Кой е Юрай Цинтула, който стреля срещу Роберт Фицо

В младостта си бил "бунтар"
16 май 2024 22:00, Нели Христова
190
Кой е  Юрай Цинтула, който стреля срещу Роберт Фицо
Снимка: БГНЕС

В сряда словашкият премиер Роберт Фицо беше прострелян няколко пъти посред бял ден, докато се ръкува със свои поддръжници в град Хандлова. Стрелецът беше задържан почти веднага - 71-годишният писател от град Левице Юрай Цинтула.

Юрай е бил член на литературния клуб "Дъга" в Левице. Клубът се събирал в местната библиотека и е бил съставен предимно от възрастни хора. Пред словашкия сайт Dennik директорката на библиотеката Власта Коларова заяви, че е шокирана от стрелбата. Тя описва 71-годишния стрелец като нормален. Помагал на библиотеката и бил дългогодишен член на литературния клуб. В младостта си бил "бунтар".

Литературен клуб "Дъга" се състои от 23 члена. Един от тях се кандидатирал за депутат от екстремистката Словашка народна партия през 2022 г.

Цинтула е член и на Сдружението на словашките писатели. Оттам вчера направиха заявление, в което осъдиха нападението над Фицо.

71-годишният мъж е свързван и с проруската групировка "Словашки наборници". От групировката са споделили негова снимка във фейсбук през 2016 г. Под снимката самият Юрай разказва какво го е привлякло да се присъедини към групировката.

"Възможността да се действа без заповеди от държавата" е една от причините на Юрай Цинтула твърди, че в Европа пристигат "стотици хиляди мигранти и наборниците искат да защитят Словакия от тяхното влияние".

В друг пост той пише, че държавата не може да защити гражданите си и затова самите граждани трябва да защитават обществото, преди то да се "напълни с криминални елементи".

Няколко месеца по-късно Юрай основава партия, наречена "Движение срещу насилието".

През есента на 2022 г. "Словашките наборници" обявиха, че прекратяват дейността си. В миналото те дълго време повтаряха едни и същи тези като прокремълска пропаганда. Те се застъпваха за Путинова Русия, критикуваха Запада и Европейския съюз, мобилизираха се срещу мигрантите и атакуваха медиите и неправителствените организации.

Последната информация за състоянието на премиера Фицо е от четвъртък сутринта. Местни медии съобщават, че той е дошъл в съзнание. Той е претърпял операция, която е продължила няколко часа.

Неговият заместник Роберт Калиняк обяви, че Фицо е стабилен, но все още е в тежко състояние, а нараняванията му са сериозни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
стрелял по премиера защото имал проруски изказвания, а пък сега бил член на проруска групировка,
15
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Промит мозък, евроатлантик е, какъв да е. Привиждат му се диктатори и нацисти навсякъде. Пионка на ЦРУ, без дори да знае, без дори да е получил и 1 цент. Платените поне имам чест и достойнство. Правят го за пари и са професионалисти. Този е от най-жалките - роб и лакей.
14
6
 
5
 
! Отговори
КАК КОЙ?!?! преди 3 месеца
Червения Пират!
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Добро утро" редакторчета на Днес.РУ.
12
4
 
7
 
! Отговори
До 2 преди 3 месеца
Какво да не бързат. Същото като тук. Днес с тия, утре с ония. Сега са му платили ония и е ясно какво и защо е направил. За пари. Сам ще си каже. Иначе Фицо не е прозападен и това е факт. Цял ЕС и САЩ го мразят. Ясно е, че проруски.
11
2
 
17
 
! Отговори
ХиХи преди 3 месеца
А как тези твърдения се връзват със оная снимка от протеста дето иска да се дава оръжие на зелю?
10
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Отявлен путинист!
9
12
 
5
 
! Отговори
Руски чайник преди 3 месеца
До Kiffla Чакаме инструкциите от Мутрофанова.
8
0
 
2
 
! Отговори
георги преди 3 месеца
*** какъв да е
7
0
 
7
 
! Отговори
Kiffla преди 3 месеца
Аз пак се обърках. Кой е добър и кой е лош?
6
14
 
5
 
! Отговори
Гого преди 3 месеца
Поредното доказателство че диктора от кремля стой зад атентата на словенския премиер.
5
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Участник в про бандеровски цирк на 24 април показаха видео
4
6
 
6
 
! Отговори
Кутев преди 3 месеца
До всички: Незабавно да се промени наративна! Фицо е либераcт и предател, а истинските патриоти трябва да бранят държавата от такива! Забравете предишните инструкции!
3
6
 
7
 
! Отговори
С идеална цел преди 3 месеца
Изпотрепаха се е дин друг безграничните другаре.
2
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Още сутринта казах на копейки те да не бързат с приказките. Хааааахааххааха
1
12
 
3
 
! Отговори
Килърът преди 3 месеца
Правнук на Добри Чинтулов! Срам и позор за нас българите!