Тайните служби на Путин се възползват от икономическата ни обвързаност с Русия

Денков в Страсбург: Да сме равни с другите народи в Европа зависи от нас
Обновена: 22 ное 2023 12:31 | 22 ное 2023 12:19, Стела Стоянова
284
Тайните служби на Путин се възползват от икономическата ни обвързаност с Русия
Снимка БГНЕС, архив

Страсбург е град с богата и бурна история, бил е част от Римската империя, за кратко е бил независим и свободен.

Днес Страсбург е белият гълъб на мира. Днес за първи път в своята история, Европа е обединена по мирен път и е равноправен съюз на мирни държави. Това каза българският премиер Николай Денков пред Европейския парламент в дебата на тема: „Това е Европа“, предаде БГНЕС.

Моята родина е една от най-старите държави в Европа, запазила името си България от 681 г. насам. В своята хилядолетна история страната ни е присъединявана насилствено към други страни, но успява да възкръсне благодарение на своите будители. Един от тях - Васил Левски, е духовният вдъхновител на независима и духовна България. Именно той казва, че всички българи трябва да сме равни. А да сме равни с другите европейски народи зависи от нашите дружни сили.

В най-новата си история България е била обект на опити за доминация - част от тях успешни, от страна на Руската империя. За съжаление, тези великоруски апетити продължават и в наши дни, и страната ни е обект на целенасочени хибридни атаки. Тайните служби на Путин се възползват от икономическата ни обвързаност с Русия, както и от историческите и културни връзки между народите ни, за да разделят и противопоставят обществото ни.

Затова пълноправното членство на България в ЕС и НАТО е най-голямата гаранция за продължаване на европейския ни път на Родината ни. Затова и трябва да завършим евроатлантическата си ориентация с присъединяването ни към Шенген и Еврозоната, каза още Денков.

Разширяването на ЕС добива изключителна важност - България е била поддръжник на приемането на страните от Западните Балкани в ЕС. Вярваме, че приемането на този решителен за стабилността на Балканите регион трябва да бъдат приети, когато изпълнят всички необходими изисквания, и присъединяването им трябва да се основава на постижения, които отразяват реалното желание на кандидатите да се развият като интегрирана част от европейското семейство, а не на страни, раздирани от политически сметки, заяви още той.

Приветстваме желанието на ЕК да препоръча започване на преговори за присъединяване на Украйна и Молдова, като се надяваме към тази група да се включи и Грузия. Безспорно ЕС се нуждае от укрепване на институциите и усилване на капацитета за решаване на проблемите, но този процес и процеса по присъединяването на нови страни трябва да вървят успоредно, каза още Денков.

Днес в Европа все по-често се забелязват признаци на умора от войната в Украйна, и се надигат гласове против помощта за украинския народ и бежанци. Печално известно е как завършиха опитите Хитлер да бъде омилостивен с непрекъснати отстъпки - същото важи и днес. Войната на Путин срещу Украйна всъщност е война на Путин с Европа. Като помагаме на Украйна, помагаме на Европа и защитаваме Европа. Иначе утре в положението на Украйна може да се озове Молдова, после Балтийските републики, после Полша, Румъния, България и други европейски държави. Огромното мнозинство от търсещи убежище мигранти се насочват към ЕС, а интеграцията на голяма част от настоящите мигранти върви незадоволително. Нуждаем се от нова стратегия и подход, която да различава мигрантите от войните от икономическите мигранти.

България е изпълнила всички изисквания за приемане в Шенгенското пространство, и всяко по-нататъшно отлагане е неприемливо и демотивиращо за нашата страна и нейните граждани, каза още Денков. Самото функциониране на шенгенското споразумение сега е изправено пред въпросителни, и много страни възобновяват проверките по границите си, но не смятаме, че това може да е аргумент за неприемането на България и Румъния. С нашите две държави в Шенген границите на Европа ще са по-добре защитени, и Европа ще бъде по-силна, каза още Денков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Новият модел BMW iX1 вътре е по-зле и от лада. Някакви евтини пласмаси копчета за регулиране на седалките, head up дисплея пълна трагедия, всичко скърца вътре като при Тесла ако го натиснеш, всичко евтино. Батерията слаба, три пъти по ниска мощност конски сили от Тесла. Шумоизолацията мизерна. И за това му искат 65 хиляди евро. 65 хиляди! A в Китай го продават за 52 хиляди, за 3 месеца продажбите са практически нула.
151
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ха, ха, ха, при речта на шампоановият академик залата е полупразна.Много си значим, лалугер!
150
4
 
