Пиенето погубва повече от войната

Най-високото ниво на смъртност е отчетено в Русия
Обновена: 15 фев 2011 09:27 | 14 фев 2011 18:05,
77
Пиенето погубва повече от войната
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

По данни на Световната здравна организация (СЗО) алкохолът е причина за смъртта на 4% от смъртните случаи в света. От злоупотребата със спиртни напитки загиват повече хора, отколкото от СПИН, туберкулоза и във войните, съобщи ВВС.

Ръстът на доходите в Азия и Африка води до увеличението на случаите алкохолизъм. В развитите страни се регистрират все повече случаи на пиянство.

Най-високото ниво на смъртност вследствие на алкохола е в Русия и бившите съветски републики. Всяка пета смърт там е свързана с употребата на спиртни напитки. 2,5 млн. души в света всяка година губят живота си заради алкохола.

Тревожното според СЗО е че повечето страни не бързат да въведат по-жестоки мерки, свързани с употребата на алкохол.

Смъртна опасност

Според авторите на първия доклад на СЗО от 2004 г. употребата на спиртни напитки варира в зависимост от държавата. В западните страни нивото на потребление е значително по-високо в сравнение със Северна Африка и  Южна Азия, където живеят предимно мюсюлмани.

Пиянството все повече се наблюдава в Бразилия, Мексико, Южна Африка, Казахстан и Украйна. Феноменът е все по-разпространен и във Великобритания, което според някои експерти е по вина на влиянието от Източна Европа.

Във Франция и други европейски страни с традиции в лозарството и производството на вино запоите се наблюдават доста рядко.

В доклада на СЗО злоупотребата с алкохол е признат за главна причина за 60 вида травми и заболявания, като цироза на черния дроб, отравяне, епилепсия, някои видове рак, както и пътно-транспортните произшествия по вина на пияни водачи.

Вече е доказана връзката между рака на гърдата и злоупотребата със спиртни напитки.
Най-вреден е нелегалният алкохол, който често е отровен и съставлява 1/3 от световното потребление.

Алкохолът е особено опасен за момчетата и мъжете на възраст от 15 до 59 години, смятат експертите от СЗО. Доказано е, че мъжете пият повече от жените.

Все пак авторите на доклада признават, че умерената употреба на спиртни напитки може да има положителен ефект, укрепвайки сърдечно-съдовата система.
Всички плюсове, обаче изчезват, когато количествата станат прекалени.
 
Как да се борим?

Още през май 2010 г. здравните министри на 193 страни членки на СЗО решиха да се борят с алкохолизма чрез пазарни ограничения и увеличаване на данъците.

Действително високата цена на питието може да спомогне за понижаване на потреблението особено при младежите. Строгото спазване на възрастните ограничения за покупка на алкохол и редовните проверки на шофьорите също имат своята важна роля.

Някои държави въведоха ограничения в рекламирането или спонсорирането на спортни отбори от компании производители на алкохол.

И все пак за повечето държави контролът по употребата на спиртни напитки не е приоритет.

От компаниите производители на алкохолни напитки, обаче смятат, че повишаването на цените може да доведе до по-големи проблеми, свързани с нелегалното производство на спиртни напитки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
7
 
15
 
! Отговори
до 26 преди 13 години
Кой ти каза че имам жена , интересен? Слагам нещо на скарата или сложа нещо да се сготви, докато си пия ракията. Ти ако си свикнал да ти готвят, аз не съм като теб. Даже някоя мадама като се завърти вкъщи отвреме на време не й давам да готви, понеже аз съм свикнал да приготвям вечерята .Професионално изкривяване на човек който е сам.Друг път излез по-подготвен с подигравките, мой!А..., щях да забравя, на 200 ракия и 400 вино когато ми стане, няма сваляне..а и секса е по-чувствен.
28
5
 
17
 
! Отговори
Васката преди 13 години
А, бе, защо свързвате пиенето с алкохолизъм и бой на жената. Това, че си пийваш, в никакъв случай не те прави алкохолик, да не говорим за домашно насилие. Човекът се опитва да ви каже, че си пийва всяка вечер с мярка, вие му се нахвърляте, че бие жена си. Много странна логика.
27
5
 
5
 
! Отговори
ash преди 13 години
извинете , че се намесвам, ама " пиеш си ичкията" ако има общо с "биеш си чикията", то ясно защо не се "отчита" господин балкански
26
5
 
14
 
! Отговори
tikvataa преди 13 години
Истината е че моя господар Борисов,тръгна да забранява цигарите,а това е груба грешкатрябва да забраним алкохола,защото сами виждате до какви пакости и поразии води пукницатасега със моя колега Хер Флик обмисляме повишаването на акциза на алкохола и следователно неговото забраняване
25
16
 
