Тайните служби на Путин се възползват от икономическата ни обвързаност с Русия

Денков в Страсбург: Да сме равни с другите народи в Европа зависи от нас
Обновена: 22 ное 2023 12:31 | 22 ное 2023 12:19, Стела Стоянова
284
Тайните служби на Путин се възползват от икономическата ни обвързаност с Русия
Снимка БГНЕС, архив

Страсбург е град с богата и бурна история, бил е част от Римската империя, за кратко е бил независим и свободен.

Днес Страсбург е белият гълъб на мира. Днес за първи път в своята история, Европа е обединена по мирен път и е равноправен съюз на мирни държави. Това каза българският премиер Николай Денков пред Европейския парламент в дебата на тема: „Това е Европа“, предаде БГНЕС.

Моята родина е една от най-старите държави в Европа, запазила името си България от 681 г. насам. В своята хилядолетна история страната ни е присъединявана насилствено към други страни, но успява да възкръсне благодарение на своите будители. Един от тях - Васил Левски, е духовният вдъхновител на независима и духовна България. Именно той казва, че всички българи трябва да сме равни. А да сме равни с другите европейски народи зависи от нашите дружни сили.

В най-новата си история България е била обект на опити за доминация - част от тях успешни, от страна на Руската империя. За съжаление, тези великоруски апетити продължават и в наши дни, и страната ни е обект на целенасочени хибридни атаки. Тайните служби на Путин се възползват от икономическата ни обвързаност с Русия, както и от историческите и културни връзки между народите ни, за да разделят и противопоставят обществото ни.

Затова пълноправното членство на България в ЕС и НАТО е най-голямата гаранция за продължаване на европейския ни път на Родината ни. Затова и трябва да завършим евроатлантическата си ориентация с присъединяването ни към Шенген и Еврозоната, каза още Денков.

Разширяването на ЕС добива изключителна важност - България е била поддръжник на приемането на страните от Западните Балкани в ЕС. Вярваме, че приемането на този решителен за стабилността на Балканите регион трябва да бъдат приети, когато изпълнят всички необходими изисквания, и присъединяването им трябва да се основава на постижения, които отразяват реалното желание на кандидатите да се развият като интегрирана част от европейското семейство, а не на страни, раздирани от политически сметки, заяви още той.

Приветстваме желанието на ЕК да препоръча започване на преговори за присъединяване на Украйна и Молдова, като се надяваме към тази група да се включи и Грузия. Безспорно ЕС се нуждае от укрепване на институциите и усилване на капацитета за решаване на проблемите, но този процес и процеса по присъединяването на нови страни трябва да вървят успоредно, каза още Денков.

Днес в Европа все по-често се забелязват признаци на умора от войната в Украйна, и се надигат гласове против помощта за украинския народ и бежанци. Печално известно е как завършиха опитите Хитлер да бъде омилостивен с непрекъснати отстъпки - същото важи и днес. Войната на Путин срещу Украйна всъщност е война на Путин с Европа. Като помагаме на Украйна, помагаме на Европа и защитаваме Европа. Иначе утре в положението на Украйна може да се озове Молдова, после Балтийските републики, после Полша, Румъния, България и други европейски държави. Огромното мнозинство от търсещи убежище мигранти се насочват към ЕС, а интеграцията на голяма част от настоящите мигранти върви незадоволително. Нуждаем се от нова стратегия и подход, която да различава мигрантите от войните от икономическите мигранти.

България е изпълнила всички изисквания за приемане в Шенгенското пространство, и всяко по-нататъшно отлагане е неприемливо и демотивиращо за нашата страна и нейните граждани, каза още Денков. Самото функциониране на шенгенското споразумение сега е изправено пред въпросителни, и много страни възобновяват проверките по границите си, но не смятаме, че това може да е аргумент за неприемането на България и Румъния. С нашите две държави в Шенген границите на Европа ще са по-добре защитени, и Европа ще бъде по-силна, каза още Денков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Олеле майко, направо да се разплачеш от умиление. Каква реч, какво чудо. Плъх смооотан.
171
1
 
18
 
! Отговори
аха преди 9 месеца
Молецът и той взе да срича опорките от Посолството. Безмислено е, ние знаем чудесно кой ни затри държавата. Няма нужда да се престарават толкова Молец и Тагаренко.
170
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Те всички работят за нас а парите остават у тях.
169
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен...179 Алоо , не виждаш ли сегашният ''РАЙ'' , на атлантиците , какви са резултатите ИМ !?
168
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен...179 Това ли ти е ОПРАВДАНИЕТО ? Ами нали и в другите държави , нови членки в ЕС е имало комунизъм , къде са ТЕ сега и къде НЕ сме ние .... По-добре кажи нещо за ''НОВИТЕ'' Бг-''АТЛАНТИЦИ'' ... , и не се оправдавай с изтрити вицове за бай Тошо ...
167
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То няма държава , тоя ми говори евро- Gejski смешки !
166
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 178 Изнесе се, защото искаше максимално бързо да избяга от "рая" на Живков, и от последвалата го ДеСекрация (вместо очакваната демокрация).
165
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Някой смятал ли е , колко са българите в България ??? Като се има в предвид , колко са арменци , евреи , турци , руснаци , либийци , ливанци , афганистанци , индийци , ромите ,..... то колко останаха българите ---1-2 милионЪ !До 1989 г. бяхме 9 млн. . Защо народа се изнася от България и след 1989г. ?
164
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Правете сметка коко е изкуфqл тоя ОСТВКА БЕ СМЕШHИК
163
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бг е трамплин , за пари от ЕС към сащ !
162
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Ф-16 пристигат 2024----- Верно уи ?
161
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Денков , статута вече ти е :Генерал без армия . Колко е населението в Бг ???
160
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
тоя пла3модий от къде изпълзя
159
4
 
14
 
! Отговори
Какво преди 9 месеца
Стана- нали щеше да подаваш оставка , защо се моташ драги Плъхчо.????
158
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ Е , огромните 6 милиона население , от различни етноси !
157
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И нe caмo нa Путин, и нe caмo... Xи-xи...
156
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Те са нашта гордост :Доган , Р. ОвчЪ, Пеевски , Баце , Ристо Иванов , Денков , Про100Кирчо , Асен , .... затова сме със скъсани църВ-ули в ЕС !За 34 г. , само ОБЕЩАНИЯ за европейски ''ЦЕННОСТИ'' , И американска ''демокрация'' ... НЯКОЙ ВИДЯ ЛИ ГИ ?
155
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тука са Ф16, даже сме пратили на помощ на Украйна, рула с чертежи.
154
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 152 не си прав. България е най-старата държава в Европа, нищо, че ние сме наричани с най-различни имена. И доказателство за това е, че сегашната и територия е с най много монетни и златни съкровища не в Европа, а в света.
153
6
 
5
 
! Отговори
Ф-16 пристигат 2024 преди 9 месеца
До F-16 "пристигаха и 2021, и 2022" Пълен фейк. По договор тези самолети не трябваш да пристигнат нито 2021ва нито 2022ра. За сметка на това руските мегафони тръбяха, че "не са пристигнали".