Все пак ще се пуши на открито, засега

Няма да се пуши обаче в дворовете на детските градини и училищата
10 май 2012 17:57, Бойчо Попов
93
Все пак ще се пуши на открито, засега
Снимка: Reuters

Предложението за забрана на пушенето на открити пространства бе оттеглено, след като депутатите от здравната комисия в парламента приеха на второ четене промените в Закона за здравето, съобщи БНР.

Не се одобри обаче искането на депутати от ГЕРБ да се забрани тютюневият дим на определени открити пространства като спирките и стадионите. Прие се единствено идеята да не може да се пуши в дворовете на детските градини и училищата, както и на прилежащите към тях тротоари. 

Очакваше се да бъдат одобрени по-строги мерки срещу тютюневия дим и забраната да се затегне още повече, след като преди дни управляващите настояха рестрикциите да не се ограничават само със закритите обществени места, а да важат и за открити пространства, на които присъстват повече хора - стадионите, летните кина и различните спортни и културни прояви, за които се продават билети.

Народните представители от комисията потвърдиха забраната за пушене на закрито от 1 юни тази година. В закона изрично беше записано, че забраната важи освен за закритите обществени места и за работните места, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение.

Наред с това депутати от ГЕРБ предлагат да не се пуши и в дворовете на училищата, ученическите общежития и детските градини и ясли.

За по-сигурно шефката на здравната комисия Даниела Дариткова е внесла текст, с който се забранява паленето на цигара по тротоарите и прилежащите терени на учебните и детските заведения.

Преди дни тя заяви, че няма да има никакво отстъпление от забраната за пушене на обществени места, включително и в заведенията след 22 часа.

Парламентът вече одобри на първо четене забрана за пушене на закрити обществени места от 1 юни. Предстои окончателното гласуване на новите текстове в пленарна зала.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още по темата: забрана за пушене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Предлагам освен за пушенето да се приеме закон за пиенето на алкохол на закрити и обществени места. Храненето ще го спрем сами, поради липса на пари.
43
1
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До скоро имаше непрекъснато реклами на известни марки цигари.Сега някой му скимнало да забрани пушенето.Аз не съм пушач,но ми се струва че това е личен избор и никой няма право да забранява нещо, стига да не пречи на другите.На улицата защо да не се пуши,или в градинките или в кафенетата на открито.Ами тези в парламента защо пушат вътре?Или законите са за мравките които се трудят, за да могат търтеите да се наслаждават на живота?Всичко Мара втасала в България та до цигарите опряхме!
42
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз като непушач ще съм доволен да не се пуши на закрито. Димът ми пречи като се носи към мен. На открито, ако се носи към мен, мога просто да се попреместя. Вярно, че на стадион ще е трудно, ама чак пък толкова... Само моля пушачите да не си хвърлят фасовете където им скимне. Това би било в пъти по-полезно от абсурда, който беше замислен. Идеята е да не се вреди на друг, а не да се забранява, заклеймява и т.н.
41
3
 
12
 
! Отговори
пак до 56 преди 12 години
И аз да се включа (не съм 60-ти). В Холандия също си мятат фасовете кой където иска, после се минава и се мете...
40
5
 
10
 
! Отговори
sawall преди 12 години
да, ама хората пиещи успокоителни не са опасни за другите...
39
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Предлагам да забранят пиенето на открити обществени места. Писна ми от пияндурници по градинките!
38
5
 
35
 
! Отговори
до 56 посредствен преди 12 години
Очевидно си ходил само в Германия, но нека те светна как във Франция чистят пепелниците от масите в кафетата навън - мятат на улицата и после се мете. На ти Европа Ентелектуалецо.
37
2
 
31
 
! Отговори
Boese Maedchen преди 12 години
При толкова много прости и злобни хора, няма значение кой пуши и кой не.
36
6
 
29
 
! Отговори
Съседа преди 12 години
Европейците да си ходят в Европа. Тук е Балканския полуостров и европейските извращения са неприложими.
35
0
 
40
 
! Отговори
Трабахо преди 12 години
Доколкото разбирам, след 1 юни, всички проблеми на непушачите, ще бъдат решени и те ще станат най- щастливите хора.
34
23
 
7
 
! Отговори
До дивия селянин 49 преди 12 години
Нямам против, да пушите по улиците, ама нека е като в европа, пример Германия, хвърляш фаса, засичат те полицаи или цивилни, наричат се Ordnungsamt, пишат ти акта и си готов, същото важи и за пресичане на червено, на 20 метра от пешеходната пътеки и тн.За скептиците, разбира се, че не всеки път има кой да те глоби ама като те отарашат 2 3 пъти по 20 50 евро и ще си помислиш след това.
33
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много си ***, ама честно.
32
31
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
49 като си такъв пушач ела и ми налапай пурата *** такъв
31
3
 
29
 
! Отговори
Тютюн преди 12 години
Ясно е, че непушачите имат повече права от пушачите. Едните си плащат за това, а другите не.Означава ли това, че хората пиещи успокоителни (примерно), трябва да бъдат изолирани от обществените места, тъй като са опасни за околните?
30
17
 
10
 
! Отговори
бравос! преди 12 години
Министерски съвет е взел решение относно закона за пушенето да сформира нова структора към МВР!Структурата ще се нарича ЦП(цигарена полиция)която ще бъде въоръжена с картечници и базуки.Провинилите се пушачи ще бъдат застрелвани на место като народни и държавни врагове!Ще бъде прекаран и нов закон срещу яденето защото и то е вредно.всички с наднормено тегло ще бъдат застрелвани на място от все още обмисляното полицейско свено АД(анти дебелак!
29
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия се излагат, но нищо ново. Ние явно сме по - хитри от държави като Франция и Австрия, няма да пушим и по спирки.... А непушачите са най - гадната *** злобна.
28
24
 
6
 
! Отговори
Европеец преди 12 години
Страните от първата десятка в ЕС с най голям процент на пушачи от населението са най-непривлекателни за емигрантите. Тове е резултат от проучване и е факт!
27
4
 
28
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 12 години
Голям рев, всичко останало ви е добре, само пушачите бъркат розовата картинка. Само цигарите да забраним и вече сме европейци! Това автоматично ще елиминира всички останали проблеми, за които нямате топките да надигате глас.
26
23
 
7
 
! Отговори
Жоро преди 12 години
Коментарите по-долу: Бай *** си защитава "правото" да вони и да трови околните. Мила родна картинка.
25
5
 
5
 
! Отговори
стига де преди 12 години
Ако утре от ЕС ни наредят да спрем да се усмихваме по улиците вероятно ще го приемат, както и всичко, което ни нареждат оттам. На мен това послушание и "вкарване в калъп" не ми харесва

Спонсорирани публикации