3
 
! Отговори
до12 преди 13 години
Аааа, значи пиеш си ичкията, докато жена ти готви вечерята, щото тя може би не ходи на работа.Като си легнеш поне отчиташ ли се? Ама то с 200гр ракия и 400гр вино, при това всяка вечер-едва ли...Добре ще е поне, ако не я биеш.
24
5
 
5
 
! Отговори
ASH преди 13 години
Майтчапа настрана дето се вика, ама вижте снимката на първанката от водещата новина.... доказателство си е нея трябваше да сложат над "новината' за "пиенйето"
23
2
 
7
 
! Отговори
ash преди 13 години
в кувейт има само петрол... ако са почнали да правят препек нафтов нещо....
22
4
 
3
 
! Отговори
J преди 13 години
Зарежете Русия, ами в Кувейт ? :D :D :D
21
4
 
24
 
! Отговори
ash преди 13 години
Пиенето трябва да се намалява, намалява и намалява.... докато не докарат ново..
20
5
 
33
 
! Отговори
до 19 преди 13 години
Приказваш простотии. Моя дядо почина на 69 години. Пиеше по чаша вино на ден. Комшията откакто се помня(на 30 съм) пие по 400-500 грама на ден ракия. Сега е на 75 и продължава да пие и да яде мазно. Дядо ми не искаше мазно в храната си. Така че мой човек, аз ако пия 200 грама ракия на ден и ми стане готино на сетивата, не означава че някой който не пие изобщо ще ме надживее. Нали знаеш- каквото му е писано на човек. Затова на теб ти казвам-Пази се!На другите : НАЗДРАВЕ!
19
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само дето снимката е в автобус в германия :)
18
10
 
15
 
! Отговори
Няма лошо... преди 13 години
ама стига да нямаш намерение да живееш дълго. Според СЗО хроничен алкохолизъм е състояние, при което се консумират повече от 100 мл. "твърд алкохол" дневно. Само в България,от Европейските страни, сме свикнали "200-300 грама ракийка на ден" да се нарича: "пия нормално".Никой не ти чете морал, това е твой избор. Само не казвай, че "не можеш без това", защото си работил. Сума народ работи и не пие, и не бие жените си, и не взима наркотици и т.н. Преумората не е оправдание за пороци! Късмет иначе!
17
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пишете в youtbe "руски туристи в турция" да видите за кво става НА вапрос
16
6
 
24
 
! Отговори
Иванчо преди 13 години
Алкохолът е враг на човека, но Господ е казал: "Да обичаме враговете си!"Наздраве!
15
8
 
22
 
! Отговори
до 12 преди 13 години
Значи поне от 1/5 от българите се отвращаваш. И аз си пийвам и не мога като се върна претрепан от работа да не ударя една домашна ракийка със салатка. Това според теб зависимост ли е? Защото не мога наистина да не ударя-откачам ако няма ракия или вино на масата. Обаче пия 200 грама със салатка докато стане вечерята ,хапвам с чаша 2 вино и лягам.Наздраве на другите, а на теб ти пожелавам да не се срещаш с такива хора, а не да се отвращаваш от тях щом ти е такова отношението.
14
6
 
17
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Как да се борим?....Ами като изпиеме алкохола!Някои хора не разбират че разликата между пияч и пияница е огромна.
13
2
 
28
 
! Отговори
до Странджата преди 13 години
Друга разновидност на вица!Син се прибира рано сутринта наквасен подобаващо. Посреща го от вратата майка му и го укорява: Абе сине, защо не пиеш докато ти е сладко бе, моето дете?!Синът: Откъде толкоз пари *** мамо???!!!
12
30
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Алкохолът е враг номер 1 на здравето на хората.Отвращавам се от него и най-вече от тези които са зависими от него.Ако можех бих го забранил със закон.
11
3
 
11
 
! Отговори
lelo преди 13 години
Брей, голям доклад, колко ли пари са взели за него ?Че то всичко написно в него и аз го знам.
10
5
 
5
 
! Отговори
преброител преди 13 години
Ако някой може да изброи видовете напитки и цигарите в магазинната мрежа - рекорд на Гинес ще е. По-добре да бяха по-малко, но по-качествени. Това е рекламен трик - увеличава се консумацията. Проба - грешка. Вдигането на цените също увеличава консумацията, както и проблемите ни......нещо като 3 в 1. Да са живи и здрави тези, дето прибират печалбата от тях