Най-добре се живее в Нидерландия и Швеция, най-зле в Хърватия и България

На дъното на класацията са още Унгария и Румъния
4 юни 2024 15:00, Нели Христова
409
Най-добре се живее в Нидерландия и Швеция, най-зле в Хърватия и България
Снимка: Pixabay/BernardoUPloud

Нидерландия е на второ място в Европейския съюз (ЕС) по благосъстояние "тук и сега". Швеция е с най-висок резултат сред 27-те страни членки на ЕС, а на последно място е Хърватия.

Това съобщава Статистическата служба на Нидерландия, като се фокусира върху сравненията между страните от ЕС в навечерието на предстоящите избори за Европейски парламент.

Сравняването включва благосъстоянието "тук и сега", тоест без да се отчитат последиците за бъдещите поколения или за хората в други държави. За да се изчисли благосъстоянието "тук и сега", всяка държава членка е била сравнена по 23 показателя в девет различни теми.

Нидерландия има добри резултати по 14 от тези показатели, особено по отношение на доверието в другите хора. По-слаби са обаче резултатите по два показателя - разходи за жилища и продължителност на живота на жените в добро здраве. Разходите за жилище като дял от разполагаемия доход са сравнително високи в Нидерландия, а продължителността на живота на жените в добро здраве е сравнително ниска.

Хърватия има най-ниски резултати по отношение на благосъстоянието

Хърватия е на последно място в ЕС по благосъстояние, като получава най-ниски оценки в 17 области. Благосъстоянието е сравнително ниско и в Унгария, Румъния, България, Полша, Гърция и Словакия в сравнение с останите страни в ЕС. Във всички тези страни до 1989 г. е имало комунистически режими, с изключение на Гърция, отбелязва публикацията.

Почти всички страни от бившия Източен блок, които се присъединиха към ЕС след 2004 г., имат сравнително ниски резултати по отношение на благосъстоянието си днес. Изключение прави Естония, където благосъстоянието е по-високо от това в по-богатите страни като Франция и Белгия. В южните страни членки като Португалия, Испания и Италия благосъстоянието също е по-ниско от средното, въпреки че в тези страни никога не е имало комунистически режими и те са членове на ЕС и предшестващите го организации от десетилетия.

Нидерландия получава най-високи резултати по отношение на работата и свободното време

Нидерландия получава най-високи резултати от всички държави от ЕС по отношение на работата и свободното време, като оглавява класацията по всичките пет показателя в тези области. Нетната работна заетост е най-висока, а дългосрочната безработица - сред най-ниските. Швеция, Ирландия и Дания също се отличават в тази област. Най-ниски са резултатите на Хърватия, следвана от Гърция и Италия.

Италия е на второ място по дял на завършилите колеж или университет в ЕС - 16,8 на сто. В Нидерландия този дял е 36,6 на сто.

Дългосрочната безработица е най-висока в Гърция - 7,7 на сто, докато в Нидерландия тя е едва 0,7 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най-добре се живеело днес, но днес Наглобритания обяви своята готовност да употреби ядреното си оръжие.
73
2
 
1
 
! Отговори
До 76 преди 4 месеца
Че върви виж какво питаш нас ?
72
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А в русия, в русия как е? Яйца има ли, пуснаха ли яйца?
71
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Явно основния критерий е поносимостта към куайърите...
70
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Я кажете тука сега, кой е виновен 1) Путин, 2) Американското посолство, 2) съдебната система, 4) корупцията, 5) напоителната система, 6) ниската избирателна активност - хайде, хайде да видим сега кой е виновен.
69
3
 
3
 
! Отговори
До 70 преди 4 месеца
Изключително огромни глупости дрънкаш.
68
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Холандия корупцията е по-голяма, няма валутен борд и пак живеят по-добре.
67
3
 
16
 
! Отговори
Закривай преди 4 месеца
При нас като вкарат еврото съвсем ще приключим курса.
66
11
 
4
 
! Отговори
До 62 преди 4 месеца
Както ти си го направиш. Днешните подрастващи са много по-грамотни, образовани и морални от социалистическите, но явно ти си си избрал просташка среда и виждаш друго. Навремето от 10-12 годишни пропушваха, пропиваха се с краден от дядо си първак и по един чужд език не научиха. Днес 10-12 годишни знаят по един западен и един програмен. Не всички разбира се, но голяма част.
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
те само реакторите да бяха, на българина реакторите са ми виновни, корупцията, американското посолство, Путин, Бойко, съдебната система, политиците. И гласуването няма да ви помогне, от такъв народ няма как да излязат добри политици, ако ще и 100% да гласувате.
64
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Докато е тази корупция валутният борд е единствената ни надежда.
63
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До верно ли бе? Верно. С коя от двете си коли да отида до Козлодуй се чудя. А знаеш ли защо в област Враца са високи заплатите? Точно заради Козлодуй, по-конкретно АЕЦ Козлодуй. Ако работиш през социализма за двеста лева ти трябва повече от цяла година да работиш без да ядеш за да си купиш хладилник, пералня и телевизор. Ама ако ги има въобще и се доредиш. Сега ти трябва от една до три заплати. Стига сте баламосвали хората колко хубаво било през соца.
62
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ЗОРЪТ ЗА ЕВРОТО Е РОДНАТА ОЛИГАРХИЯ ДА НИ ИЗКРАДЕ ДЕСЕТКИТЕ МЕЛИАРДИ ФИСКАЛЕН РЕЗЕРВ.
61
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами така е като даваме нашите реактори на Украйна два за милиард, а купуваме от нулата проект на един за 60 милиарда според Румен Овчаров. Така е като си купуваме чертежи на най-различна ненужна ни предимно военна техника. То заради евроатлантическата солидарност събираме и капачки за кувьози. ПАК ГЛАСУВАЙТЕ ЗА пЪЛНО пАДЕНИЕ, Пак Подкупност, за пОДИГРАХМЕ СЕ С пРОМЯНАТА НАЧЕЛО С ВЕЛИКИЯ СОРОСОИДД ДЕНКОВ.
60
6
 
9
 
! Отговори
наебаха ли ви, а? преди 4 месеца
Какво очаквахте от ЕС, а какво получихте!
59
1
 
8
 
! Отговори
Hannover-Burgdorf преди 4 месеца
Знам, че тази тема е много неудобна, но парите и пазарската количка колко да е пълна НЕ Е всичко! Дори и ултрабогат да си, хората наоколо са си същите, продължаваш да се разминаваш по улиците с какви ли не. Мачът между Тирето и Числото е показателен, шофирането също, липсата на всякакво възпитание при 60-70% от подрастващите, отношенията и ценностната система, масовата неграмотност и зомбираност и т.н. и т.н. От това бягство няма, освен през Т2! Лошото е че това у нас не са чужденци!!!
58
3
 
7
 
! Отговори
еврото преди 4 месеца
оправи стандарта в Хърватия,да е така добър като в нашата родина...правете си сметката
57
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
след 35 години - под кривата круша.
56
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз си спомням, като висях на опашка по два часа за един хляб и сърдитата леля затваряше фурната точно преди моя ред. Тези неща бързо ги забравиха някои и сега реват, но наистина в момента българинът живее сравнително добре. Има много недостатъци, но това си зависи и от нас.
55
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ех така е България има хубава природа и климат който позволява да растът най вкусни те зеленчуци и плодове в Европа. Но ако се спре корупцията и кражбите, и хората се респектират един от друг ще е хубаво място за живеене.