Европа може да блокира промените за "френската" безработица

От ДПС питат ЕК как да се изчислява обезщетението
31 юли 2024 07:30, Стела Стоянова
54
Европа може да блокира промените за "френската" безработица
Снимка БГНЕС, архив

Бързото приемане на промени, с които да се затвори кранчето на т.нар. френска безработица, може да бъде блокирано от ДПС.

И двете крила на движението са против забрана на възможността с два-три дни стаж от чужбина да получаваш тук право на максимално обезщетение за безработица, тъй като тя масово се експлоатира в традиционно техни общини. Депутатът в Европейския парламент Илхан Кючюк от ДПС-Доган обяви, че е поискал тълкуване от ЕК дали готвените у нас промени не противоречат на европейския регламент, пише "Сега".

Схемата срещу минимални осигуровки да получаваш 2200 лв. месечно обезщетение е възможна благодарение на европейски регламент, който в името на улеснението за гражданите на ЕС постановява при стаж в различни европейски страни обезщетението да се изчислява според последната месторабота. У нас правилото е да се вземат предвид доходите от последните 24 месеца. Много хора експлоатират регламента, като пътуват за минимален период до Франция, където декларират високи доходи за кратка заетост и се прибират у нас да се заявят като безработни. Така тук им се полага обезщетение само на база на тези високи доходи. Използването на тази схема генерира корупция, сива заетост и несправедливост, изтъкваха ораторите при първия дебат в социалната комисия.

Промените предвиждат правилата при стаж в чужбина да се приравнят на тези за български стаж и да се взема предвид доходът за последните 24 месеца. Те получиха широка подкрепа на първо четене - само ДПС не гласува за тях, и трябва да бъдат окончателно приети тази седмица. Идеята беше за бързо решение, което ще спести по сведения на депутати над 100 млн. лв. годишно на НОИ. В хода на дебатите до този момент въпросът дали промените не противоречат на европейския регламент беше засегнат само бегло.

Отнесох темата до Европейската комисия, като депозирах въпроси, свързани с разширяване на приложното поле на Регламент на ЕО883/2004 и възможно различно третиране на европейски граждани, съобщи Кючюк. Регламентът има пряко действие и обхватът и изскванията му не могат да бъдат дописвани с национални норми, припомня той. Именно според този регламент доходът, от който се изчислява размерът на паричното обезщетение за безработица се основава на размера на предходното трудово възнаграждение или осигурителен доход, от работа по трудово правоотношение или като самостоятелно заето лице.

Кючюк пита ЕК дали има противоречие между допълнителните изисквания за сумиране на периоди в новите текстове на нашия закон и общия дух на нормата в регламента, както и биха ли довели допълнителните изисквания до различно третиране спрямо обезщетения за безработица, за които компетентна е България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: ДПСбезработицаЕК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
3
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Ако получавахме европейски заплати този проблем нямаше да го има. Добре сте вие в големите градове. Взимате високи заплати, а питате ли хората, които са в по-малките населени места как работят на минимална заплата, понякога не знаят че ги водят на 4 часа, а работят по 12.Как се издържа студент, плащане на сметки и т. н. А за строителните фирми, защо не ги осигуряват на реалната заплата, а спестяват пари като ги водят на минимална? От НАП да не се правят на ощипани.
43
0
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 1 месец
А как стават безработни след 2-3 дена работа? Напускането по собствено желание или уволнението с причина да не би да са основания за безработица? Ако е така това е глупава система.
42
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никакво съмнение няма че това е измама , измама е.
41
3
 
10
 
! Отговори
Alex преди 1 месец
ИЛХАНЧО КЮЧЕК ПАК СЕ ОПИТ ВА ДА СИ ПИШЕ АКТИВ, ДА ГО ИЗБИРАТ ДОЖИВОТ! ИНТЕРЕСНО, КАКВИ ЕВРОПЕЙСКИ ЕЗИЦИ ГОВ ОРИ? ЗА ЕДИН ПРИЯТЕЛ ПИТАМ! ТОЙ ОТ ПАРТИЯТА НА ПРЕСТЪП НИЦИТЕ ЛИ Е- ДПС? ЩОТО КОЙТО КРАДЕ, СЕ КРИЕ ТАМ!
40
7
 
