Пренасищане с евтин износ: Китай застрашава световната икономика

Водещите индустриални държави се обединяват срещу предизвикателството
29 май 2024 22:00, Анисия Иванова
306
Пренасищане с евтин износ: Китай застрашава световната икономика
Снимка: БГНЕС/EPA

Цялата световна икономика е застрашена от пренасищането с евтин китайски износ, заяви френският министър на финансите Бруно Льо Мер в унисон със съвместните критики от страна на Г-7.   

„Имаме проблем с икономическия модел, при който Китай произвежда все повече и по-евтини промишлени устройства, защото това може да бъде заплаха не само за ЕС, не само за САЩ, но и за глобалната световна икономика“, заяви Льо Мер в интервю за телевизия Bloomberg. „Трябва да се заемем с този въпрос.“

Водещите индустриални държави се обединяват за по-строго и по-обединено предизвикателство към свръхкапацитета в Китай, който според тях застрашава местните им производители.

Финансовите ръководители на страните от Г-7, които се срещнаха в Стреза, Италия, споменаха страната поименно, като се съгласиха да „реагират на вредните практики“ и „да обмислят предприемането на стъпки за осигуряване на равни условия“. С тези думи се изостря практиката на оскъдните и по-неутрални формулировки по отношение на търговията, които те обикновено използват в комюникетата си.

Изявлението им последва съобщението на Вашингтон от петък, че президентът Джо Байдън ще наложи отново мита върху стотици стоки, внасяни от Китай. Междувременно ЕС е към края на разследването на субсидиите за електрически превозни средства, което вероятно ще доведе до защитни мерки срещу износа на автомобили от Китай.

Очаква се потенциалните налози на ЕС да бъдат значително по-ниски от тези на САЩ и да се основават на различен подход в рамките на правилата и процедурите на Световната търговска организация.

На срещата на Г-7 Льо Мер заяви, че страните членки трябва да засилят обмена на информация и да създадат обща оценка на промишлените практики на Китай. Въпреки това той настоя, че ЕС разполага с всички необходими инструменти, за да възстанови равнопоставеността .

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Винаги може да се намери някой по-наведен,да работи за по-малко пари,не е от днес,така е било и ще бъде.
93
2
 
11
 
! Отговори
ЕС преди 3 месеца
Застаряващо педерастическо население на тротинетки и на колела. Дъртите извратеняци в ЕС на стари години ще се придвижват с колелета и тротинетки, а качествени коли ще карат в Русия и в Китай.
92
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Усещаме как леко по леко се подготвя почвата за новия конфликт който обаче може да приключи наистина пагубно за света. То защо не след като сме такива слабоакълни и да не може да се надскочим
91
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Зпадните ебили сега изнасят всичко в Индия после след 39-40 години ще мучат, че Индия е много силна.
90
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А кога смехурковците от Блумберг ще напишат някоя статийка че украинският евтин износ застрашава европейското зърнопроизводство? :)
89
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А кой направи китайците богати? От поне половин век те търпеливо прилагат схемата чрез робски труд да привлекат парите на света. Сега са свръх богати и тепърва започват да харчат. Ще изкупят целия бизнес на англосаксонците без дори да се замислят. А онези нека си налагат мита. Това означава единствено още по-скъпи стоки за собствените им граждани. Както е казал мъдрецът - единственото безкрайно нещо е човешката глупост.
88
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Китайските коли вече превъзхождат немските. В китайските коли всичко е изпипано и направено с качествени материали, всичко е стабилно и не скърца, а в едно ново BMW от среден клас където вътре и да натиснеш, всичко скърца и клапа, вече всичко правят калпаво и с евтини материали, иначе цената ще скочи до небето.
87
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Китайците не ги бърка те си изнасят на същата цена, просто вие ще плащате тарифите на Урсула, като крайни потребители.
86
3
 
9
 
! Отговори
До пияница мистик преди 3 месеца
Ти освен че си мистик си и едно рядко тУпо парче,средната заплата в градските регион на Китай отдавна гони 1500 долара,с не някакви си 200-300 долара както твърдиш ти!
85
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Някакъв се опитва да ме убеди, че една и съща стока но едната евтина е лоша, а другата с 1000% надценка е убава за да може 0.01 % да си пълнят джобовете защото 100 милиарда са им малко трябват им 200 за да си ги носят у на мсп.
84
10
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 месеца
До 84 === Защо пишете такива потресаващи глупости и измишльотини, плод на болния ви мозък не мога да разбера. Никога не сте ходили в САЩ, хал-хабер си нямате какъв е живота там, ама си бълнувате някакви си ваши фантазмагории. Аз съм бил и мога да кажа, че там е най-евтината храна в целия свят. Махни храната, процесори, компютри, електроника е тройно по-евтина от Европа. Знаеш ли колко струва един чип i9 в САЩ? Не знаеш. Провери. И дрехите са им почти без пари и то маркови. Само тъпанapи дращят тук
83
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Освен че е по евтин, китайските стоки са и по-качествени от западните.
82
3
 
8
 
! Отговори
и ко ? преди 3 месеца
Русия с петрол и китайска икономика ще бие запада! Х АХ АХА!
81
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И не са само китайците,Южна Америка е в същия коловоз,произвеждат евтинджос,трудно ще е занапред.
80
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 91 Да бе, ама това да го беше предложил преди западналяците да ни унищожет икономиката сега е малко късно.
79
1
 
8
 
! Отговори
ние в БГ НИЩО преди 3 месеца
не произвеждаме по волята на батковците от запад! Сега те да му мислят!
78
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До пияница мистик Ми развитите икономики като са толкова развити защо не си произеждат сами стоките с великите си технологии ммм?
77
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нещата наистина са страшни,ако не ги спрем с протекционизъм тия направо ще ни изядат с парцалите,и не разбирам за какво точно им се радвате след като всеки един от вас е застрашен да отиде на улицата ако тия не бъдат спряни по някакъв начин!
76
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Свръхпроизводството, чрез подобряване на технологиите води до изобилие и поевтиняване на стоките. Например мобилен телефон през 80-те струва колкото мов лек автомобил, но после с по-ефективни технологии и свръхпроизводство поевтиняват в пъти, но това не се харесва на някои пишман капиталисти.
75
1
 
14
 
! Отговори
ХА ХА ХА! преди 3 месеца
Руските горива май са заплахата! Западната икономика хич не е конкурентна със тройното товарене дето им го докараха краварите! А виж китайците направо им е дюшеш руското гориво!