на изискването за инфлация. След евентуално положително становище от ЕК и ЕЦБ, пътят към еврото би бил практически открит, като формално се минава и през препоръка от ЕК и решение на правителствата на държавите членки в Съвета на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още по темата: евро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
278
9
 
5
 
! Отговори
123 преди 1 година
Ако Гърция не беше в Еврозоната , хората щяха ба изгубят спестяванията си. Тука хем сме го играли с пирамиди и фалити на банки, хем нищо не сме научили.
277
8
 
19
 
! Отговори
Иван Стрезов преди 1 година
Нали от Брюксел казаха преди години : " Вие сте заедно с Румъния и при влизане в ЕС , зони и т.н. " . Защо Румъния категорично отказва да влиза сега в Еврозоната заедно с България ???? ; и в близките 10 години този въпрос не стои на дневен ред пред румънското правителство . Полша , Унгария , Чехия , Словакия не желаят да влизат сега и в близко бъдеще в този капан .
276
5
 
20
 
! Отговори
Ламбо преди 1 година
Корабът потъва , а ние се сетихме да се качваме на него .
275
8
 
7
 
! Отговори
sd преди 1 година
Ако БГ не е приела еврото, то нищо не пречи бордът да се издъни и пак да пиете по една студена вода -т.е. да загубите всичко спестено в левове. Видяхте как боко и прасун обраха ктб за няколко дена. В Аржентина бордът се е дънил няколко пъти. Гърците тъкмо еврото ги спаси - иначе трябваше да им изчезнат всички драхми в хиперинфлационна буря и да почнат като БГ през 1997 със 100 ЕУР заплати.
274
3
 
3
 
! Отговори
село преди 1 година
Хубаво,е ОБЯСНЕНО.НО СИЛНО СЕ СЪМНЯВАМ,ЧЕ ЩЕ СТАНЕ ТЪЙ!!!
273
4
 
3
 
! Отговори
Пенсионер с Таван преди 1 година
Добре ,че са младите да взимам 3400 лв пенсия или 4 пъти заплатата на една работеща на 900 лв средна общообразована глупачка.
272
15
 
15
 
! Отговори
Itso преди 1 година
Сега се прибирам от чужбина, минах през половин Европа и в джоба си имам Леи, Евро, Левове, Форинти и за какво са ми всичките тези хартишки - да пълня джобовете на търговците на валута. Който иска да си пази левчетата и да си ги татуира на rъза.
271
5
 
12
 
! Отговори
Отговор преди 1 година
До до 271 Карбовски е комунистическо *** , ученик на Кеворк.Същия гол ***.
270
5
 
16
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
Еврото се използва като валута у нас много отдавна. Всички имоти се продават в евро. Явно го харесваме.Само да му предадем официалност.
269
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гърците уж се жалеха, че цените им са се повишили с евото, но по времето на Ципрас гласуваха на референдум, над 90% ЗА еврото. Хърватите приеха еврото в началото на тази година, инфлацията им е наполовина на нашата. Друго? Някой да е обеднял?
268
8
 
11
 
! Отговори
Joko преди 1 година
Цветанова, писна ми дЕдовия от хвалби и платенипубликации ! Кажете какви са рисковите. Кажете защо две от най-мощнитеикономики на изтока (Полша и Чехия ) нямат никакви намерения да въвеждат еврото. Защо дания и Швеция ( след проведен референдум) категорично отхвърлиха еврото. Сравнете външният дълг на БГ и средния за еврозоната. Обяснете, че ако пиемем еврото резервът от 50 милиарда лева ( към момента) ще бъде освободен и тогава краденето ще бъде с камиони.Накратко , не правете хората на ***
267
2
 
5
 
! Отговори
Руси преди 1 година
Боли ги *** за бедните. "Сглобката искат да обслужат интересите на нашия бизнес, който така или иначе е в сивия сектор, а сега ще има възмобност Сглобката да върне едни пари и да си натрупа гласоподаватели евентуално от бизнеса и принудените трудоваци "
266
6
 
12
 
! Отговори
Не е ВЯРНО, преди 1 година
че всички ще обеднеят. Банкерите, собствениците на недвижими имоти и търгуващите в ЕС ще са на далавера. Останалите както каза Кокор - да го ..... бедните!!!
265
5
 
5
 
! Отговори
ЕВРО - ама на преди 1 година
Куково лято. Кир-Кокор-Тиквон-Шишинян гледат само лапачката и въпреки желанието на партньорите да ни вкарат в еврозоната, няма как да стане, тъй като всички показатели, като дефицит, инфлация и т.н, ще ойдат в ряката,
264
5
 
2
 
! Отговори
бг смешки 2 ДО 276 преди 1 година
Що не като народа е про***Ст и си иска еврото какво ще направиш по въпроса ?!?!?? да обеднее още повече като му толкова акъла ....
263
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЗА ЕвротоИзкупува дълга на тоя, който го име. Реално сега ние, с нашите изгладувани резерви, ще изкупим дълговете на Италия, Португалия, Франция и Германия - докато те се щиреха с помощи и щедра социална политика, нашите пенсионирани учители и професори ровеха по кофите, за да оцеляват. Сега широкото им харчене трябва да се плати от някой. От Кой? От тоя дето няма дълг и е изгладувал резерви за черни дни. А ако дойде, не дай си Боже наш ред за изкупуване на дългове - лесно е - нямате право
262
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ФИНАНСИСТАбсолютно прав! Няма съюз в света, към който да сме се присъединили и той да не се е разпаднал след това с жестоки последици за бедната ни Родина. И всичко заради алчни и *** политици и смотана и подтисната интелигенция!
261
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ФИНАНСИСТНикой не те спира да обърнеш спестяванията си в рубли, йоани или друга "БРИКС Валута: :) Очакват те само позивити от това действие :)
260
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименКсенофоб долен, защо те е страх да си напишеш името? Или те е срам, щото и мама и тате са били комунисти? човек, който не си тачи историята, бък била тя и неправилна, според него, е безродник и няма място на тая благословена земя, наречена България!
259
3
 
6
 
! Отговори
дтибвгз преди 1 година
До АнонименНа *** народ като българския не трябва да му се дава думата