Гърция пресъхва, а това представлява риск за туризма й

Най-лошото тепърва предстои
10 юли 2024 12:08, Нели Христова
70
Гърция пресъхва, а това представлява риск за туризма й
Снимка: БГНЕС

Гърция се готви да приеме рекорден брой туристи, точно когато е изправена пред нова криза, свързана с времето.

В по-голямата част от страната е паднал малко или почти никакъв дъжд от месеци. Сега, когато островите се подготвят да приемат гости през летния сезон, напрежението върху водоснабдяването почти никога не е било толкова голямо, казаха служители, фермери и учени.

Най-големият резервоар на гръцкия остров Наксос е пресъхнал. Полезен е само за костенурките, които кръстосват калните му плитчини. Надолу по течението морската вода е проникнала в празни напоителни кладенци, което е навредило на ценната реколта от картофи на острова.

По-на юг, на остров Карпатос, властите наложиха ограничения върху допълването на плувните басейни, докато на северния остров Тасос властите търсят инсталация за обезсоляване, за да направят морската вода годна за пиене.

"Имаше силен недостиг на валежи в Средиземно море и особено на Наксос. Нашите резервоари са празни", каза кметът на острова Димитрис Лианос.

Милиони туристи посещават Гърция всяка година, за да се насладят на нейните древни места, девствени плажове и тюркоазени води.

Но въздействието на изменението на климата, включително по-високите температури, непостоянните валежи и горските пожари, застрашават бъдещето на най-големия икономически двигател на страната.

Тази година се чувства особено напрегната. След най-топлата зима в историята горските пожари започнаха необичайно рано, някои в райони, където обикновено има сняг. Най-малко шестима туристи, включително известният британски телевизионен водещ Майкъл Мозли, загинаха миналия месец, когато горещите вълни заляха страната.

Експертите по климата се опасяват, че най-лошото тепърва предстои. Андреа Торети, координатор на Европейската и глобална обсерватория за сушата към Службата за управление на извънредни ситуации на Коперник, каза, че след като ефектите от сушата станат видими, е твърде късно да се предприемат действия.

"Трябва да избягваме да мислим в извънреден режим, (вместо) да гледаме на превенцията и готовността", каза Торети, цитиран от Independent.

Недостигът на вода е сериозен в Наксос, планински остров с 20 000 души в една от най-популярните и сухи части на Егейско море. Десетки хиляди туристи се стичат по бреговете му през лятото.

Двата резервоара на острова съдържат 220 000 кубически метра използваема вода, една трета от нивото от миналата година и еквивалент на само няколко дузини олимпийски басейни.

Властите са осигурили три преносими инсталации за обезсоляване, които ще обработват морската вода, за да стане безопасна за пиене, и които според кмета Лианос трябва да покрият недостига в къщи, хотели и басейни.

Но фермерите няма да получат никаква пречистена вода и трябва да разчитат на кладенци, които са били замърсени от морска вода. Фермерите казаха, че това замърсяване възниква, когато кладенците са достатъчно празни, за да проникне солената вода.

Стелиос Ватракокоилис отглежда прочутите картофи на Наксос, които са обичани в Гърция заради масления си вкус и са защитени от имитация според правилата на ЕС. Добивите му ще бъдат наполовина тази година заради солената вода за напояване, каза той.

"Това е голямо разочарование, защото ние, хората, не успяхме да предвидим, че изменението на климата ще почука и на нашите врати", каза той, докато шепа работници събираха картофи наблизо.

Страните от Средиземноморието, включително Испания и Италия, също търсят начини да подсигурят водните си запаси чрез обезсоляване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от ЕС
Части от Сицилия остават без вода, принудени са да връщат туристи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ВодатаЩе СтанеПоСкъпа ОтЗлатото
57
0
 
0
 
! Отговори
Софиянка преди 1 седмица
И у нас няма вода по морето, ама дай за гръцкия туризъм да се тревожи
56
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В Гърция това ,В украйна онова ,в Русия друго , абе не разбрахте ли ,че на чужд гроб не се плаче , не знаеш дали му плачеш на главата или на ....
55
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Шебек Aми украинците как ги виждаш? Сигурно са обединени около престъпната им фашистка шайка? Или по-скоро си умират от страхд да си признаят че са супер разединени?
54
9
 
