Сингапур остава най-скъпият град в света, Хонконг е след него

Лондон заема трето място
26 юни 2024 21:30, Анисия Иванова
27
Сингапур остава най-скъпият град в света, Хонконг е след него
Снимка: Pixabay

Сингапур остава най-скъпият град в света по отношение на разходите за луксозни стоки, като бижута и обувки, както и услуги, като хранене, здравеопазване и образование.

Конкурентът Хонконг се изкачи с едно място спрямо миналата година до второ, а Лондон - с едно място до трето, според годишния доклад на швейцарския мениджър на благосъстоянието Julius Baer Group.

Сингапур продължава да привлича изключително богатите хора, като поддържа репутацията си на политическа и икономическа стабилност, както и на благоприятна бизнес среда. Хонконг е най-скъпият град за наемане на адвокат и вторият най-скъп за покупка на имот.

Лондон поскъпна отчасти заради силата на британския паунд и "известно нормализиране" след Брекзит. В същото време Шанхай спадна до четвърто място, вероятно поради предизвикателствата на пазара на недвижими имоти и смекчаването на потребителското доверие, се казва в доклада.

Токио се срина до 23-то място поради отслабването на йената. Много от най-големите промени в индекса се дължат на валутни колебания, тъй като цените на индекса се преизчисляват в щатски долари за глобално сравнение, се казва в доклада. Сантяго в Чили сега е по-скъпо място за живеене от Токио в щатски долари - ситуация, която някога би била "немислима", се казва в доклада.  

Цюрих се изкачи на шесто място и беше най-големият победител през годината, което се дължеше главно на силния швейцарски франк.

Топ 15 на най-скъпите градове за луксозен живот

Индексът на начина на живот на Julius Baer класира 25-те най-скъпи града в света, като анализира жилищните имоти, автомобилите, полетите в бизнес класа, училищата, дегустационните вечери и други луксозни стоки. От февруари до март 2024 г. банката е анкетирала лица с висока нетна стойност на активите на домакинствата, които са на стойност 1 млн. долара или повече.

Европа, Близкият изток и Африка се превърнаха от най-достъпния регион през 2023 г., в най-скъпия, със "значително увеличение на цените" и с придвижване на всеки европейски град нагоре в класацията. Силните обменни курсове предизвикаха промяна в съдбата на региона.

Дубай е паднал на 12-то място от 7-мо през 2023 г., докато Сингапур и Хонконг заеха челните места, други азиатски градове, а именно Токио, Банкок и Джакарта, паднаха в класацията, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

В Сингапур заможните хора предпочитат "дискретни пред по-открити прояви на богатство", като продажбите на часовници, автомобили, апартаменти и други луксозни стоки са намалели.

Като цяло ръстът на цените се забави до 4% от 6% през миналата година в целия индекс на стоките и услугите.

Цената на велосипедите е спаднала почти навсякъде, което със сигурност се дължи на пренасищането с велосипеди след Covid, а сред другите спаднали цени са полетите в бизнес класа, при които пътуванията се нормализират, след като търсенето след пандемията доведе до скок на цените, се казва в доклада. Бижутата, дамските обувки и мъжките костюми отбелязаха най-голям ръст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от ЕС
Politico: България няма да е готова за членство в еврозоната през 2025 г.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
B Aфpuka cъщo нanpegвaт, нanpuмep Пapuж...
4
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Пакистанската столица Лондон е най-добра.
3
5
 
11
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 дни
Сингапур е най-доброто място за живеене в света. Нулева престъпност, абсолютна демокрация и спокойствие. Само че ужасно скъп за живот, а имотите и наемите са недостижими, ако не си милионер. Лондон не знам защо е на трето място. Ако си пазаруваш и се храниш от Sainsbury's ще ти е направо без пари. Аз си купувах 5 кила свинско месо за 5 паунда, което е нищо на фона на заплатите там. Има и евтини кръчми в източен Лондон
2
1
 
6
 
! Отговори
На бас преди 4 дни
Че един хляб в Хонконг е по-евтин от хляб в което и да е Бъгарско село отдалечено на повече от 10 км от града?! Вика му се транспортни разходи...
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Единственият въпрос е за кого конкретно е най-скъп понеже имам съмнения за у нас...