Папата нареди: Само соларна енергия във Ватикана

Той е написал официално писмо, че иска само фотоволтаици
26 юни 2024 21:20, Стела Стоянова
32
Папата нареди: Само соларна енергия във Ватикана
Снимка БГНЕС, архив

Папа Франциск нареди на Ватикана да инсталира слънчева централа, която да осигурява електричество за целия град, в знак на готовност за борба с изменението на климата.

Франциск, дългогодишен привърженик на опазването на околната среда, издаде официално писмо, в което изисква създаването на "агриволтаична" централа в Санта Мария ди Галерия, екстериториална област на ватиканска земя северно от Рим.

Агриволтаичните проекти съчетават производството на слънчева енергия и селското стопанство, като панелите обикновено се инсталират над ниви със селскостопански култури или пасища.

"Трябва да преминем към модел на устойчиво развитие, който намалява емисиите на парникови газове в атмосферата, за да постигнем целта за климатична неутралност", пише папата в писмото от 21 юни.

Той заяви, че централата ще произвежда достатъчно енергия, за да захранва не само предавателния център на Радио Ватикана, който вече се намира на мястото, но и да осигури "пълната енергийна издръжка на държавата Ватикана".

В писмото не се уточнява кога централата ще бъде инсталирана или ще започне да функционира.

Франциск заяви, че възнамерява "да допринесе за усилията на всички държави да предложат, в съответствие със съответните си отговорности и възможности, адекватен отговор на предизвикателствата, които изменението на климата поставя пред човечеството и нашия общ дом".

През 2022 г. Ватиканът се присъедини към Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата и към Парижките споразумения за климата, които през 2015 г. поставиха за цел да ограничат повишаването на температурата в света с 1,5 градуса по Целзий (2,7 по Фаренхайт) спрямо прединдустриалните нива.

Папа Бенедикт XVI постави началото на зелените инициативи на Ватикана през 2008 г., като инсталира слънчеви панели на залата за аудиенции.

Но 87-годишният Франциск беше този, който порица причиненото от човека изменение на климата и факта, че най-маргинализираните хора в света плащат най-високата цена за глобалното затопляне.

Миналата година Ватиканът издаде първия си национално определен принос (НДП) - усилия за намаляване на емисиите съгласно Парижките споразумения - в който се ангажира да намали парниковите газове до 2030 г. до 20 % под нивото от 2011 г.

Франциск също така изготви план "Екологична конверсия 2030" за проекти и технологии, които са неутрални по отношение на въглеродните емисии, включително преминаване към електромобили, въпреки че приносът на града държава към глобалните емисии вече е незначителен.| БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от Русия
Путин се оплака: Русия може да разчита само на себе си
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Едно от най-глупавите неща е да се поставят слънчеви панели по земята.
30
1
 
8
 
! Отговори
Тон преди 2 дни
Папата е много на ясно ,защо е създадено зеленото движение и всички политики произлизащи от него, нали и той е в играта ,и целта не е никак за доброто на човечеството!
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Да добавя към това което съм написал за мерене на кръвното с линийка: С палеца на лявата ръка трябва да притискате линийката на нулата, и тогава с дясната ръка да придвижвате топчето с конеца, като го захванете в края на конеца с пръстите си на дясната ръка и движите топчето над линийката от палеца ви на лявата ръка към края на линийката за мерене! Имайте напредвид, че това не е магия! Това може да го прави всяко човешко тяло! Такава ни е функцията на тялото!
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ерата на 4-тата възраст настъпи, те ще спасят света.:))
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Това си е Пригожин.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Знаете ли как сами да си измерите кръвното налягане? Вземате едно малко желязно топче. Правите му много малка дупчица и през нея прекарвате един конец дълъг една педя и половина. Вземате една дървена линийка за мерене на сантиметри. Линийката трябва да е дълга 30 сантиметра и я поставяте пред себе си сочеща с нулата към вас. С дясната ръка хващате конеца и започвате да движите топчето над линийката. Ще забележите, че топчето започва да се клати около 7.5 см и 12 см ако ви е нормано налягането!
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Знаете ли как лесно може да разберете къде точно под земята тече земен воден поток. Примерно движите се из града и казвате: "Ето тук тече вода" и всички ви смятат за глупец! Вземате едно малко желязно топче. Правите му много малка дупчица и през нея прекарвате един конец дълъг една педя и половина. После хващате конеца в края и вървейки леко клатите топчето. Като стигнете там където има земна река топчето ще започне да се клати бурно!
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Няма значение къде си на земята. Колкото и високо да подскачаш на южния полюс, на северния полюс, на екватора, навсякъде по земята винаги падаш обратно на земята, понеже твоето мъничко тяло се притегля от огромното тяло на земята! Ако човешкото тяло е по голямо от тялото на земята, то по време на подскоците тялото на земята ще пада върху човешкото тяло - така както Мадамите подскачат над Мъжете и после Мъжете подскачат над мадамите от притегателната сила на Кекса и ще произвеждат Ел енергия!
23
2
 
