Кой е Юрай Цинтула, който стреля срещу Роберт Фицо

В младостта си бил "бунтар"
16 май 2024 22:00, Нели Христова
190
Кой е  Юрай Цинтула, който стреля срещу Роберт Фицо
Снимка: БГНЕС

В сряда словашкият премиер Роберт Фицо беше прострелян няколко пъти посред бял ден, докато се ръкува със свои поддръжници в град Хандлова. Стрелецът беше задържан почти веднага - 71-годишният писател от град Левице Юрай Цинтула.

Юрай е бил член на литературния клуб "Дъга" в Левице. Клубът се събирал в местната библиотека и е бил съставен предимно от възрастни хора. Пред словашкия сайт Dennik директорката на библиотеката Власта Коларова заяви, че е шокирана от стрелбата. Тя описва 71-годишния стрелец като нормален. Помагал на библиотеката и бил дългогодишен член на литературния клуб. В младостта си бил "бунтар".

Литературен клуб "Дъга" се състои от 23 члена. Един от тях се кандидатирал за депутат от екстремистката Словашка народна партия през 2022 г.

Цинтула е член и на Сдружението на словашките писатели. Оттам вчера направиха заявление, в което осъдиха нападението над Фицо.

71-годишният мъж е свързван и с проруската групировка "Словашки наборници". От групировката са споделили негова снимка във фейсбук през 2016 г. Под снимката самият Юрай разказва какво го е привлякло да се присъедини към групировката.

"Възможността да се действа без заповеди от държавата" е една от причините на Юрай Цинтула твърди, че в Европа пристигат "стотици хиляди мигранти и наборниците искат да защитят Словакия от тяхното влияние".

В друг пост той пише, че държавата не може да защити гражданите си и затова самите граждани трябва да защитават обществото, преди то да се "напълни с криминални елементи".

Няколко месеца по-късно Юрай основава партия, наречена "Движение срещу насилието".

През есента на 2022 г. "Словашките наборници" обявиха, че прекратяват дейността си. В миналото те дълго време повтаряха едни и същи тези като прокремълска пропаганда. Те се застъпваха за Путинова Русия, критикуваха Запада и Европейския съюз, мобилизираха се срещу мигрантите и атакуваха медиите и неправителствените организации.

Последната информация за състоянието на премиера Фицо е от четвъртък сутринта. Местни медии съобщават, че той е дошъл в съзнание. Той е претърпял операция, която е продължила няколко часа.

Неговият заместник Роберт Калиняк обяви, че Фицо е стабилен, но все още е в тежко състояние, а нараняванията му са сериозни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 37 Можеш ли да ми кажеш какви хора и какво събитие показва?
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Така беше и с Луканов! За куфарче се връщат два!
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 36. А какво проруско има в нея ?
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 35 И аз това казвам, идеална си е.
32
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 31. Че кво и е на снимката ?
31
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До -10. Още сутринта по радиото го загъгна някакъв другар по служба на Грозев. Наистина са изпаднали в шизоидно състояние. Навсякъде всичко стана проруско. Даже нашичките демократи вече са русофили понеже без руското няма как и за какво да съществуват.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този да беше на Добри Чинтулов брачед?
29
10
 
5
 
! Отговори
Решетников преди 3 месеца
Фицо не оправда вложените в него пари, от Путин!
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До -10 Искаш да кажеш, че тая снимка не е истинска ли?
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Болен мозък Американофил! Не бил съгласен с " политиката" на този кабинет! Че Не пращали оръжие на Украйна! Че не " подкрепяли политиката" на ЕС! Ами ,не могат всички да " мислят" като теб бре Американофилче! Този индивид,да го затворят и предадат тялото му за погребване когато хвърли топа!!
26
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Жена му е украинка, участвала в Майндана, също е арестувана
25
3
 
14
 
! Отговори
-10 преди 3 месеца
пропагандата да започне сега!!!! Про-руиския Юрай застрелял про-руския Фицо, мухахахахаааааааа! Нямате спирка в пропагандата!
24
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По снимката прилича на фашист, бандеровец!
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В предната статия пишете, че Фицо е бил в Словашки бранници, а сега обратно. Кога пишете истината и кога лъжете?
22
7
 
8
 
! Отговори
Историята се повтаря преди 3 месеца
До Е как "...така пропутинист ще стреля по пропутинист като Фицо? А как така руското ФСБ ще трепе руснаци в Крокус. Нещо не се връзва. Я да кажем, че са "таджикистанци изпратени от Украйна".
21
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Интересно премиера на Нидерландия ходи с колело на работа без охрана тоя със сумати охранители като нашите смятайте колко е корумпиран
20
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Един комунист очистил друг комунист. Това при червените си е традиция. Те са кръвожадни по природа. Не трябва да се забравя,че най-много комунисти на света е избил Сталин, врагове с партиен билет!
19
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 18 Ц. Стрелял, щото това ще породи вълна от "симпатии" към крайните партии, които по една "случайност" са на издръжка на Кремъл и ще осигури ново опорки на руските пропагандисти.
18
4
 
3
 
! Отговори
Отклоняват от посока преди 3 месеца
Да, хайли лайкли че 71-годишният извършител - Юрай Цинтула - е бил ваксиниран с експериментална нано-чипова ваксина от Вилл Вратичкин (Bill Gates), под прикритието на Ковид, разбира се, то ест инкогнито. Неслучайно този тип е избран и изучаван, за да го превърнат в ударният био-дрон, почти успешният моделът е "словашки либерал" 0001. И няма да има никакви доказателства, само е един побъркал либерален старчьок, кой то чува вътрешен глас като команда.
17
0
 
5
 
! Отговори
ХАХА преди 3 месеца
На този даже и не са му платили, ***.