Най-голямата база на НАТО в Европа ще е край Констанца, близо до България

Има за цел да защитава югоизточния фланг на Алианса от Русия
Обновена: 23 юни 2024 17:38 | 23 юни 2024 17:35, Анисия Иванова
268
Най-голямата база на НАТО в Европа ще е край Констанца, близо до България
Снимка: БГНЕС/EPA

Румънската база „Михаил Когълничану“, която се намира недалеч от България, се превръща в най-голямата военновъздушна база на НАТО в Европа, която има за цел да защитава югоизточния фланг на алианса от Русия, предаде БГНЕС.

Изграждането на базата, която е разположена в окръг Кюстенджа/Констанца и носи името на известен румънски либерален политик от ХІХ век, ще струва 2,5 млрд. долара. Тя ще бъде на площ 2,8 хиляди хектара и нея ще могат да бъдат дислоцирани 10 000 военнослужещи.

„Михаил Когълничану“ ще разполага с нови писти за излитане и кацане, оръжейни платформи, хангари за военни самолети, а също така модерни казарми и полигони. Това ще бъде истински военен град, защото се предвижда да има училища, болници, детски градини и магазини.

Базата ще бъде по-голяма от „Рамщайн“ в Германия. Затова допринася нейното стратегическо положение. Тя се намира само на 20 км от брега на Черно море, на 300 км от Одеса и на 400 км от пристанището Севастопол в окупирания от Русия Крим.

Сигурността в Черно море и нарастващата роля на Румъния

Битката за контрола на Черно море става все по-ожесточена и видима. Бъдещето му изцяло зависи от съдбата на войната в Украйна. Доказателствата за това са многобройни през последните над 2 години, откакто започна руската инвазия.

Черно море е ключово за сигурността на континента. Безпокойството на Брюксел и Вашингтон от голямото руско присъствие най-сериозно си пролича, когато през месец декември 2022 г. Комисията по външна политика на САЩ прие Закона за сигурността в Черно море, който определи региона като „арена на руска агресия“.

Властите в Букурещ осъзнават рисковете от желанието на Москва да бъде изтласкано западното присъствие в Черно море и желанието на Русия да го превърне в „затворено море“. По тази причина още от януари 2023 г. в румънските бази има самолети AWACS, които следят за руските действия в региона и имат за цел да укрепят отбранителната позиция на Алианса в Черноморския регион.

В близост до „Михаил Когълничану“ се намира най-голямото румънско пристанище Констанца/ Кюстенджа, което е сред десетте най-големи в Европа. Тук също има сериозно военно присъствие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още по темата: българияРумънияНАТО
Още от ЕС
Проблем с тока отмени полети на летището в Манчестър
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Добре, че са власите за да ни пазят от сибирската чума.
141
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 138 Ами и аз си имам сигурност за моя Марийке и не ти искам украинските простотии,можем и без тях пък изобщо нямам намерение да ги храня или така ще ги нахраня,че и за Урколандия ще имат да си носят Марийке
140
5
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 седмица
Добре, че са румънчулята и турчулята да ни пазят.
139
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 136 .. сигурен, ама само за краварника, англетата и франсетата.. останалите ще осигуряват сигурността им също като окрайна...
138
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Айде като приемат Урколандията ви в НАТО тогава да се обяснявате украински копейки
137
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До До 131 По това, че имаме сигурност за нашия бизнес, Иванчо. Ти като не можеш да се възползваш от възможностите на своето време, кой ти е виновен. Я кажи - кое поколение заплатаджия си? Да използвам тази хубава руска дума "неудачник".
136
2
 
1
 
! Отговори
До133 преди 1 седмица
Е ти пък го караш да мисли украинската копейка,е той чак такива работи не умее
135
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Блокът към който принадлежим става все по-сигурно място за сметка на страни, които не са имали нашия късмет - Украйна, Грузия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово, а отскоро и Руската федерация.
134
2
 
4
 
! Отговори
До 131 преди 1 седмица
И по какво да познаем,че се в НАТО Марийке .По оръжието, моето ни е останало от времето на соца ли бе просещ *** ръсещ евтини лозунги
133
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
а как ще защити измисления и импотентен алианс от китай, или иран, или ск.. или от всички взети заедно.. може да гледаме "бягащия ***" (афганистан 2) продължение..
132
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Поне измисли нещо, кoпeйкo, не да повтаряш какво са написали другите и само да сменяш реципиента (знам, че това за теб е твърде сложна думичка, но може да я провериш в западащия западен Интернет).
131
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
САЩ както излъгаха Русия че няма да има разширение на НАТО на изток така излъгаха и нас че ни гарантират сигурност. По същия начин подлъгаха украинците. Това си им е начина на печелене на предимство. Не са един и два случаите а е всеки път. Калифорния първо са искали да я откупят от Мексико и като не им се е получило са го превзели с война. С Тексас е още по-зле. Мексиканците са давали на американци да си купуват и наемат земя за да я обработват и после са изгубили щата.
130
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И разбира се Иванчо все още говори за Алианса в трето лице. Все още невнятните бачкатори, дето примират пред чорбаджията за 1000 евро заплатка, не са разбрали, че ние сме част от НАТО.
129
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Воят на украинските миzzeрни копейки много ме кефи .Да ви бият руснаците щом сте толкова нагли
128
4
 
3
 
! Отговори
До Бочко преди 1 седмица
Тия нагляри не разбраха ,че в България валутата винаги е била български лев и никой обикновен човек не е виждал рубли и копейки .Ама това си зная това си баят украинците щото копейките са си техни ,ако не пишат копейки другата просеща опела е русофили все едно света се върти около тяхната Урколандия
127
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Воят на кoпейкитe - толкова е приятен за слуха. Да, до нас ще има (още една) НАТО-вска база. А вие сте на отново на губещата страна.
126
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Разумът на хората винаги изостава спрямо безумието на политиците .
125
12
 
7
 
! Отговори
Москва изгоря преди 1 седмица
Става пустиня
124
10
 
20
 
! Отговори
О МОЙ БОЖЕ преди 1 седмица
НЕ СЕ УДИВЛЯВАЙТЕ НА ГОЛЕМИЯ РАЗМЕР НА БАЗАТА,А ПОМИСЛЕТЕ КАК ЩЕ СИ ТРЪГНАТ СЛЕД АТО СЕ НАСТАНЯТ. А В БЪЛГАРИЯ НИКОГА В 35-ГОДИШНАТА ИСТОРИЯ НА ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР НЕ Е ИМАЛО БАЗА НА ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР!!!
123
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ало, в Щатите са взели решение, независимо дали Тръмп или Байдън е президент.