Министрите от ЕС свикват извънредна среща заради Близкия изток

Израел продължава въздушните си удари срещу Газа
30 сеп 2024 13:41, Гергана Попова
50
Министрите от ЕС свикват извънредна среща заради Близкия изток
Снимка: БГНЕС/ EPA

Външните министри на Европейския съюз ще проведат извънредна среща в понеделник вечерта, за да обсъдят нарастващото напрежение в Близкия изток след въздушните удари на Израел над Ливан през уикенда и смъртта на лидера на "Хизбула" Хасан Насрала, пише Kathimerini.

Още по темата
Израел продължава въздушните си удари срещу Газа и в неделя започна атаки срещу милицията на хутите в Йемен. В понеделник палестинската въоръжена групировка "Хамас" съобщи, че израелски удар е убил нейния лидер в Ливан, Фатех Шериф Абу ел-Амин, заедно със съпругата, сина и дъщеря му в дома им в бежански лагер в град Тир.

Народният фронт за освобождение на Палестина (PFLP) заяви, че трима от неговите лидери са били убити при израелски удар срещу квартал "Кола" в Бейрут, отбелязвайки първото нападение в границите на града.

Министерството на здравеопазването на Ливан съобщи за над 1000 убити и 6000 ранени ливанци през последните две седмици, като милион души - около една пета от населението - са разселени.

Израелските операции ескалираха срещу подкрепяни от Иран групи, което поражда опасения за по-широк конфликт, включващ Иран и Съединените щати.

Европейски служители многократно са призовавали за прекратяване на огъня и деескалация, но тези призиви до голяма степен са игнорирани от Израел. Дипломатически източници сочат, че 27-те външни министри вероятно ще се съберат чрез видеоконференция този следобед.

Докато лидерите на ЕС се въздържаха да коментират насилието, президентът на САЩ Джо Байдън подчерта необходимостта от справедливост за всички жертви, а канадският премиер Джъстин Трюдо подчерта ролята на Насрала като ръководител на терористична организация.

Европейската комисия обяви допълнителни 10 милиона евро хуманитарна помощ за Ливан, с което общата помощ от ЕС за годината достигна 74 милиона евро. Няколко европейски правителства призоваха своите граждани в Ливан да напуснат страната и изпълняват планове за спешна евакуация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: войнаЛиванЕСИзраел
Още от ЕС
Запрянов: В момента върви процес на подготовка за евакуацията от Ливан
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
1
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 2 часа
Защо? На тях им е позволено да отворят 3445788965 фронта, и да не са маркирани като военнопрестъпници?
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
"Колко мюсюлмански страни има по света,но те не тръгват към нито една от тях." - Ами то не идват Иран и Ирак в Европа да изсипват бомбите си със самолети. Европа и САЩ и Израел ходят да бомбардират целия ислямски свят. После като обеднеят тези държави, нормално е хората да тръгнат към богатите страни. Ти не се ли стремиш към по-богат живот? Ако ми кажеш, че искаш да си беден, значи си лъжец.
23
5
 
7
 
! Отговори
Жестоката истина преди 2 часа
60 години Израел, граби арабската земя и убива жени и деца.
22
5
 
8
 
! Отговори
Хора преди 2 часа
Кой можеше да повярва че тези който са страдали най много от фашизма,сега ще го прилагат към арабите и ще извършват по жесток геноцид?!
21
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Израел е създаден от терористичните еврейски организации: Гуш, Кешет, Сикриким, Лехава, Брит Каханаим, Револт, Кач, ТАТ и още много тем подобни, които са правили атентати дори в Европа и са убивали стотици мирни хора, обаче на християнска Европа и е къса паметта и предпочита да целува подметките на евреите. Има и много подведени хора, които дори тук и сега пишат коментари, подрепяйки Израел, защото просто не искат да признаят, че цял живот са били глyпави и евреите са ги използвали.
20
6
 
7
 
! Отговори
Факт преди 2 часа
Еврейте са достойни последователи на Хитлер....
19
5
 