13
 
! Отговори
Безводие преди 2 седмици
Някога Ванга е казала:"Вода в буркани ще затваряте". Времето за това наближава.
53
1
 
23
 
! Отговори
Шебек преди 2 седмици
Толкова разединен народ като нашия няма....
52
2
 
20
 
! Отговори
Хабибито преди 2 седмици
Апетитите за Родопите ще се увеличат,ако някой не е разбрал какво ви се казва....
51
5
 
18
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 седмици
Умнокрасивите парвенюта да се редят на Кулата по 8 часа
50
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всеки хотел по черноморието трябва да има пречиствателна станция за изпpажнения. Да ги пaкетира и да ги използува за тoр, за отглеждане на различни продукти за храна, за да има пълна печалба и полза от туристите сepящи около шезлонгите!
49
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да гледат от арабите превърнаха пустинята в град,който всеки иска да посети а те опожаряват всяка година земята си и я превръщат в пустиня!
48
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Фекaлиите на цяла Европа се изливат от река Дунав в Черно море. Фeкалиите на Русия и Украйна се изливат от реките Днепър и Днестър в Черно море. Фeкалиите от Хотелите по Българското Черноморие директно се вливат във водите на Черно Море! Като отидеш на курорт по Черното Море Въздухът е толкова чист че ти напълва гърдите с Миризма от фeкалии, а като се изкъпеш все едно си се къпял в гьoл! А като седнеш на пясъка около някой чадър, стъкло, гвоздеи, миришещи отпадъци ти се вбиват в ГъсГъсГъзo!
47
6
 
26
 
! Отговори
тасос преди 2 седмици
Само чета за проблеми в Гърция, да не ходим там да почиваме. Е пак там ще ходим Гърция и Турция. Сега дори и цените там са по ниски. Който отиде веднъж в Турция или Гърция забравя за нашето Черноморие. Хаусът у нас е пълен. Ходих преди 4-5 години в лъскав комплекс, хубаво де ама до него едно блато пълно с комари. Липсва ни цялостен туристически продукт. Едно нещо ако е наред, две не са.
46
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
до 43 А вееее, скааапаняк, няма тема за този паметен ден преди 30 години и за най-великата ни победа във футболната ни история та затова пиша в главна тема това. А не се интересуват ей такива сукалчета като теб от 10 юли 1994-та година дето не са били родени тогава, скааааапан пубер!
45
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кое бе пресъхва,морето ли!?Ако говорите за питейна вода Гърция си е суха по принцип и по-топла от България от векове!
44
4
 
17
 
! Отговори
90 преди 2 седмици
БГ-кафявоморието ,хотелиерката излезна и вика :''Не е тук на брега ,а 100 метра навътре е тръбата с фекалните води'
43
7
 
24
 
! Отговори
Хихихи преди 2 седмици
Най-накрая нашите русофили ще идат на почивка На Байкал...
42
2
 
5
 
! Отговори
тоти преди 2 седмици
Като няма вода няма кво да пикат и отпадните води намаляват...май за нас е добре,ще им продаваме вода ,храна и зеленчуци...тогава ще оценим страната си!
41
12
 
21
 
! Отговори
Баткото с БМВто преди 2 седмици
И тази платена статия няма да откаже българите да почиват в гръцките курорти,закривайте БГ туризма във Фекално море
40
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Абе може да нямат вода някъде,ама им е чисто морето.А на БГ-кафявоморието ,хотелиерката излезна и вика :''Не е тук на брега ,а 100 метра навътре е тръбата с фекалните води''.Какво да коментирам повече?По телевизора го каза-ФАКТ!Пийте ''Глупедиум'' от АПТЕКАТА!За да не седите цяла отпуска във WC-то.Каквото изаакате после ви плиска по челото в морето като влезнете.
39
3
 
12
 
! Отговори
... преди 2 седмици
ми северна Гърция ще стане като южна Гърция! южна България ще стане като северна Гърция! И това вече е почнало! При положение, че разни "разбирачи" ми твърдят, че глобално затопляне е нямало няма и нямало и да има! Та такива ми ти неща от реалността!!!