РСМ: България да предприеме действия за Коридор 8, в Скопие работим

Това се казва в позиция на македонското външно министерство
30 юли 2024 18:47, Анисия Иванова
52
РСМ: България да предприеме действия за Коридор 8, в Скопие работим
Снимка: БГНЕС

"За успешното реализиране на Коридор 8 е особено важно да има пълна готовност за сътрудничество от страна на Република България. Очакваме България да предприеме всички необходими действия в посока подобряване на инфраструктурата на Коридор 8, както и да изпълни задълженията, произтичащи от Двустранното споразумение от 1993 г. за изграждането на ГКПП Берово - Клепало." Това се казва в позиция на македонското външно министерство.

Само преди ден македонският премиер заяви, че е "лудост Скопие да троши пари за Коридор 8."

Ето цялата позиция на македонското МВнР.

Изграждането на пътна и железопътна инфраструктура в регионални рамки ще се реализира успешно само ако всички страни по Коридор 8 непрекъснато предприемат съвместни дейности за тяхното развитие и модернизация.

Това е наш дългосрочен ангажимент, върху който работим всеотдайно и очакваме еднаква степен на сътрудничество и конструктивност от другите участващи страни в този процес.

Република Северна Македония е силно ангажирана с постигането на целите, поставени в рамките на НАТО и със създаването на регионална инфраструктура, като част от европейската мрежа от коридори, които имат за цел да засилят икономическото влияние и да улеснят търговията и транспорта в региона.

Отчитайки геополитическото положение на транспортни коридори 8 и 10, Република Северна Македония предприема всички необходими дейности за тяхното завършване и модернизиране.

В областта на пътната инфраструктура тази година завършва изграждането на скоростния път от Куманово до Крива Паланка и чрез завършената рехабилитация на пътя от Крива Паланка до границата с Република България, което представлява обща инвестиция от 105 милиона евро. Модерното пътно решение ще повлияе значително на обмена на стоки и услуги, както и на увеличаване на икономическото сътрудничество между двете страни.

В същото време ви напомняме, че преди това напълно рехабилитирахме магистралния участък Скопие - Куманово и с тези инвестиции намалихме времето за пътуване по маршрута Скопие - София до по-малко от 2 часа и 30 минути.

Що се отнася до железопътния коридор 8, Република Северна Македония осъзнава геостратегическото значение на този пътен коридор и като страна изпълнява множество дейности за регионално свързване и завършване на оста Запад-Изток.

В този контекст подчертаваме, че изграждането на железопътната линия от Куманово до Беляковце е във фаза на реализация, което представлява инвестиция от 40 милиона евро. В същото време посочваме, че изграждането на железопътната линия от Беляковце до Крива Паланка, на стойност 155 милиона евро, е във фаза на реализация. Освен това сме в етап на тръжна процедура за избор на изпълнител за изграждането на последния участък от Крива паланка до ГКПП Деве баир, жп линия, която завършва в предполагаем тунел.

Също така Република Северна Македония е поела и изпълнила всички задължения от Двустранното споразумение от 1993 г. за изграждането на граничния пункт Берово – Клепало, както и инфраструктурата към граничния пункт.

Имайки предвид гореизложеното, още веднъж подчертаваме, че Република Северна Македония предприема всички необходими дейности за изграждането на няколко големи регионални инфраструктурни проекта, които са от споделено стратегическо значение за страната, региона и Европейския съюз. | БГНЕС


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
34
 
! Отговори
Даскала преди 1 месец
До Гюешево от нашата страна има жп линия. Остава македонците да я продължат натам,към своята територия. Ама от техните изказвания излиза,че ние трябва да дадем пари за това. Егати хитреците-авантаджии!
20
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да дойдат да си го построят за тяхна сметка като имат зор
19
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При всички положения са прави, че България също трябва да реализира проектите свързани с Коридор номер 8 и останалите споменати възможно най-бързо. Друг е въпросът, че и Македония трябва да го направи. Завършени ще са полезни и за двете държави и вредни за някои наши общи врагове. Да видим
18
5
 
