Почина фадо легендата Мизия

Португалската певица е идвала в България
30 юли 2024 08:14, Петър Бойчев
6
Почина фадо легендата Мизия
Снимка БГНЕС

Португалската певица Мизия - една от представителките на възраждането на фадото, е починала през уикенда на 69-годишна възраст, предаде АФП, цитирана от БТА.

От звукозаписната й компания съобщават, че погребението й ще бъде в Лисабон на 7 август.

Сузана Мария Алфонсо де Агиар, известна с псевдонима си Мизия, е починала в събота в болница в Лисабон след продължително боледуване, съобщиха нейни роднини пред местни медии.

Заедно с певици като Мариза, Ана Моура и Кристина Бранко тя принадлежи към поколението изпълнителки на фадо, които през последните години възродиха тази меланхолична традиционна песен.

Родената в Порто Мизия, която издаде последния си албум през 2022 г., е пяла в няколко страни в чужбина, включително в Италия и Франция. Изпълнителката е гостувала и в България.

"Мизия изигра ключова роля в обновяването на фадо, като не се поколеба да експериментира с нови акустики и не толкова традиционни подходи", написаха от португалското Министерство на културата.

Държваният глава на Португалия Марсело Ребело де Соуза също отдаде почит към Мизия в прессъобщение, публикувано в сайта на президентстката институция, наричайки я "страстна изпълнителка на фадо, направила кариера на кръстопътя на различни музики".

Мизия има две родини, баща й е от Португалия, а майка й от Испания. Нейната баба е вариететна акриса от Барселона. Приятелите, хората от нейната кръвна група, са писатели от кръга на Лидия Хорхе и Жозе Самарго, актриси като Мария де Медейрос, поетесите Граса Маура, певиците като Мария Бетания и художниците Бела Силва и Карлуш Тореш.

В музиката на Мизия имаше различни влияния от други стилове: танго, болеро, фламенко. Вокалистката работи с модерни португалски поети, а албумът й "Canto" (2003) се смята за шедьовър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
До едно преди 1 месец
УЖАСЗ вече и без .. Мизия
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 3. Глупости. Ти не си чувал за Португалия, нито за фадо, и а не ме познаваш. Пък и се изказваш. Аман от завистници
3
4
 
11
 
! Отговори
До 2 преди 1 месец
Ами как да си чувал, когато и в Португалия слушаш Азис само.
2
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази не е много известна дори в Португалия. Никога не съм чувал за нея там. Странно, че е в новините тук.
1
7
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Мизия, Тракия, Македония...... Вече без Македония.