7
 
! Отговори
F-16 преди 9 месеца
пристигаха и 2021, и 2022, и 2024 ще пристигатм у 2025, и 2030 - все ще пристигат, споко, САЩ са надеждни партньори.
149
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Благодарско и на русоФОБИТЕ :България на всички последни места в ЕС , по всички показатели , за 34г. , в хазната липсват вече 43 милиарда ,. при управлението на Баце и слугинажа му към ДПС , дефицитът бе 36 млрд. ... ПП-Дб ги допълниха до 43 млрд...Това е България СЕГА !Ще става и по-зле !
148
2
 
7
 
! Отговори
Лъже видяха го преди 9 месеца
Лъже
147
4
 
6
 
! Отговори
Украйна преди 9 месеца
Позорът на западния военно-промишлен комплекс! 170 милиарда военна помощ за Уркайна, колкото 3 годишни военни бюджета на Русия - това какво е? Вече никой не знае какво да прави.
146
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Прочетох много от коментарите и ми стана топло. Май ще се откажа от руски газ за отопление, достатъчна е тази жлъч на измислените русо-роби коментатори за да ме грее.
145
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
НАТО са пълни некадърници! Месеци наред да правиш реклами на контранастъпението, закани и биене в гърдите, уверени в успеха, целия свят да те подкрепя с пари и оръжия - и накрая да се провалиш позорно с гръм и трясък.
144
10
 
3
 
! Отговори
Ф-16 пристигат 2024 преди 9 месеца
До Анонимен 149 Скоро Ф-16 пристигат. Българските пилоти, мкоито ще летят с тях са обучени. Това е реалността. Останалото са последните напъни на руските мегафони в България, преди тази опорка да я сполети неизбежното.
143
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този американороб докога ще си търси Торбалан, с който да се оправдае за предателската си политика?
142
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Западът губи в Украйна. Пред очите на целия свят. Това разбират в Китай, Индия, Близкия изток, Африка, Южна Америка. И там започват да действат по съответен начин. И ако САЩ си мислят, че в Украйна губят, а на някакво друго място ще спечелят - тогава много се лъжат. Западът вече няма време. САЩ от хегемон се превръщат в една от страните на картата. И тогава ще им се наложи да преговарят с другите, а не да диктуват. А България отново е на губещата страна - честито.
141
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дори само един квадратен метър от Украйна да остане без да бъде демилитаризиран и денацифициран и враждебен към Русия, то западът веднага ще разположи там гаубица, или ракетна установка или някакво оръжие срещу Русия. Русия сама ще реши и определи каква територия да остане от Украйна и под каква форма, така че да бъдат изпълнени целите на Специалната военна операция.
140
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бг-Премиер ни сапунисва и замеря с джапанките си !
139
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 147 Няма русофоби. Има хора, които са свободни и отказват да целуват руския ботуш и да се навеждат на руските фашисти.
138
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
САЩ се изплюха на България с F-16, а българите се гушат свенливо и казват - дъжд вали.
137
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ф16,Страйкър,Пейтриът,Хаймарс,дронове от Америка и шут в задните части на Рассия,бе...Досвидай Неумитая Русь...
136
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пак лошо , не уцелихме и на русоФОБИ !
135
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 137 Откога не си излизал зад граница? 89та? :)
134
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
A какво става с визите за САЩ, след 30 години 6лизане на американски гъзоBе, българите могат ли свободно без визи да пътуват в САЩ като западно европейци, или българите са нещо втора категория хора?
133
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 117 - По твоята логика и Сърбия трябва да върне Войводина и Нови Сад на Унгария.