Опозицията в Словакия настоява за отстраняване на министри

Правителството на Фицо направи радикални промени от встъпването си в длъжност
16 авг 2024 22:45, Гергана Попова
10
Опозицията в Словакия настоява за отстраняване на министри
Снимка: БГНЕС/ EPA

Опозиционните партии в Словакия ще настояват за парламентарен вот за отстраняване от постовете им на министрите на културата и на правосъдието след уволненията в културните институции и освобождаването на бивш прокурор, осъден за корупция, пише Ройтерс.

Предложенията, които ще бъдат обсъдени на специална парламентарна сесия, следват публични протести, които привлякоха хиляди по-рано тази седмица, показвайки, че в словашкото общество продължава да съществува високо напрежение, след като самотен нападател застреля и рани премиера Роберт Фицо през май.

Коалицията на Фицо има мнозинство в парламента и подкрепи министрите, което прави уволнението им малко вероятно.

Министърът на културата Мартина Симковикова от партията SNS уволни ръководителите на националния театър и галерия по-рано този месец, като се позова на загуба на доверие и провали в управлението.
Опозицията, както и редица артисти и актьори заявиха, че причините са измислени.

„За 10 месеца тя успя да разруши почти всичко, което имаме в културата“, каза членът на парламента от опозиционната Прогресивна Словакия Зора Яурова по време на брифинг.

Правителството на Фицо направи радикални промени от встъпването си в длъжност миналия октомври, включително преустройство на обществената телевизия и радио RTVS в страната, което журналистите от телевизионния оператор възприеха като политическа намеса.

Скорошните промени в правосъдието и полицията включват разпускане на прокуратура и полицейско звено, занимаващи се с подкупи, и облекчаване на наказанията за финансови престъпления.

Министърът на правосъдието използва специални правомощия този месец, за да освободи от затвора, в очакване на обжалване, бивш прокурор, осъден на 8 години за корупция, извършена при предишно правителство, ръководено от Фицо.

След опита за убийство Фицо обвини опозицията за подклаждане на омраза. По-рано тази седмица той каза, че последните обществени протести могат да доведат до друго нападение срещу политик от кабинета, за което опозицията трябва да носи отговорност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от ЕС
B Hидepлaндия наддават за имоти, 70% oт тях ce пpoдaвaт нaдцeнeни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
4
 
! Отговори
ЕВРОПЕЕЦ преди 3 седмици
До АнонименНапред към светлото проруско бъдеще и господство на Руската федерация в Европа!?Няма газ , няма бензин , няма нафта а утре и ток!
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Фицо здраво бръкна в здравето на евроатлантиците и сега се окопитват от изненадата и търсят начин да вкарат обратно Словакия в общоевропейската кошара, където всички овце са скупчени в общо и задружно стадо и *** в една посока.
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Скоро ще даряваме гербави престъпници и други евроатлантици с дръжки на лопати! По улици, площади, тавани и мазета!
5
6
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Фицо трябва да смаже европейската си терористична опозиция. Топ 10 европеидите трябва да бъдат съдени за тероризъм и изгният в зандана!
4
7
 
17
 
! Отговори
Точен преди 3 седмици
Фицо защитава народа на Словакия, а опозицията слугува на Вашингтон.
3
5
 
8
 
! Отговори
Словак преди 3 седмици
Министърката се казва Шимковичова и наистина си заслужава да я изхвърлят защото не става за нищо.
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Искат още да се фашизирват, но няма да стане.
1
10
 
5
 
! Отговори
Това е достатъчно преди 3 седмици
Скорошните промени в правосъдието и полицията включват разпускане на прокуратура и полицейско звено, занимаващи се с подкупи, и облекчаване на наказанията за финансови престъпления. Тръмп наричаше такива държави шитхол. Всъщност всички държави без САЩ са шитхол, затова хората там са бедни, колкото и някой да ги убеждава, че видиш ли са добре, а средната им класа печели по-малко от 14 годишен американски тийнейджър работещ в Макдоналдс.