6
 
! Отговори
Войводата преди 2 часа
1. На агентите на мосад тук ще кажа че скоро новините ще се променят2. Тогава те ще страдат3. Така е в живота. Страданието е общо
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Толерантния съюз в действие, няма да разграничаваме хората по религия, цвят на кожата, сексуална ориентация... А бе я пратете още малко боеприпаси на израел да ги изтребят тия *** и неверници...
17
6
 
5
 
! Отговори
Войводата преди 2 часа
1. Преди години убедих моите контакти в Русия да помогнат на Сирия. 2. Бях критикуван от мои християнски контакти защо помагам на мюсюлмани3. Или си добър или си лош. Много лоши се крият зад религии и организации а те са лоши и си търсят оправдание.4. САЩ чрез своето прокси бившия Израел извършва геноцид
16
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
На бедните бачкотещи бачкери русофили долу да кажем, че земите, на които е днешен Израел, принаджлежат на юдеите от 3250г. пр. н. е.. Това са и свещени християнски земи. Това, че голташка Русия създаде някакви крайни ислямисти, които да тероризират Израел, си е сериозен проблем. Израел пожелае ли, може да стане много страшно за крайните ислямисти, които тероризират Израел 35 години.
15
0
 
4
 
! Отговори
аноним преди 2 часа
За съжаление-идването и оставането на власт с десетилетия,на негодници,деспоти,тирани и ***,се превърна в масово явление-причиняващо човешки нещастия,разбити съдби,катаклизми!Нещо трябва да се промени срещу такива старци-тирани-иначе човечеството ще бъде унищожено!
14
6
 
7
 
! Отговори
Войводата преди 3 часа
1. Ами бившия Израел убива много деца последните 50 г 2. Тези от Палестина и Ливан нямат ли право да правят същото 3. Нищо не схващам обясни. 4. Ако на теб ти вземат къщата и ти кажат да се махаш. Ти кво ще правиш?
13
1
 
7
 
! Отговори
1-3 преди 3 часа
Мигрантите бягат към на,цивилизацията,за по-добър живот уж,а в същото време правят така,че да разрушат тези страни,и да установят своите средновековни порядки!Те идват тук с проблемите си,те носят войната със себе си!
12
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
"До Войводата 5. Аако някой убие детето ти или друг близък от семейството, дали няма да го бомбардираш или ще го галиш и възхваляваш, а тарамбуко нефела?" - Ами то евреите започнаха с убийствата на деца. Ти какво искаш, арабите нищо да не правят ли????
11
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
"Диваците араби, криещи се зад жени и деца, бяха многократно предупреждавани" - И предупреждавани за какво? Все едно "Предупреждавам те, не се защитавай!". Виж колко ти е акъла.
10
8
 
2
 
! Отговори
Ада на чебурашките преди 3 часа
До Войводата 5. Аако някой убие детето ти или друг близък от семейството, дали няма да го бомбардираш или ще го галиш и възхваляваш, а тарамбуко нефела?
9
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
"Диваците араби, криещи се зад жени и деца, бяха многократно предупреждавани" - Apaбите никога не са се криели зад жени и деца. Това го правят евреите. Евреите даже връзват палестински деца за капака на бронираните им джипки и военни машини. Снимки има достатъчно в Интернет и всеки човек с мозък ги е виждал. А това, че когато израелците ударят и измират и жени и деца, е защото на тях не им пука кой ще умре и бомбардират дори жилищни квартали без причина. После викат "Ама то там имаше терористи".
8
1
 
6
 
! Отговори
аноним преди 3 часа
Колко мюсюлмански страни има по света,но те не тръгват към нито една от тях.Примъкват се към християнска Европа,а после имат наглостта да говорят,че тук те ще създадат Халифат!!!Защо просто не отидат в една от многобройните ислямски страни,и там да се наслаждават на живота.Но нито една от тия страни не желае да си вкара бълха в г----е,защото много добре са запознати с нрава им!
7
4
 
6
 
! Отговори
Ужас преди 3 часа
Защо ЕС не е наложил забрани и санкции на Израел?!
6
2
 
6
 
! Отговори
Те преди 3 часа
Лицемери и съученици в геноцида и убииствата.