Най-голямата база на НАТО в Европа ще е край Констанца, близо до България

Има за цел да защитава югоизточния фланг на Алианса от Русия
Обновена: 23 юни 2024 17:38 | 23 юни 2024 17:35, Анисия Иванова
268
Най-голямата база на НАТО в Европа ще е край Констанца, близо до България
Снимка: БГНЕС/EPA

Румънската база „Михаил Когълничану“, която се намира недалеч от България, се превръща в най-голямата военновъздушна база на НАТО в Европа, която има за цел да защитава югоизточния фланг на алианса от Русия, предаде БГНЕС.

Изграждането на базата, която е разположена в окръг Кюстенджа/Констанца и носи името на известен румънски либерален политик от ХІХ век, ще струва 2,5 млрд. долара. Тя ще бъде на площ 2,8 хиляди хектара и нея ще могат да бъдат дислоцирани 10 000 военнослужещи.

„Михаил Когълничану“ ще разполага с нови писти за излитане и кацане, оръжейни платформи, хангари за военни самолети, а също така модерни казарми и полигони. Това ще бъде истински военен град, защото се предвижда да има училища, болници, детски градини и магазини.

Базата ще бъде по-голяма от „Рамщайн“ в Германия. Затова допринася нейното стратегическо положение. Тя се намира само на 20 км от брега на Черно море, на 300 км от Одеса и на 400 км от пристанището Севастопол в окупирания от Русия Крим.

Сигурността в Черно море и нарастващата роля на Румъния

Битката за контрола на Черно море става все по-ожесточена и видима. Бъдещето му изцяло зависи от съдбата на войната в Украйна. Доказателствата за това са многобройни през последните над 2 години, откакто започна руската инвазия.

Черно море е ключово за сигурността на континента. Безпокойството на Брюксел и Вашингтон от голямото руско присъствие най-сериозно си пролича, когато през месец декември 2022 г. Комисията по външна политика на САЩ прие Закона за сигурността в Черно море, който определи региона като „арена на руска агресия“.

Властите в Букурещ осъзнават рисковете от желанието на Москва да бъде изтласкано западното присъствие в Черно море и желанието на Русия да го превърне в „затворено море“. По тази причина още от януари 2023 г. в румънските бази има самолети AWACS, които следят за руските действия в региона и имат за цел да укрепят отбранителната позиция на Алианса в Черноморския регион.

В близост до „Михаил Когълничану“ се намира най-голямото румънско пристанище Констанца/ Кюстенджа, което е сред десетте най-големи в Европа. Тук също има сериозно военно присъствие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още по темата: БългарияРумънияНАТО
Още от ЕС
Проблем с тока отмени полети на летището в Манчестър
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
7
 
7
 
! Отговори
Няма такова нещо преди 6 дни
Като украинска копейка . След войната героична Украйна минава на Евро
161
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Украинските копейки с комплекс за малоценност не спряха да пишат
160
9
 
12
 
! Отговори
Сенеката преди 6 дни
Супер ....десет хиляди палячовци срещу цяла руска армия отсреща в състав от поне петдесет хиляди ветерана..
159
11
 
6
 
! Отговори
Копейка преди 6 дни
Ни Льо Пен ни никой не бръсне ваще копейки . Казаха им че нямат място при крайните десни щото копейки не щат . Сал наще льольовци и немските екстремисти дето бяха хванати в бодготовка за тероризъм миналата година са копейки и никой не ги обича освен Путин и Ким Чен Ун и човекоядците от Конго
158
0
 
3
 
! Отговори
До 157 преди 6 дни
Знаем ги такива като теб колкото сте велики накрая вика дай една цигара,че уж нямал от къде да си купи
157
2
 
5
 
! Отговори
До 154 преди 6 дни
Ами ,айде де това от две години го слушаме и все не става дори никой не се опитва само си намериха едни украински шарани
156
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До 150 Ако под "булка" имаш предвид, че съм омъжена - така е. А такива като тебе работят или за мен или за мъжа ми (бизнесите ни са различни). Правим ви булки всеки ден Много сте ми интересни какви сте отворковци клавиатурни, а като дойдете при мен или при HR-a подсмърчате и мигате на парцали.
155
2
 
8
 
! Отговори
До 151 преди 6 дни
Ами ония немци наритаха партията на Шолц защото последните са пълни некадърници същото стана във Франция с партията на Макарон а ти си дъвчи копейки украински
154
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Това е повод за безпокойство. Не дразнете мечката.
153
11
 
8
 
! Отговори
Туй над Русия не е преди 6 дни
Агресия . Никой не агресира Русия . Просто ще и теглят един отрезвителен бой
152
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Значи и до нас може да стигне малко от радиоактивната пепел
151
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Резултатът от агресията срещу Русия - ще е обратен на обявеното и същият като в Украйна. Румънците са пропуснали да си прочетат урока по история от други подобни авантюри.
150
8
 
4
 
! Отговори
И ко Възраждане и преди 6 дни
Ония немските копейки щели да правят отделна партия в ЕС щели да я кръщават сепаратистите , щото изгонените и нежеланите не било много куул . Не е приятно и крайно десните в европа да те обиждат на копейка ръйшли
149
1
 
3
 
! Отговори
До 147 преди 6 дни
Марийка си ти за това си винаги от страната на булката цъфнал си отзад като майска роза
148
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
САЩ готви Балканите за нова Украйна. Тежко и горко на страните, дето по неволя сме им "съюзници"
147
1
 
4
 
! Отговори
До 144 преди 6 дни
И аз ги познавам и мога да ти кажа,че като шофьори са кръгла нула.Шофира Румънеца като екстремист албанец даже един такъв утрепа мой познат между Балчик и Каварна
146
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен 142 Марийка ли си, Иванчо ли си - имаш кредити и ипотека, това имаш. Да си легнеш рано тая вечер, че нали знаеш - утре пак на работа. Пък ако се справяш може даже да ти повишат заплатата с 10-15%, кой знае.
145
3
 
5
 
! Отговори
До 145 преди 6 дни
Абе някой няма да дойде,а американците трябва да се разкарат и България да си една нормална държава,а не Боко първо да реди кабинета си в американското посолство и после да го представя в Народното събрание
144
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
И да дойдат руснаците аз пак ще благоденствам и моите активи ще са сигурни. Така както баща ми е учил в СССР и е бил в Комитета по планиране, дядо ми е доставял консумативи за царската армия, а неговите деди са имали аргати, включително татари, дето уж са били в по-изгодна пред султана позиция. Кетапите от "турско" още си ги пазим, а опорката, че всичко кадърно и образовано е било избито след 09.09 е мит от евроатлантици с тъмночервено минало.
143
5
 
6
 
! Отговори
Като добруджанец преди 6 дни
Поздравявам румънците и се радвам че това и ще е чадър за моята Добруджа но не е достатъчно . Не може Румъния да има няколко системи Пейтриат а ние да не можеме даже да направиме правителство . Трябва една система Пейтриът до Шабла и една във Варна на варненското езеро до новата вила на Коцето .67612