Най-добре се живее в Нидерландия и Швеция, най-зле в Хърватия и България

На дъното на класацията са още Унгария и Румъния
4 юни 2024 15:00, Нели Христова
409
Най-добре се живее в Нидерландия и Швеция, най-зле в Хърватия и България
Снимка: Pixabay/BernardoUPloud

Нидерландия е на второ място в Европейския съюз (ЕС) по благосъстояние "тук и сега". Швеция е с най-висок резултат сред 27-те страни членки на ЕС, а на последно място е Хърватия.

Това съобщава Статистическата служба на Нидерландия, като се фокусира върху сравненията между страните от ЕС в навечерието на предстоящите избори за Европейски парламент.

Сравняването включва благосъстоянието "тук и сега", тоест без да се отчитат последиците за бъдещите поколения или за хората в други държави. За да се изчисли благосъстоянието "тук и сега", всяка държава членка е била сравнена по 23 показателя в девет различни теми.

Нидерландия има добри резултати по 14 от тези показатели, особено по отношение на доверието в другите хора. По-слаби са обаче резултатите по два показателя - разходи за жилища и продължителност на живота на жените в добро здраве. Разходите за жилище като дял от разполагаемия доход са сравнително високи в Нидерландия, а продължителността на живота на жените в добро здраве е сравнително ниска.

Хърватия има най-ниски резултати по отношение на благосъстоянието

Хърватия е на последно място в ЕС по благосъстояние, като получава най-ниски оценки в 17 области. Благосъстоянието е сравнително ниско и в Унгария, Румъния, България, Полша, Гърция и Словакия в сравнение с останите страни в ЕС. Във всички тези страни до 1989 г. е имало комунистически режими, с изключение на Гърция, отбелязва публикацията.

Почти всички страни от бившия Източен блок, които се присъединиха към ЕС след 2004 г., имат сравнително ниски резултати по отношение на благосъстоянието си днес. Изключение прави Естония, където благосъстоянието е по-високо от това в по-богатите страни като Франция и Белгия. В южните страни членки като Португалия, Испания и Италия благосъстоянието също е по-ниско от средното, въпреки че в тези страни никога не е имало комунистически режими и те са членове на ЕС и предшестващите го организации от десетилетия.

Нидерландия получава най-високи резултати по отношение на работата и свободното време

Нидерландия получава най-високи резултати от всички държави от ЕС по отношение на работата и свободното време, като оглавява класацията по всичките пет показателя в тези области. Нетната работна заетост е най-висока, а дългосрочната безработица - сред най-ниските. Швеция, Ирландия и Дания също се отличават в тази област. Най-ниски са резултатите на Хърватия, следвана от Гърция и Италия.

Италия е на второ място по дял на завършилите колеж или университет в ЕС - 16,8 на сто. В Нидерландия този дял е 36,6 на сто.

Дългосрочната безработица е най-висока в Гърция - 7,7 на сто, докато в Нидерландия тя е едва 0,7 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
7
 
6
 
! Отговори
проститутките от БГ преди 4 месеца
Европа гъмжи от българки прocтитутки, даже има и с висше образование и семейни които пpocтитуират в западна Европа да хранят безработните си мъже и семейството си. А сръбски пpocтитутки никъде няма.
93
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
много са бедни руснаците, толкова са бедни, че даже според западните сайтове икономиката им е двойна на английската и Френската и е съпоставима с германската и японската. Умират от бедност. Па в Украйна едно богатство един рог на изобилиета.
92
4
 
2
 
! Отговори
хахаха преди 4 месеца
Русия е на първо място икономика в Европа по покупателна способност, и пета в света, измести Германия от петото място хихихихииххх Д-р Иванов, раздавай хапчетата, 4 часа наближава бе!
91
3
 
6
 
! Отговори
Запознат преди 4 месеца
Не може да бъде! В Хърватия приеха еврото и стандарта им се повиши! Защо пишете глупости!
90
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
КВО ЛЪЖА ЛИ СА ОГРОМНИТЕ ДЪЛГОВЕ НА ЗАПАДА, ПРЕД ФАЛИТ. Самия факт че не насмогват на руската оръжейна промишленост показва целия банкрут.
89
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Я разкажи колко са богати руснаците, 30% от бюджета отиват за операцийката... Всеки момент ще фалират. Досега бяха бедни кат църковни мишки, сега са 30% под водата!
88
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като е най зле в Хърватия, kак единДебел100Гирибл е унивъситето им Хвъркатски заврЪшил като е учил
87
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
След разпада на ЕС се събуждаш и двата пръста в контакта...
86
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аве аз сърби във Виена и Милано не видях, не знам с какво са по- богати, по душа ли са по- богати?
85
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
След разпада на ЕС Унгария и Сърбия ще бъдат най-важните фактори в западната окрайна на Континента. Основни енергийни хъбове и мост на Китай към страните от малкото северозападно кътче на Евразия. Сърбия ще бъде главния инвестиционен и технологичен хъб на Китай в западната окрайна. Не случайно Си беше в Сърбия и Унгария. А България минава към Турция.
84
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Как би било възможно да са щастливи в а Швеция? Там процента на самоубийствата не беше ли най- висок в световен план? Само както си помисля лак живеят у Скандинавия и тръпки ме побиват. Колкото в БГ хората са много щастливи, крадат и гуляят.
83
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен - Русия е на първо място икономика в Европа по покупателна способност, и пета в света, измести Германия от петото място.
82
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Айде бегай в Сърбия на по- хубаво тогава, тъкмо ще си отидеш при работодателите, безродник!
81
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Виновен за какво? Че България в момента преживява най-големия разцвет в историята си? Кога българинът е бил по-богат, по-здрав и дълголетен и по-свободен от днес? След време историята ще помни днешните времена като диамантеният век на България.
80
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Сърбия отдавна е по-добре от тук. Отидете и вижте магистрали през страната от край до край. Не като тукашните далавери. От Калотина до Унгария, от Босна до НИШ, оТ чЕРНА ГОРА ДО рУМЪНИЯ.
79
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 80 - товарищ, ай стига с тия измислици! Никога след комунизъма в Сърбия не са били по- високи заплатите от тук! Информиранио цме. тук не ти е русия балъците да ти клват на гола кука!
78
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Как ве ! Нали България е в НАТО и ЕС , това са ФЕЙКОВЕ !
77
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
колко са жалки от националния статистически институт, за да не виждат хората огромните дългове от последните години замацали данните от 2019 насам. а нещата са драматични за прехваления запад. Сега си обяснявам протестите на запад, те си имат обективна опора в живота.
76
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
АА пак руски партенки! Я ни сравнете със Сърбия и русия... Тогава ще отлепим от дъното.
75
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сърбия не е член на ЕС а заплатите са по-големи.