7
 
! Отговори
абе 13 преди 1 месец
Още един македонец... С това ли ще ни обиждаш? Бил ли си в някое гето на Ню Йорк? Или Лос Анджелис? Поне Берлин? В Рим по крайните квартали? В Париж по гетата? Явно от село не си излизал щом си жив... На тая Олипияда къде отива водата от всеки апартамент в Париж? Защото не си бил там със сигурност после Столипиново ще ти се стори, че си в Алпите с аромат на планиски билки и цветя... Виждал ли си костюмиран тип да уринира върху релсите на метрото? Да се бодат с хероин направо във вагоните? позьор
17
4
 
19
 
! Отговори
Инфо от кухнята преди 1 месец
Цяла Европа им се смее, в близките 15 години няма "да влязат"...
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** им хвани вяра...вчера говорят едно,днес друго...
15
8
 
31
 
! Отговори
Облаче ле бяло преди 1 месец
Тия макета са уникално нагли!!! Дa гo дyхaт, дpиcняцитe!!! Aмaн!!!!!!!!!!!!!
14
25
 
15
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Когато се прави нещо ,то се вижда. Уви,ние нищо не правим,освен да изпълняваме волята на руснаците и сърбите. Да мразим,стопираме и унижаваме винаги нашите кръвни братя..Така постъпихме и с украинците, а поне 10 процента са етнически българи. Нищо,важното е руснаците да са доволни.
13
27
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ще има да чакате България нещо да свърши, една пейка в парка не може да сложат, София с прашните , ръждиви и олюскани панелки , а из улиците коне и каруци кръстосват главни пътища , пропаднала като шахта- ба тази европейска столица тцтцтц пълна трагедия
12
4
 
35
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Клоуни сръбски.
11
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко е удобно да се забравя, че този договор е с Република Македония, а в момента тоя куфар трици се намира в Република Северна Македония. Защото и ние можем да извадим Санстефанския мирен договор, НАЛИ?? И някакво царче си имаме даже. Та да не се окаже, че живеят под наем тия нагли Bъшкapи?
10
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Споко ве макета, Предприемаме ве, то проекти, земя, след около 10тина години и ша го почнем даже, така са при нас нещата, па и ако тиквето търси фирма да крадне още няколко годинки сложи.
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
УТРЕ КАКВИ АКЪЛИ ЩЕ ИМ ДОЙДАТ НА БАБА ГОРДАНКА И МИЦОКОСАТА??!!!...
8
55
 
7
 
! Отговори
Благоевград преди 1 месец
Окупирана от 1912 г.до днес Пиринска Македония да се отдели от мащехата България и да се присъедини към майка Р. Македония.
7
5
 
3
 
! Отговори
до6 преди 1 месец
Само в капана сиренцето е безплатно, ако ме разбираш.
6
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ninja Шизофренията е доста силна в България за съжаление! То цялото това "европейско развитие" си е неработещо, а като погледнеш колко партии гордо се пъчат че са евроатлантици... Дано в България да започнат хората да прозряват, че сиренцето не е без пари.
5
6
 
28
 
! Отговори
Ивайло преди 1 месец
Да се сложи мрежа с ток по цялата граница с въпросната измислена държавичка .
4
3
 
39
 
! Отговори
Ninja преди 1 месец
Шизофренията на тези е един път, до вчера нямаше да го строят, но след като ЕС им каза, че това не е мандра днес вече го работят неуморно! Хахахаха
3
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Знаем за македонската шизофрения няма какво да си приказваме.Всичките им политици са на различни мнения понякога си сменят позициите през двн.Винаги е забавно да наблюдаваш купчина болни психично хора .трудно е да работиш с тях
2
4
 
29
 
! Отговори
43657 преди 1 месец
До, вчера Шута, не искаше, днес чака другия да започне, утре очакваме да се изкаже не знам какво да правя