Съдът на ЕС: Apple трябва да плати 13 млрд. евро данъци

От компанията със сигурност ще обжалват
10 сеп 2024 14:32, Инна Ангелова
22
Съдът на ЕС: Apple трябва да плати 13 млрд. евро данъци
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Apple трябва да изплати 13 милиарда евро непратени данъци на Ирландия, нареди съдът на ЕС. Решението потвърждава казаното от Европейската комисия през 2016 г., че Ирландия е давала на компанията незаконни данъчни предимства. В продължение на осем години правителството в страната последователно се аргументира срещу необходимостта данъкът да бъде възстановен.

“Съдът на ЕС се произнася окончателно по този въпрос и потвърждава решението на Европейската комисия от 2016 г.: Ирландия е предоставила на Apple незаконна помощ, която Ирландия трябва да възстанови“, казва съдът, пише BBC.

Новината идва само ден след представянето на новия iPhone 16 на компанията.

“Този случай никога не е бил за това колко данъци плащаме, а на кое правителство трябва да ги платим. Ние винаги плащаме всички данъци, които дължим, където и да правим бизнес и никога не е имало специална сделка. Apple се гордее, че е двигател на растежа и иновациите в Европа и по света и че постоянно е един от най-големите участници в света“, заяви представител на компанията.

Решението означава, че Съдът на ЕС най-накрая е потвърдил решението, издадено от Европейската комисия преди осем години след дълъг съдебен процес. Решението обхваща периода 1991-2014 г. и засяга печалбите, генерирани от две дъщерни дружества на Apple, базирани в Ирландия, третирани като данъчни цели.

Тези данъчни споразумения се считат за незаконни, тъй като други компании не могат да получат същите предимства.

“ЕК се опитва да промени със задна дата правилата и да игнорира, че както се изисква от международното данъчно законодателство, нашите доходи вече са били облагани с данъци в САЩ. Разочаровани сме от днешното решение, тъй като съдът преди това прегледа фактите и категорично отхвърли този случай “, подчерта Apple в позиция.

Първоначалното решение дойде, когато Комисията се опита да овладее мултинационалните гиганти, за които смяташе, че използват креативни финансови механизми, за да намалят данъчните си сметки, пише “Труд”.

Решението беше отменено от по-ниската инстанция на Съда на Европейските общности през 2020 г. след обжалване от страна на Ирландия, но присъдата вече беше отменена от по-висшата инстанция, която заяви, че съдържа правни грешки.

Това означава, че Ирландия ще трябва да възстанови загубените данъци от Apple, въпрос, който властите в Дъблин са прекарали години в правни спорове, опитвайки се да избегнат. Европейският върховен съд също така постанови, че Google трябва да плати глоба от 2,4 милиарда евро за злоупотребата с господстващото положение на пазара на своята услуга за сравнение при пазаруване.

Технологичният гигант обжалва глобата, която първоначално беше наложена от Европейската комисия през 2017 г. По онова време това беше най-голямото наказание, което Комисията някога е налагала, въпреки че оттогава Google беше глобен с още по-големи 4,3 милиарда евро през 2018 г. за използване на софтуер за Android за популяризиране на свои нечестни собствени приложения. Както при Apple, това решение слага край на дългогодишен спор за Google.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: AppleданъциЕС
Още от ЕС
Румъния не разполага с достатъчно бункери
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 6 дни
Я да видим как ще стане?Дори и Apple може да постави Европа в кучешка поза!
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Малеййййй 15. Те са ги получили вече. Парите са в блокирана от Ирландската държава сметка от 2016. Първоначално бяха 13 милиарда, сега са 14.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анализатор 8. Апъл прави бизнес в целия свят но е "избягал" от щатите за да плаща малки данъци в Ирландия. 12.5% до скоро и 15% след последното договаряне.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Не стига че айфоня е 3 бона - ами и не плащат данъци :)))
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Тоест ЕС толерира данъчни измами дълги години.
15
1
 
0
 
! Отговори
Малеййййй преди 6 дни
Еврогайовете вярват ли си, че ще получат тези 13 милиарда?!Ако да, значи са *** и то пълни!!!
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен 11. Разликата е че Лидъл и немските компании си плащат данъците. Апъл си ги е спестявал с уговорка много години. Време е да си плати с лихвите
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
до Данък е Равно 6. Нещата стоят точно обратно. Ирландската държава е давала на Апъл отсъпки да не плаща данъци. Апъл е плащал не 10% а 0,01% данъци. Време е да си платят каквото дължат.
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
ЕС изостава технологично и това започва да тежи.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Аз не мога да разбера защо ЕС не съди немски компании като кауфланд или лидъл да платят данъци в големи размери а само компании като apple
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Евростан сам гроба си копае
9
2
 
2
 
! Отговори
Муахаха преди 6 дни
това да е само Проблемът - такова нещо като ДДС - в САЩ и по Света няма! хората като им Обясниш, че Държавата ти взима 20% (а в ЕС има и държави дори с 25% ДДС) дори от всеки Залък, който Детето ти Изяжда и от всичко дето консумираш и не ти вярват дори - особено в САЩ,дето ако Не Знаете, Американската Революция започва като им Вдигат Данъка върху Доходите на 1% от 0.5%,под Турско Р0бство сме на 10тък, т.е. 10%, а сега само ДДС-20% да не говорим за другите Данъци - но Спободни били в Демокрация?!
8
5
 
3
 
! Отговори
Анализатор преди 6 дни
И после искате хората да правят бизнес в ЕС.Ще бягат при нас в щатите и ще успяват.А вие там в Европа ще закъсвате заради корумпираните либераси дето ви управляват.
7
4
 
1
 
! Отговори
Гладен Китае от Ухан преди 6 дни
требва да си Луд да Правиш Бизнес в ЕСССР, за да след това ти Гепат Парите! ама те на Русия 300 Милиарда - Гепиха, че едни 13 Милиардо от Епъл - какво са?! не им продавай нищо - нека живеят в 19ти век!!
6
2
 
5
 
! Отговори
Данък е Равно преди 6 дни
на Узаконена Кражба от Организирана Престъпна Група - НищоПравците в Брюксел - тия Пари що не ги Изработят с Реален Продукт като Епъл?!
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Я па тея. Това да не е Лукойл. Да си гледат работата. За тия пари всеки адвокат ще се хване дс ги съди до дупка.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
От малкото което разбрах е че трябва да ги плати Ирландия
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Всички използват тази държава и дупки в законите, затова те са една от най-богатите държави само защото приютява всички корпорации, които ви поробват!
2
2
 
2
 
! Отговори
VladTepes преди 6 дни
Да сезират католикос Карекин II Нерсисян и без това поддръжката им върши същата работа като служителите на Ечмиадзин.
1
2
 
1
 
! Отговори
това е Рекет преди 6 дни
добър стар Мутренски Бизнес!