2
 
! Отговори
Пич преди 2 дни
Да те светна, прав си за гравитацията , че е безплатна , мълчи Урсула да не ти сложи данък гравитация. Но за да произведеш енергия от гравитация трябва да можеш да я произвеждаш и спираш - контролираш. Има много паднали апарати чужди от където е взаимстван антигравитажипнният двигател. Но се ползва само от военни и то в 5-6 държави които имат такива апарати и са им обяснили как се работи с тях. Прав си , че не се казва публично защото ще стане хаос. А и петрол има още да се продава и патрони....
22
0
 
6
 
! Отговори
какви комунисти ти б преди 2 дни
До Анонимен 18 Как да се произвежда и коя държава в света би произвеждала подобно "перпетуум мобиле". Още в 19 век западните учени са казали мнението си за "вечният двигател" Какви комунисти ти бръмчат в кухата кратунна?
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Производството на ел енергия чрез използуване на земната гравитация е безплатна! Производството на Браунов газ от водната молекула при леките коли също е безпатна. Властелините на света не обичат безплатната енергия! Не може всеки човек по земята да си произвежда безплатна ел енергия и безплатно гориво за леката си кола, понеже хората ще станат Божествени и сатаната няма как до Управлява Боговете!
20
1
 
0
 
! Отговори
До третият преди 2 дни
Нямаме мерна единица за гравитация,защото ,,Теорията за Кръглата Земя" не го позволява.По тази теория гравитацията не може да е константна(постоянна) заради магнитните полюси.Но не е така.Противоречивите физически закони на съвремието ни.
19
0
 
4
 
! Отговори
До двамата гений преди 2 дни
Ние още нямаме мерна единица за гравитация, не сме я дефинирали тез машина измислили .. няма начин. Приказки от Шехерезада.
18
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Двама мъже във Велико Търново изобретиха генератор, който може да произвежда електричество от земната гравитация. Устройството е ефтино и всеки може да си го инсталира в мъзата или на тавана. Устройството работи и през деня и през нощта. Но защо в България не може да се произвежда .... ми защото сме под КОМУНИСТИЧЕСКО РОБСТВО!
17
3
 
8
 
! Отговори
Рекла......мааааа преди 2 дни
Сега целия католишки свят като се юрне да слага солари ела и виж какво става.няма да смогнат банките да им отпускат кредити на латиносите в Ю.Америка и цяло Мехико.За Ватикана се пише много рядко по медиите,за да не се нарушава спокойствието на ,,божиите хора".А всъщност не се пише за да се понамали интереса на обществото за реалноста зад стените на Ватикана.Зад стените на Ватикана се говори само и единствено за пари.За пример: Най-бигата банка на Планетата Земя се казва ,,Банка Де Ватикан".
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Този си ляга с кокошките. За какво му е ток?
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Папето е еретик номер 1. Фенер и Кирилчо искат и те да стават папоци, но нямат власт и няма да стане :))
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Цитат: /През 2022 г.се присъедини към Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата и към Парижките споразумения за климата,които през 2015 г.поставиха за цел да ограничат повишаването на температурата в света с 1,5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива.Франциск също така изготви план "Екологична конверсия 2030" / велик е.:))
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Цитат:/87-годишният Франциск, Агриволтаичните проекти съчетават производството на слънчева енергия и селското стопанство, като панелите обикновено се инсталират над ниви със селскостопански култури или пасища.Трябва да преминем към модел на устойчиво развитие, който намалява емисиите на парникови газове в атмосферата, за да постигнем целта за климатична неутралност", пише папата в писмото от 21 юни./ Умен е човеко.:))
12
1
 
5
 
! Отговори
папата преди 2 дни
соларна енергия и малки дечица. русички. като ще ме цитирате, до край.