Европа може да блокира промените за "френската" безработица

От ДПС питат ЕК как да се изчислява обезщетението
31 юли 2024 07:30, Стела Стоянова
54
Европа може да блокира промените за "френската" безработица
Снимка БГНЕС, архив

Бързото приемане на промени, с които да се затвори кранчето на т.нар. френска безработица, може да бъде блокирано от ДПС.

И двете крила на движението са против забрана на възможността с два-три дни стаж от чужбина да получаваш тук право на максимално обезщетение за безработица, тъй като тя масово се експлоатира в традиционно техни общини. Депутатът в Европейския парламент Илхан Кючюк от ДПС-Доган обяви, че е поискал тълкуване от ЕК дали готвените у нас промени не противоречат на европейския регламент, пише "Сега".

Схемата срещу минимални осигуровки да получаваш 2200 лв. месечно обезщетение е възможна благодарение на европейски регламент, който в името на улеснението за гражданите на ЕС постановява при стаж в различни европейски страни обезщетението да се изчислява според последната месторабота. У нас правилото е да се вземат предвид доходите от последните 24 месеца. Много хора експлоатират регламента, като пътуват за минимален период до Франция, където декларират високи доходи за кратка заетост и се прибират у нас да се заявят като безработни. Така тук им се полага обезщетение само на база на тези високи доходи. Използването на тази схема генерира корупция, сива заетост и несправедливост, изтъкваха ораторите при първия дебат в социалната комисия.

Промените предвиждат правилата при стаж в чужбина да се приравнят на тези за български стаж и да се взема предвид доходът за последните 24 месеца. Те получиха широка подкрепа на първо четене - само ДПС не гласува за тях, и трябва да бъдат окончателно приети тази седмица. Идеята беше за бързо решение, което ще спести по сведения на депутати над 100 млн. лв. годишно на НОИ. В хода на дебатите до този момент въпросът дали промените не противоречат на европейския регламент беше засегнат само бегло.

Отнесох темата до Европейската комисия, като депозирах въпроси, свързани с разширяване на приложното поле на Регламент на ЕО883/2004 и възможно различно третиране на европейски граждани, съобщи Кючюк. Регламентът има пряко действие и обхватът и изскванията му не могат да бъдат дописвани с национални норми, припомня той. Именно според този регламент доходът, от който се изчислява размерът на паричното обезщетение за безработица се основава на размера на предходното трудово възнаграждение или осигурителен доход, от работа по трудово правоотношение или като самостоятелно заето лице.

Кючюк пита ЕК дали има противоречие между допълнителните изисквания за сумиране на периоди в новите текстове на нашия закон и общия дух на нормата в регламента, както и биха ли довели допълнителните изисквания до различно третиране спрямо обезщетения за безработица, за които компетентна е България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: ДПСбезработицаЕК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Толкова години никой нямаше смелост в държавата,въпреки направените заявки в предизборни кампании, да се организира преосвидетелстване на голяма група от хората с телк-изкл от числото хората,за които това няма смисъл да се прави,които за съжаление са истински пострадали. Не да се проверяват само инцидентни случаи снимани от някого,кийто не е издържал на наглостта на лицата. Да се премахнат фалшивите инвалиди. Да се осъдят хората издали документи с невярно съдържание. Д асе върнат всички обезщ-я
23
8
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Какво ревете срещу ДПС бе, про'с'таци неграмотни?! Нали искате ЕС и гласувате за евроинтеграция да ви командват от Брюксел? Само мачкане за европеидни про'с'таци като вас! Малко ви е! ЕС и ДОС трябва да ви мачкат докато не изчезнете!
22
2
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 20 "Криминалното източване на обществени фондове" - защо криминално? Напълно според ЕС законите, които стоят НАД българските е.
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Европа щяла да блокира, а Англия направо да се извини на мошениците, които източиха сто милиона паунда.
20
1
 
16
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 18 "Трябвало 1877-78 да ги пратят в Анадола..."'- абе про'с'так неграмотен, нали Тато искаше 1988 година да ги побългари, но точно ВИЕ, европеидните про:с:раци ревете срещу него?! Само мачкане и гърч за европеидните про'с'таци като ТЕБ!
19
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Криминалното източване на обществени фондове е предмет Национална сигурност. Не знам какво чакат, а не да почват да разплитаг веригата на изработване на фалшиви документи, която тръгва от България, стига до Южна Франция и се връща тук.
18
2
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 8 "Европейски дупедати с имена като Кючук трабва да ядат кютук!" - а другите? Другите по-добри ли са?
17
4
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Българинът Кючук ще ни предствавлява в ЕС, абе Вие тая държава на абсолютен цирк я обърнахте. Трябвало 1877-78 да ги пратят в Анадола, голяма грешка са допуснали.
16
1
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 12 'Няма как Европа хем да иска да се борим с корупцията, хем да ни го забранява":- така си мислиш, щот СИ неграмотен про'с'так.
15
2
 
10
 
! Отговори
А ако ? преди 1 месец
Не беше голямата екскурзия- колко отгоре щяха да са тези "около 100 милиона"? Екстраполация някой може ли да направи?
14
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Великобритания от 8 години не е в ЕС, вземете си актуализирайте снимките в статиите, че ставате смешни.
13
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Познавам много хора, които умишлено напускат сигурна работа за да вземат за няколко работни дни "френска борса"... а има и такива, които срещу 2 бона ги водят във Франция, само ги регистрират, без изобщо да работят, после ги връщат обратно и хоп - получават 24 000 лева за една година..
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може, ама надали... Няма как Европа хем да иска да се борим с корупцията, хем да ни го забранява..
11
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Западните ценности унищожиха България! Ако продължаваме да се опитваме да сме като западните народи просто ще изчезнем. Ни нямаме нищо общо с тези хора и е крайно време да се разграничим.
10
3
 
20
 
! Отговори
Айде Айде преди 1 месец
Аз за френската безработица. Как е в България: Работил като роб за минимална 24 месеца и после да се мре от глад а ...F...k off
9
0
 
24
 
! Отговори
Cgffbj преди 1 месец
Ми докато само приказваме , а нищо не правиме...така ще е!!! После някой ние виновен все.
8
4
 
36
 
! Отговори
Сега вече знаете, че преди 1 месец
Европейски дупедати с имена като Кючук трабва да ядат кютук! И всякакви други със странни имена също! Да си ходят у дома щом работят против България!
7
1
 
33
 
! Отговори
ДПС - ВЪН ЗАВИНАГИ преди 1 месец
ДПС - ВЪН! ВЪН! ВЪН! Да им издържаме лентяите. Не!
6
4
 
20
 
! Отговори
Ако увеличим преди 1 месец
производството на са пун цената му ще падне и тогава няма да имаме тези проблеми.
5
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ТЕЛК, френска безработица, субсидии за губещи отрасли, схеми всякакви, местната администрация си ги обгрижва приоритетно като за "наши хора". Бреййхййй, това верно ли е цена за етническия мир?!?! Кърлежи.