Пренасищане с евтин износ: Китай застрашава световната икономика

Водещите индустриални държави се обединяват срещу предизвикателството
29 май 2024 22:00, Анисия Иванова
306
Пренасищане с евтин износ: Китай застрашава световната икономика
Снимка: БГНЕС/EPA

Цялата световна икономика е застрашена от пренасищането с евтин китайски износ, заяви френският министър на финансите Бруно Льо Мер в унисон със съвместните критики от страна на Г-7.   

„Имаме проблем с икономическия модел, при който Китай произвежда все повече и по-евтини промишлени устройства, защото това може да бъде заплаха не само за ЕС, не само за САЩ, но и за глобалната световна икономика“, заяви Льо Мер в интервю за телевизия Bloomberg. „Трябва да се заемем с този въпрос.“

Водещите индустриални държави се обединяват за по-строго и по-обединено предизвикателство към свръхкапацитета в Китай, който според тях застрашава местните им производители.

Финансовите ръководители на страните от Г-7, които се срещнаха в Стреза, Италия, споменаха страната поименно, като се съгласиха да „реагират на вредните практики“ и „да обмислят предприемането на стъпки за осигуряване на равни условия“. С тези думи се изостря практиката на оскъдните и по-неутрални формулировки по отношение на търговията, които те обикновено използват в комюникетата си.

Изявлението им последва съобщението на Вашингтон от петък, че президентът Джо Байдън ще наложи отново мита върху стотици стоки, внасяни от Китай. Междувременно ЕС е към края на разследването на субсидиите за електрически превозни средства, което вероятно ще доведе до защитни мерки срещу износа на автомобили от Китай.

Очаква се потенциалните налози на ЕС да бъдат значително по-ниски от тези на САЩ и да се основават на различен подход в рамките на правилата и процедурите на Световната търговска организация.

На срещата на Г-7 Льо Мер заяви, че страните членки трябва да засилят обмена на информация и да създадат обща оценка на промишлените практики на Китай. Въпреки това той настоя, че ЕС разполага с всички необходими инструменти, за да възстанови равнопоставеността .

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За да се развиват икономикиките трябват преди всичко две неща-евтини ресурси и технологии. Имат ги САЩ, Китай и Русия. Европа вече на никого не е конкуренция, па и още напират да помагат ня някаква неизвестно защо им потребна Украйна.
73
0
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 месеца
Ами абсолютно нормална причинно-следствена връзка. Китайчето работи за 10 долара на ден, а западняка за 150 евро. Няма как да е конкурентно способен. И като се вземе предвид, че Китай внасят почти без пари от Мордор газ, нефт и суровини и положението става още по-зле за развитите икономики :)))))))))
72
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако САЩ намират високи мита за китайските стоки от първа необходимост(дрехи,обуща,битова химия,някои храни,телеелектроника,телефони,слънчеви панели и дори върху мебелите и колите)масовия бедняк в САЩ ще тръгне пеша,гол,бос,мръсен,гладен и ще стои на тъмно,при това,защото няма да може да си ги позволи тия жизнено необходими неща,поради голямата скъпотия на американските стоки.Това го казва конгресмен от Алабама в Сената.Нищо лично,просто бизнес.
71
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
свръхпроизводството води до икономически кризи.
70
1
 
7
 
! Отговори
Китай не застрашава преди 3 месеца
Абсолютно правилно...оох,до вчера ни обясняваха за свободния пазар,пазарна икономика и т.н,сякаш не знаеха че,с тоталитарните държави които разполагат с роби,цялата идея няма да се случи.Ся пък реват че,субсидиите изкривяват икономиката,сякаш не се са очаквали подобен резултат...айде решете какво точно искате,и да решим накъде да поемем.
69
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Че нали капитализъм искате? Търсете го в +комунистически" Китай. Няма такова като не е честно. При капитализма всичко е честно. Трайте и сърбайте гореща бобена чорба.
68
0
 
8
 
! Отговори
До Хахаха преди 3 месеца
А Случайно да ти минава през ограничената главица,че ако не се въведе някакъв протекционизъм спрямо Китай,фалитът грози не китайските фирми а точно западните мастодонти?
67
8
 
2
 
! Отговори
Хахаха преди 3 месеца
Няма пренасищане, просто китайската промишленост изгуби много позиции по времето на ковид, когато бяха пракирани корабите по пристанищата. И от тогава се задъхва тежко и сега се чуди какво да прави докато им фалират гигантите.
66
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пренасищане е дума,която трябва да плаши. Това значи стагнация,намалено производство, слаба реализация,пазарни проблеми,ограничаване на доходи! Проблемът ще е колкото за потребителя,двойно повече за производителя!
65
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А, добрутру! Чистата човешка алчност доведе до това. Години наред се изнасяха производства в Китай, заради евтината работна ръка. Сега Китай се замогна и взе масово да изкупува бизнеса в Европа и САЩ. Сега европейците не само, че ще обедняват, но и ще купуват най-скъпите технологични устройства, именно заради митата. На това му се вика да се гръмнеш сам в капачката!
64
0
 
5
 
! Отговори
Западняк преди 3 месеца
До тт. И какво като заработи? Нали някой трябва да ти купува стоката?
63
0
 
6
 
! Отговори
До66 преди 3 месеца
Само недей да ги хвалиш толкова много китайците че са работни,миналата година имах удоволствието да поработя с тях и да ти кажа не са нещо по различно от нас!
62
3
 
4
 
! Отговори
Европеец преди 3 месеца
Ами просто не купувайте китайски бoклyци.
61
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами като европеиците се научат да работят по китаиски -тогава и може износа да им се увеличи.160 РАБОТНИ ЧАСА В МЕСЕЦА ,40 в седмица ОТ КОИТО 20 РЕАЛНИ ,АЛОУ ПУНТАМАРАДЖИИ ...10 години се нагледах на така наречената европеиска трудолюбивост-марш да не ви видя повече
60
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Китайците намериха начин комунизма да работи за тях, не те за комунизма.
59
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кофти е когато яйцето ти опре до дирника,е то взе че опря и ояденият лицемерен западен свят усещайки това и се гърчи предсмъртно!
58
2
 
8
 
! Отговори
ТТ преди 3 месеца
Китайците са заложили е плана си до 2033 година да са построили 450 атомни електро централи с което цената на електроенергията ще ми носова и тогава китайската машина ще заработи с 100К% отгоре на това което в момента е. Само стойте и гледайте!
57
1
 
12
 
! Отговори
Баба Гошка преди 3 месеца
Кат изнасяхте всичките технологии и производствени линии за изостаналия китай и после внасяхте произведеното с поне 100% печалби не рИвахте. И деиндустриализирахте както своите си страни, така и нас ни превърнахте в необработен чуккар. Сега зарИвахте
56
16
 
3
 
! Отговори
хехе преди 3 месеца
Днес беше обявено зареждането на АЕЦ Козлодуй с американско ядрено гориво! Не руско,не китайско! Става така,както с газа и с петрола! Нито обедняхме,нито замръзнахме! Видя се ,че и без руски петел ще съмне! А и без пекинска патица..
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Реалност Ми да не е лъжа бре?