Най-голямата база на НАТО в Европа ще е край Констанца, близо до България

Има за цел да защитава югоизточния фланг на Алианса от Русия
Обновена: 23 юни 2024 17:38 | 23 юни 2024 17:35, Анисия Иванова
268
Най-голямата база на НАТО в Европа ще е край Констанца, близо до България
Снимка: БГНЕС/EPA

Румънската база „Михаил Когълничану“, която се намира недалеч от България, се превръща в най-голямата военновъздушна база на НАТО в Европа, която има за цел да защитава югоизточния фланг на алианса от Русия, предаде БГНЕС.

Изграждането на базата, която е разположена в окръг Кюстенджа/Констанца и носи името на известен румънски либерален политик от ХІХ век, ще струва 2,5 млрд. долара. Тя ще бъде на площ 2,8 хиляди хектара и нея ще могат да бъдат дислоцирани 10 000 военнослужещи.

„Михаил Когълничану“ ще разполага с нови писти за излитане и кацане, оръжейни платформи, хангари за военни самолети, а също така модерни казарми и полигони. Това ще бъде истински военен град, защото се предвижда да има училища, болници, детски градини и магазини.

Базата ще бъде по-голяма от „Рамщайн“ в Германия. Затова допринася нейното стратегическо положение. Тя се намира само на 20 км от брега на Черно море, на 300 км от Одеса и на 400 км от пристанището Севастопол в окупирания от Русия Крим.

Сигурността в Черно море и нарастващата роля на Румъния

Битката за контрола на Черно море става все по-ожесточена и видима. Бъдещето му изцяло зависи от съдбата на войната в Украйна. Доказателствата за това са многобройни през последните над 2 години, откакто започна руската инвазия.

Черно море е ключово за сигурността на континента. Безпокойството на Брюксел и Вашингтон от голямото руско присъствие най-сериозно си пролича, когато през месец декември 2022 г. Комисията по външна политика на САЩ прие Закона за сигурността в Черно море, който определи региона като „арена на руска агресия“.

Властите в Букурещ осъзнават рисковете от желанието на Москва да бъде изтласкано западното присъствие в Черно море и желанието на Русия да го превърне в „затворено море“. По тази причина още от януари 2023 г. в румънските бази има самолети AWACS, които следят за руските действия в региона и имат за цел да укрепят отбранителната позиция на Алианса в Черноморския регион.

В близост до „Михаил Когълничану“ се намира най-голямото румънско пристанище Констанца/ Кюстенджа, което е сред десетте най-големи в Европа. Тук също има сериозно военно присъствие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още по темата: българияРумънияНАТО
Още от ЕС
Проблем с тока отмени полети на летището в Манчестър
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По-добре да е по-далече от нас, но поне не е тук тогава щеше да много зле положението.
21
12
 
12
 
! Отговори
До долня преди 1 седмица
Примитивна рус е най-голямата ядрена сила така че внимавай с анализите и прогнозите за да не бъдеш изпечен на чушкопека.
20
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До края на годината може да се окажем в Шенген и по суша. За да може натовските танкове да не чакат по границите.
19
11
 
15
 
! Отговори
Хора преди 1 седмица
Русия обвини в атаката срещу Севастопол, сащ.В вънщно министерство е извикан посланика на сащ.Положението е доста напрегнато.
18
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Страшна работа. Тамън ще имат Руснаците каде да се целят.
17
24
 
14
 
! Отговори
Ненужна база! преди 1 седмица
Тази база е ненужна, защото при започването на Космическата война, Примитивна рус ще изчезне от лицето на Земята още в първия ден. Пентагонът няма да се церемони...
16
6
 
3
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 седмица
За втори път днес ще споделя мнебието си,че Изконната Българска и заграбена от ромите РОМънци зона Констанца е нещо ,което няма нищо общо с борбата срещу злото в този свят.РОМънците са роми и следователно лъжат! Правят същото,което и менторите им руснаци и украинци,защото РОМъния нямаше да я има ако Русия и Австро-Унгария не я бяха създали. Това РОМънско грабителство на Западна технология в полза на проРОМънските номади народи от СССР ще свърши ФАТАЛНО !
15
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До няколко години ще граничим с Русия а не с Румъния
14
15
 
19
 
! Отговори
Ахмат преди 1 седмица
Руснаците са прави. САЩ и НАТО непрекъснато ги предизвикват и настъпват нон - стоп.
13
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Време е руснаците да ликвидират и извергите кукловоди
12
27
 
15
 
! Отговори
sev преди 1 седмица
Скоро Румъния ще е толкова много пред България, а ние ще продължаваме да копаем дъното и да се вайкамв как сме най-бедни.
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В крак с времето.
10
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мaчкaй азиатските oppppкиии!
9
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Купете си йод, докато има в аптеките.
8
13
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Днес по обяд украинците, ръководени от американски сателити и навигатори с ракети Атаксамс са обстряли Севастопол. В резултат на няколкото касетни боеоприпаса, по-точно на техните парчета са пострадали 124 души на плажа, загинали са петима , три от които деца, пет деца са в реанимация. Утре в Севастопол е обявен ден на траур.
7
15
 
31
 
! Отговори
Обикновен фашизъм преди 1 седмица
ВСУ с американски ракети са атакували плаж пълен с хора в Севастопол, загинали са пет деца,119 са ранени...
6
9
 
5
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 седмица
За втори път днес ще споделя мнебието си,че Изконната и заграбена от ромите румънци зона Констанца е нещо ,което няма нищо общо с резиденцията срещу злото в този свят. Румънците са роми и следователно лъжат! Правят същото,което и менторите им руснаци и украинци,защото РОМъния нямаше да я има ако Русия и Австро-Унгария не я бяха създали. Това РОМънско грабителство на Западна технология в полза на проромънските номади народи от СССР ще свърши ФАТАЛНО !
5
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Toвa e goбpe! Takъв roлям бyфep u oтвлuчaщa мuшeнa мeжgy нac oт egнa cтpaнa u pakeтuтe нa Пyтuняraтa u 3eлeнucтuя oт gpyra...
4
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
р0мьния, щитът на българия :)))
3
27
 
24
 
! Отговори
БРАВО...!!! преди 1 седмица
БЪЛГАРИЯ Е ЗАЩИТЕНА ЗАВИНАГИ ОТ ЕВРАЗИЙСКИТЕ ОРДИ....