Министрите от ЕС свикват извънредна среща заради Близкия изток

Израел продължава въздушните си удари срещу Газа
30 сеп 2024 13:41, Гергана Попова
50
Министрите от ЕС свикват извънредна среща заради Близкия изток
Снимка: БГНЕС/ EPA

Външните министри на Европейския съюз ще проведат извънредна среща в понеделник вечерта, за да обсъдят нарастващото напрежение в Близкия изток след въздушните удари на Израел над Ливан през уикенда и смъртта на лидера на "Хизбула" Хасан Насрала, пише Kathimerini.

Още по темата
Израел продължава въздушните си удари срещу Газа и в неделя започна атаки срещу милицията на хутите в Йемен. В понеделник палестинската въоръжена групировка "Хамас" съобщи, че израелски удар е убил нейния лидер в Ливан, Фатех Шериф Абу ел-Амин, заедно със съпругата, сина и дъщеря му в дома им в бежански лагер в град Тир.

Народният фронт за освобождение на Палестина (PFLP) заяви, че трима от неговите лидери са били убити при израелски удар срещу квартал "Кола" в Бейрут, отбелязвайки първото нападение в границите на града.

Министерството на здравеопазването на Ливан съобщи за над 1000 убити и 6000 ранени ливанци през последните две седмици, като милион души - около една пета от населението - са разселени.

Израелските операции ескалираха срещу подкрепяни от Иран групи, което поражда опасения за по-широк конфликт, включващ Иран и Съединените щати.

Европейски служители многократно са призовавали за прекратяване на огъня и деескалация, но тези призиви до голяма степен са игнорирани от Израел. Дипломатически източници сочат, че 27-те външни министри вероятно ще се съберат чрез видеоконференция този следобед.

Докато лидерите на ЕС се въздържаха да коментират насилието, президентът на САЩ Джо Байдън подчерта необходимостта от справедливост за всички жертви, а канадският премиер Джъстин Трюдо подчерта ролята на Насрала като ръководител на терористична организация.

Европейската комисия обяви допълнителни 10 милиона евро хуманитарна помощ за Ливан, с което общата помощ от ЕС за годината достигна 74 милиона евро. Няколко европейски правителства призоваха своите граждани в Ливан да напуснат страната и изпълняват планове за спешна евакуация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: войнаЛиванЕСИзраел
Още от ЕС
Запрянов: В момента върви процес на подготовка за евакуацията от Ливан
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
5
 
! Отговори
Войводата преди 3 часа
1. Няма ли от онези изказвания на САЩ как ударите на бившия Израел са справедливост2. Щом са справедливи значи без санкции3. И нещо повече ще им дават оръжия4. Тук при нас има такива които подкрепят бившия Израел5. Ако някой бомбардира тяхната къща ще мислят друго
4
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
С Израел шега не бива! Диваците араби, криещи се зад жени и деца, бяха многократно предупреждавани. Сега ще страдат. Това няма нищо общо с дивашкото нахлуване на Путин. Той е на един акъл с арабите. Слава на Израел! С МОСАД шега не бива. Брилянтни са. В момента, в който на света не остане нито един краен ислямист и руснак, ще цари вечен мир!
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
ЕС по скоро следва да се подготвя за млн мигранти, които ше тръгнат насам ако още съвсем малко се разрастне тази война. Тогава ес просто ще бъде окончателно прегазен и претопен от новодошлите. Гледах много клипове от Швеция и Германия-от обществен транспорт к сгради, от улиците. Ами то все едно си някъде в арабския свят Меркел и фон дер лайен и другите неумници направиха майсторско харакири на ес. Но явно е трябвало да става. Важното е ние и близките ни да оцелеем живи и здрави
2
3
 
11
 
! Отговори
И преди 3 часа
откъде накъде ЕС ще помага на тарамбуките? Повечето арабски държави са свръх богати!
1
8
 
14
 
! Отговори
българин преди 3 часа
Ей това издава безсилието на подобни европейски сбирка като ООН ЕС НАТО и подобни.Израел стреля без никаква жалост срещу цивилни и то към друга държава при това системно и непрекъснато.Къде е демокрацията и правото на живот дето толкова плямпат в ООН?Путин е прав с думите:Запада прави каквото си иска без оглед на закони и човешки живот.Всичко е фалшиво.Единствения начин да се защитиш е да имаш силна армия.