Радев: България се стопи с 850 000 души за 10 г., защо емигрират младите?

Решаването на демографската криза изисква пречупване на корупцията
14 сеп 2023 18:00, Петър Бойчев
406
Радев: България се стопи с 850 000 души за 10 г., защо емигрират младите?
СНИМКА БГНЕС

За 10 години населението на България намаля с 850 000 души, което е най-резкият спад на населението в модерната ни история. Решаването на демографската криза изисква пречупване на корупцията и изграждането на институции, способни да отстояват правовата държава и справедливостта. Това заяви президентът Румен Радев на срещата на върха по демографските въпроси в Будапеща.

Държавният глава участва във форума на високо равнище „Семейството е ключът към сигурността“ по покана на президента на Унгария Каталин Новак. Радев оцени високо последователната политика на Унгария в подкрепа на младите семейства и насърчаване на раждаемостта, която в дългосрочен план има потенциал да се справи с негативните демографски тенденции, характерни за европейските държави.

Хората са най-ценният капитал на всяка държава и каквито и финансови, зелени и дигитални политики да предлагаме и развиваме, те трябва да са подчинени на осъзнатото разбиране, че именно демографските процеси определят бъдещето на обществата, подчерта Румен Радев. Затова, по думите на президента, всяка демографска политика трябва да подпомага младите хора да създават семейства и да имат деца, едновременно с тяхното професионално и обществено утвърждаване.

Нивата на раждаемост, смъртност и емиграция са основните фактори, които измерват демографските процеси, но те са в пряка зависимост от множество политически, икономически и социални фактори и те също трябва да бъдат отчитани при изготвянето на демографските политики, подчерта Румен Радев. За разлика от България, други страни членки на ЕС не само имат много ниски нива на емиграция, но и привличат много млади хора от България и страните от Източна Европа, което допълнително влошава техните показатели за раждаемост.

„Това  е двойна загуба за България, тъй като страната ни е инвестирала в образованието на тези млади хора и вместо те да вложат своите знания и умения у нас, те допринасят за развитието на други не само по-богати, а и по-ефективно функциониращи държави“, заяви Румен Радев.

Като фактори за противодействие на демографската криза президентът открои адаптиране на финансовите стимули за отглеждане на деца, подпомагането на младите семейства, които имат проблеми с репродукцията, подкрепа за самотните родители, безплатни детски градини, данъчни облекчения за многодетни семейства при отговорно родителство и други.

В изказването си на форума президентът подчерта, че много от младите хора в страната ни определят като причина за своя избор да се развиват професионално и да създават своите семейства в чужбина не само с по-високите финансови възнаграждения, а с функционирането на правовата държава и защитата на справедливостта, добрата работа на социалните и здравни системи и с основаните на ясни правила  и отговорности общества.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


406
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
7
 
17
 
! Отговори
Striker преди 11 месеца
Докато тоя предател *** Крадев и подобни са на власт, докато има селяния, чалга, престъпници на всеки ъгъл, докато Копейкин, Изхождане и подобни отпадъци теглят страната ми към Сев. Корея, вместо към ЕС и НАТО, аз поне за постоянно не бих се върнал.
219
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Слава на братска Русия! Цяла България обожава руската държава.. С най голямо удоволсвие ще им позволим да дойдат отново в нашата родина. Ще им бъде предоставен пълен достъп до родните либе.ра.сти и техните жени ,дъщери.....
218
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
дотогава имаше някаква работа заради строителния бум и по-високи заплати, а след това в следващите поне 7 години беше стагнация, имаше безработица, за някакви нискоквалифицирани дейности искаха опит повсеместно. Сега нещата относно работата поне за работниците са по-добре, вече няма кой да работи и дават шанс без опит за работи, на които преди беше абсурд да нямае опит и да те вземат.
217
1
 
17
 
! Отговори
Шофьор преди 11 месеца
Бачках в Еконт с големия камион Ямбол-софия-ямбол за 700 кинта през 2016.Отидох в Испания за същата работа Памплона-Барселона-Памплона 2200 евра.Нече и там е кой знае кво ама е по дибре от БГ
216
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В преиода 2011-2021 България намаля с 850 000 заради комплексни причини. Първо през по-голямата част от това време управляваха крадците от ГЕРБ, в началото на тези години отпаднаха трудовите ограничения за работа в ЕС и стана възможно да се работи без трудови визи в Германия, ВБ, Нидерландия, Ирландия, Белгия итн. Другото което е световната криза от 2008 г се усети в България с малко закъснение през 2009 г, дотогава имаше някаква работа заради строителния бум и по-високи заплати, а след това в
215
6
 
