Урсула фон дер Лайен ще бъде председател на ЕК за втори мандат

Италианският премиер Джорджа Мелони се е въздържала при вота на нейната кандидатура
28 юни 2024 07:00, Анисия Иванова
200
Урсула фон дер Лайен ще бъде председател на ЕК за втори мандат
Снимка: БГНЕС

Европейските лидери одобриха номинациите на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Еврокомисията, Антониу Коща за председател на Европейския съвет и Кая Калас за върховен представител по външната политика и сигурност.

С одобрението на номинациите, както и с приемането на стратегическия дневен ред за следващите 5 години, приключи заседанието на европейските лидери и то с един ден по-рано от предвиденото.

Самата Фон дер Лайен призна, че италианският премиер Джорджа Мелони се е въздържала при вота на нейната кандидатура. Следващата стъпка - гласуването в Европейския парламент, се очертава да е доста по-трудна. То може да се проведе още на учредителната сесия на 18-ти юли, съобщава БНР.

Председателят на Европейската комисия каза, че ще работи с целия парламент и припомни принципите, към които ще се придържа – подкрепа за Украйна, за Европа и за върховенството на закона.  

„Трябва да убедя мнозинството“, призна тя. „Сега сме в процес на изграждане на платформа между Европейската народна партия , социалистите и „Обнови Европа““ .

Урсула фон дер Лайен  добави, че ще потърси контакт и с други групи, в т.ч. извън тази платформа, за да убеди по-широко мнозинство за по-силна Европа:

„Също така ще работя интензивно с националните делегации, защото опитът показва, че те често вземат решения, които представляват различен модел в рамките на групата.“

С този брифинг приключи и белгийското ротационно председателство на ЕС. От понеделник щафетата поема Унгария.

„Председателството не означава да си ръководител на Европа, а че трябва да постигаш компромиси. Да си в позиция, в която трябва да правиш компромиси, е интересно положение, в което можеш да бъдеш поне веднъж в живота си. Определено мога да препоръчам това на г-н Орбан“, каза белгийският премиер Александър де Кро.

Европейските лидери приеха заключения за Украйна, Близкия изток, сигурността и отбраната и конкурентоспособността на ЕС. Освен това Европейският съвет потвърждава важността на сигурността и стабилността в Черно море и приканва Еврокомисията омисията и върховния представител за външната политика да изготвят съвместно съобщение за изграждането на стратегически подход на ЕС към региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от ЕС
Имаме за усвояване €5 млрд., бизнесът не може да чака
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"ЕС отново няма да стане като Северна Корея или Мордор :)))) Кой не му харесва, да се изнася на изток." - Ще изнесем теб, спокойно!
39
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Колективна лудост. Невъзвръщаеми заеми, разбита икономика, разточителни разходи. Ще плащат ли младите поколения?
38
8
 
7
 
! Отговори
За путьо късия преди 1 седмица
лоша новина
37
2
 
12
 
! Отговори
МаоЛенинСталин преди 1 седмица
въртим се като Пумпали в Гробовете и Мавзолейте си - дори нас никой не избираше със 100% от Гласовете на ПолитБюро на Комунистическата Партия на ЕС (КПЕС) като Баронесата Урсула!
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 26 - Беше най-слабият министър от този кабиенет и беше неадекватно назначение. За съжаление на много хора, германия почва да се дърпа. Притеснява ме само, че почмаха лтново да вилат зиг хайл ...
35
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Баба Меркел излъга с Минските споразумения, баба Урсулка дундурка мигрантите на баба Меркел. Мисията е голяма. Вижте ръцете на снимката над статията какво показват! Попитали Урсула колко може да излъже и тя показва с жест - "Толкова".
34
2
 
4
 
! Отговори
Еврогейец преди 1 седмица
Нещо за Ковид,дпчене не чувам!
33
1
 
14
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 седмица
ЕДИНСТВЕНОТО ЗА КОЕТО ЩЕ РАБОТИ ТАЯ Е.К. ПОД РЪКОВОДСТВОТО НА ТАЯ САТАНА ЩЕ БЪДЕ ЗАЩИТА НА ИНТЕРЕСИТЕ НА САЩ.
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Бащите-основатели на ЕС сигурно се обръщат в гробовете си!" - Ако си ги гледал, една не толкова малка част от тях имаха същите идеи, но още не им беше "времето".
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Корупцията продължава на най - високо равнище в ЕС!
30
2
 
16
 
! Отговори
Мишо преди 1 седмица
Някой написа, че бабата е пълна трагедия.Не забелязват ли, че последните години европейските политици заемащи висши постове се съревновават, кой да е по-некадърен и глупав?! Всичко върви правилно и контролирано по плана на САЩ.
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Време е за пряка демокрация. Никви "представители". Аконни писне от някого - изритва се НА МОМЕНТА!
28
2
 
9
 
! Отговори
Това е ЕСССР преди 1 седмица
Демонокрация - Кандидадът Винаги е Един - за всеки случай да не стане Объркване и винаги е Избиран със 100% от Гласовете в ПолитБюро на КПЕС! Народът - няма Глас!!
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бащите-основатели на ЕС сигурно се обръщат в гробовете си! Какви продажни плюнки се подвизават по върховете на институциите и водят Европа към гибел!
26
3
 
22
 
! Отговори
Истината преди 1 седмица
Пълна трагедия е бабата!
25
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пазят ли я снайперисти? Ако не я пазят,значи е удобна за Москва. Трябва да я изберат.
24
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Добрия слуга на ФАЩ не искат да го сменят. Всичко е ясно.
23
4
 
23
 
! Отговори
Отчайващо! преди 1 седмица
ЕС е свършен! Вместо Кьовеши да я подгони, те я слагат отново начело на ЕК, за да довърши започнатото!
22
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не мисля, че ще го изкара до край, има много хора, дето не и мислят доброто и дето не си поплюват. Я битов инцидент, я нещастен случай ще и се случат. Не всички са послушни като нас.
21
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тази е от калибъра на Нинова. Оставете я още един мандат, за да закопае ЕС по-успешно!