3
 
! Отговори
Да бе преди 1 месец
То беше ясно че ако не ДПС Франция ще го блокира. от къде иначе ще си набави работна ръка за селското стопанство. Ако пък българите ги ограничат в обезщетението те няма да тръгнат да работят два месеца по 8 часа на полето за 10 евро на час.Не си струва защото има и разходи.
39
8
 
15
 
! Отговори
32335445 преди 1 месец
Като не е измама защо не си седят във Франция да получават обезщетения? Лошото е, че покрай тарикатите ще изгорят и малкото честни попаднали в такава ситуация.
38
4
 
17
 
! Отговори
Бгг преди 1 месец
Нека държавата плаща, нали ни набутаха в гейсъюза без никого да питат. Сега държавата реве, нали бяхме готови за влизане в гейсъюза бе.
37
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тука едни чoвeкoпoдобни скачат срещу събратята си, щото получавали жалко обезщетение или помощ, обаче лазят пред краката на тия, които крадат милиони и милиарди. Същите са против пенсионерите, против хората с увреждания, против бедните работещи... А в белите страни при несправедливост всички се обединяват и отстояват правата си. Западното общество се е научило да е единно, комунистическото общество- да си забиват нож в гърба и да се клеветят, да си вредят.
36
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това не е измама. В ЕС социалната политика и обезщетенията за безработица са в ПОЛЗА НА РАБОТНИКА. А в Бг са в ущърб на работника. Бг има АНТИсоциална политика. Пари се дават на бизнеса на ток, а все още не се определят енергийно бедните лица. Защо? За да не им дават пари за ток. Докато народите в ЕС са единни и се подкрепят, то в доносническа Бг народът е разединен и всеки е срещу всеки. Затова грачите едни хора против други хора. Затова няма да имаме добра социална политика.
35
6
 
9
 
! Отговори
до 26 преди 1 месец
До Докога,нещо много си се объркал,вв българия няма достойни работещи хора,който е знаел да работи се е изнесъл отдавна,останали са тук едни па ра зи ти,връзкари назначени от чичо си във фирмата му дето една троха хляб не са изработили,но са милиардери без да си мръднат пръста,това не го виждате,тръгнали сте да се заяждате за някакви дребни пари дето вземат тези от обезщетения за безработица,от алчност две не виждате,как някой ще прави същото като вас,не измамите са патент на българина
34
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При такива високи обещетения за безработица представете си какви пенсии ще получат. Защото престоя на борсата се счита за стаж. Аз се чудя от къде имат пари то какво било.
33
5
 
17
 
! Отговори
То ние и преди 1 месец
На изселениците в Турция плащаме пенсиите, дето не са в бг от 35 години ама за това несе говори нали....
32
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето къде била ползата от ЕС и ЕК за избирателите на ДПС Доган и на Илхан така излиза. Много хитра схема .
31
4
 
12
 
! Отговори
От друга страна преди 1 месец
Данък за безработица се взима от всеки ,а далеч не всеки е бил съкратен даже и един път в живота си.Така е и със здравните може и да не ползваш болнични, но си плащаш.В Кипър например ако не си ползвал болничен държавата ти връща част от данъка на годишна база.Да не се окаже че в България те цакат със изчисляването на обезщетение то.
30
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако това остане то това население масово ще прави точно това- работа за няколко дни във Франция и после тук лежане години и получаване 2200лв.! Реално ние плащаме измамата. То, че ще ги издържаме е ясно- те навсякъде са легнали на социалната система, но все пак поне да можем да насочваме парите където наистина е нужно и има смисъл. Отделно те не работят в БГ за да взимат помощите, а това повишава сивия сектор. После от ЕС ще кажат, че сме корумпирани и със сив сектор!
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Става въпрос за обещетения за безработица. Много хора не правят разлика от социални помощи. Защо им дават право на обещетение само за няколко дни във франция. Трябва да имат няколко месеца непрекъснат трудов стаж.
28
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо няма да блокират. Спирайте помощите.
27
6
 
19
 
! Отговори
Сохо преди 1 месец
А защо досега не са атакували българския вариант на обезщетение? Явно той противоречи на ЕС регламента. А ми се сетиха едва когато им спряха клането.
26
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много ясно, трябва да има балъци дето на работят за да могат да изхранват избирателите на ДПС
25
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така за действителните инвалиди ще останат много повече средства,с които ако се прецени да се даде по добро лечение, техн.средства и тн. В системата ще останат много не източени пари,които може да се ползват и за работещите,които ги изкарват.