19
 
! Отговори
Маркс преди 11 месеца
Бягат защото 34 години по-късно продължаваме да сме руска ***,управлявана от копейки като теб!
214
6
 
15
 
! Отговори
Ха ха ха, преди 11 месеца
...чета как програмист щял да бяга в ...Русия??? Най- забавният виц за вечерта!
213
5
 
16
 
! Отговори
Този преди 11 месеца
...е пълен срам ,където и да иде! Естествено ,че най-много българи избягаха,много преди 10 години! А и да не забравям ,че от тези 10 години, в три от тях , Радев еднолично дерибействаше в държавата ни! Но по-скоро беше зает да се окопава във властта,отколкото да свърши някаква работа!
212
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Живеем в последните дни на ЕС и НАТО .. Никой няма да остане в съюз който губи всички войни които е започнал.
211
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Много точна преценка и реч!!
210
16
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 11 месеца
Аз взимам 9К в лв, но ще бягам в Русия , ЕС и НАТО ще разпаднат , тука ще стане или гражданска война или Турция ще ни вземе..
209
6
 
17
 
! Отговори
Радев е лъжец! преди 11 месеца
Най голямата миграция на българи беше при отваряне на границата/ избягаха от този комунистически "рай"/, и през Лукановата и Виденовата зима! Всички бивши ченгета от това време Радев ги събра на хранилка в Президентството! Да не говорим,как младите протестираха в Ковид-кризата,че искат и в България да е като в Европа, а Радев размаха юмрук и ги поведе към...Азия! Той ,и Рашков Дамаджаната превърнаха държавата в разграден двор за мигранти,че Австрия да не ни иска в Шенген!
208
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Защото 15 години управлява корумпираният Бойко Методиев, Беевски и т.н. и нищо не се променя!!
207
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
РАДЕВ - оставка и на съд за държавна измяна... Доживотна присъда ...КОПЕЙКИН - СЪЩО !!!
206
3
 
26
 
! Отговори
Мияч преди 11 месеца
Еми аз бях инспектор в общината за 760 лв и реших да ида на запад да продавам сладолед за 2 300 евро чисто. Там си намерих една руса полякиня и си направихме едно дете и си живеем добре. Щото две заплати по 2 300 евро е 4 600 евро +детските 800 евро си живеем нормално.Не работя по специалността ми,нито съм доктор и спасявам животи ,но се чувствам човек и най-малкото ми плащат на време и не ме унижават на работното място и не ми дигат цените в сряда и в петък. Не ме е срам,че продавам сладолед!!!
205
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Защо ли-защото ги карат да работят по 10-12часа, осигуряват ги на 4часа,не им разрешават пълните отпуски,няма събота и неделя-все се работи,ако се разболееш не ти плащат болнични или не ти признават,че си болен,заплатите са далеч от предвидените-"можеш да стигнеш и до 2000лв, ама ще видим как работиш-за сега ето ти 800"-поне във В.Търново е така.Навсякъде всичко е с връзки и Сигурно и в др.по-малки градове е така.Говоря за средния статистически младеж, който е масовият
204
6
 
16
 
! Отговори
Варненски преди 11 месеца
Щото не искаме зелен чорап, копейка, г-жа лъжа и други изчадия политически да има в страната ни
203
5
 
17
 
! Отговори
Блудните Братя преди 11 месеца
Заради ей такива фалшиви юмручета като тебе Радев напускат младите. 'Мутри вън' и тем подобни простотии като всички сте един дол дренки. Бойко Борисов и Румен Радев и двамата са K.oпeлeта на Бай Тошо и това е обществена тайна. Доведените братя, единия го направиха премиер, другия президент.
202
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
щот си гей, затуй бягат.
201
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аз бих им отнел правата да гласуват ако не внасят поне 6 месеца в годината ДОД и Здравни и за Бъгарите тук бих направил същото . В сащ като не си там 6 месеца в годината губиш зелената карта