Урсула фон дер Лайен ще бъде председател на ЕК за втори мандат

Италианският премиер Джорджа Мелони се е въздържала при вота на нейната кандидатура
28 юни 2024 07:00, Анисия Иванова
200
Урсула фон дер Лайен ще бъде председател на ЕК за втори мандат
Снимка: БГНЕС

Европейските лидери одобриха номинациите на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Еврокомисията, Антониу Коща за председател на Европейския съвет и Кая Калас за върховен представител по външната политика и сигурност.

С одобрението на номинациите, както и с приемането на стратегическия дневен ред за следващите 5 години, приключи заседанието на европейските лидери и то с един ден по-рано от предвиденото.

Самата Фон дер Лайен призна, че италианският премиер Джорджа Мелони се е въздържала при вота на нейната кандидатура. Следващата стъпка - гласуването в Европейския парламент, се очертава да е доста по-трудна. То може да се проведе още на учредителната сесия на 18-ти юли, съобщава БНР.

Председателят на Европейската комисия каза, че ще работи с целия парламент и припомни принципите, към които ще се придържа – подкрепа за Украйна, за Европа и за върховенството на закона.  

„Трябва да убедя мнозинството“, призна тя. „Сега сме в процес на изграждане на платформа между Европейската народна партия , социалистите и „Обнови Европа““ .

Урсула фон дер Лайен  добави, че ще потърси контакт и с други групи, в т.ч. извън тази платформа, за да убеди по-широко мнозинство за по-силна Европа:

„Също така ще работя интензивно с националните делегации, защото опитът показва, че те често вземат решения, които представляват различен модел в рамките на групата.“

С този брифинг приключи и белгийското ротационно председателство на ЕС. От понеделник щафетата поема Унгария.

„Председателството не означава да си ръководител на Европа, а че трябва да постигаш компромиси. Да си в позиция, в която трябва да правиш компромиси, е интересно положение, в което можеш да бъдеш поне веднъж в живота си. Определено мога да препоръчам това на г-н Орбан“, каза белгийският премиер Александър де Кро.

Европейските лидери приеха заключения за Украйна, Близкия изток, сигурността и отбраната и конкурентоспособността на ЕС. Освен това Европейският съвет потвърждава важността на сигурността и стабилността в Черно море и приканва Еврокомисията омисията и върховния представител за външната политика да изготвят съвместно съобщение за изграждането на стратегически подход на ЕС към региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от ЕС
Имаме за усвояване €5 млрд., бизнесът не може да чака
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До анонимен 18 Нея 25 години са я чесали американците в САЩ, докато я превърнат в свой предан агент и прислужник. Тя дефакто е забравила, че е германка, толкова надълбоко е вързана от американските служби. Затова и я набутаха за шеф на ЕU след стаж като министър на отбраната на Германия. Мнението на германците за резултатите и като министър на отбраната е, че напълно е съсипала въоръжените сили на Германия и в много отношения непоправимо. Това ще стане и с EU под нейното управление - съсипване
19
5
 
34
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 6 дни
Тази ще довърши Европейския съюз.
18
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
завършила АГ лекар,родила 7 деца,смятай колко мозък има.
17
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Не се знае още. На 18 юли ще се гласува.
16
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Едни и същи Муцуни с години на един пост в този ЕС! Тия задминаха СССР !
15
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
А как върви руският наступ към Вовчанск? Шават,ли още в Агрегатният?Мърдат,ли,мърдат,ли?
14
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Преди китайците да я нарежат "като кисела краставица, нула внимание, и сама си тръгна като обикновен пътник на терминала" я наряза Ердоган, който се стреми в БРИКС.
13
6
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 6 дни
все за разбитата украйна и е дерта, сигурно зеления плъх я начесал някъде из бомбоубежищата в киев!
12
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен 1 Евросъвета ще гласува каквото му нареди посолството (американското там). Целия този Европейски Съюз е един цирк, директора на който е САЩ и както нареди, така танцуват мааймууните в цирка, подбирани според това кой колко е сервилен към САЩ.
11
6
 
31
 
! Отговори
абе преди 6 дни
тая кокарджа китайците я нарязаха като кисела краставица, нула внимание, и сама си тръгна като обикновен пътник на терминала!
10
28
 
6
 
! Отговори
Дон Кикот преди 6 дни
Руските слуги да и цункат сливата хаха.
9
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Фон дер Лаайнен - доказано корумпе, с далавера за 74 милиарда, довела до хиляди смърти от Ковид и увредено здраве на много повече европейци. Новия председател на евросъвета - португалеца доказано корумпе, взимал подкупи. И двамата не са в затвора само заради заетите от тях постове. Каякалас - дъщеря на висш комунистически деятел в КПСС, сега го раздава русофобка. И тя с доказани корупционни практики. Красив "букет" от вредители се загнездиха да управляват EU, само защото са агенти на САЩ.
8
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Заглавието кърти - Урсула все още е кандидат
7
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Украйна и ние сме в Голяма Беда, каза профессор Джон Миршаймер.
6
6
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Смятай, бате щом тази е най-кадърната - другите колко струват!
5
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Като няма кой. Те всичките са от един дол дренки.
4
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Акушерка ни води. Членството в отан дава на правителствата на страните-членки измамното усещане, че са в безопасност. Опичайте си ума. Казаха ви "Преминахте всички възможни червени линии". Пиндостан е далеч и не му пука. Народите на Европа са на топа на устата.
3
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Защо пишете ЩЕ ?????? Предстои гласуване в зала, анонимно , от депутатоте, не от част от ръководителите на НЯКОИ фракции. И няма да е тя.
2
36
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 6 дни
Дрогаре пyтюнеандерталци :))) Честито :))))))))) ЕС отново няма да стане като Северна Корея или Мордор :)))) Кой не му харесва, да се изнася на изток. Точно както правят умните и младите, като мигрират на Запад, защото тук не им харесва :)))))
1
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ако я гласува ЕП. Дано не