Все пак ще се пуши на открито, засега

Няма да се пуши обаче в дворовете на детските градини и училищата
10 май 2012 17:57, Бойчо Попов
93
Все пак ще се пуши на открито, засега
Снимка: Reuters

Предложението за забрана на пушенето на открити пространства бе оттеглено, след като депутатите от здравната комисия в парламента приеха на второ четене промените в Закона за здравето, съобщи БНР.

Не се одобри обаче искането на депутати от ГЕРБ да се забрани тютюневият дим на определени открити пространства като спирките и стадионите. Прие се единствено идеята да не може да се пуши в дворовете на детските градини и училищата, както и на прилежащите към тях тротоари. 

Очакваше се да бъдат одобрени по-строги мерки срещу тютюневия дим и забраната да се затегне още повече, след като преди дни управляващите настояха рестрикциите да не се ограничават само със закритите обществени места, а да важат и за открити пространства, на които присъстват повече хора - стадионите, летните кина и различните спортни и културни прояви, за които се продават билети.

Народните представители от комисията потвърдиха забраната за пушене на закрито от 1 юни тази година. В закона изрично беше записано, че забраната важи освен за закритите обществени места и за работните места, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение.

Наред с това депутати от ГЕРБ предлагат да не се пуши и в дворовете на училищата, ученическите общежития и детските градини и ясли.

За по-сигурно шефката на здравната комисия Даниела Дариткова е внесла текст, с който се забранява паленето на цигара по тротоарите и прилежащите терени на учебните и детските заведения.

Преди дни тя заяви, че няма да има никакво отстъпление от забраната за пушене на обществени места, включително и в заведенията след 22 часа.

Парламентът вече одобри на първо четене забрана за пушене на закрити обществени места от 1 юни. Предстои окончателното гласуване на новите текстове в пленарна зала.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още по темата: забрана за пушене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
6
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 12 години
До 33 Европа, това ще стане когато спрат да ни управляват пропаднали алкохолици. Legalize!
23
9
 
35
 
! Отговори
следващата забрана? преди 12 години
Човечеството пуши от векове. Както някои обичат шоколад, други алкохол, трети..нещо друго- така и пушача обича да пуши. Наистина не е приятно да си непушач между пушачи, но на мен ми се струва прекалана забрана за пушене на закрито! Най-справедливо щеше да бъде- заведения за пушачи и заведения за непушачи. Места за пушене и забранени за пушене- навън...Прекалихте в борбата с цигарите и може би поставята началото на борбата с индивидулността и свободата на избор...
22
23
 
5
 
! Отговори
Станишев преди 12 години
Значи по Европейски указ по члена на институцията: Може да се взема закон за замърсяването и отказа от използването на найлоновите торбички, а за ЦИГАРИТЕ ,неможе да се приеме закон? Кво е тва нещо?
21
6
 
23
 
! Отговори
Барман преди 12 години
Вече сме намерили цаката на закона, при това съвсем законно. След 1-ви Юни ще разкараме дори залите за непушачи от заведенията и пак ще се пуши в целите заведения съвсем ЗАКОННО. Те и без това сега стоят празни. Пушачите жестоко ще съжалявате за това престарване, защото ще загубите дори малката си победа която постигнахте със залите за непушачи.
20
4
 
29
 
! Отговори
Европа преди 12 години
а кога ще легализирате марихуаната?
19
3
 
18
 
! Отговори
dgm преди 12 години
Точно така, 26! Добре го каза!Тази забрана (или по-скоро ограничения) не ни е излишна, но определено не е това нещото, което ще ни оправи. Защото ние лесно няма да се оправим, че и опити не се правят. Само прах в очите. Но съдейки по коментарите на "гласуващите за ГЕРБ" само прах ни е достатъчен...
18
21
 
6
 
! Отговори
пушач преди 12 години
направете 10лв. кутията цигари - и никой няма да пуши.
17
6
 
33
 
! Отговори
Сивия преди 12 години
до 24Хайде, ако обичаш не се оправдавай с детето, че е много лицемерно. Децата нямат работа в кръчми и дискотеки, така, че изказването ти е много, ама много тъпо.
16
12
 
41
 
! Отговори
жалка работа преди 12 години
Имаше много по-важни неща преди забраната за пушене, но явно някой докопал се до влас непушач е решил да си почеше егото. Жалка история в жалка държава. ..Жалка забрана! Значи може да се убавме с вредни храни, мръсен въздух....Може да се напиваме и пияни да шофираме или да вадим ножове и да се бием...Цигарите- най-голямото зло на земята е победено в България! ОООО...Браво- НЕ осъдихме Мургина, Ваньо- топлото, Масларова и т.н... Не забранихме вноса на брички от ЕС , но...ПУШАЧИТЕ СА ПОБЕДЕНИ
15
31
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само едно не мога да разбера,целия свят могат да не пушат,включително и Турция,само за нашите пишман демократи това е проблем...хайде да не преиграваме.Аз лично съм против някой да трови детето ми,само защото ще трябва да пуши на определено място.А що се отнася за глобата за хвърлен фас-в ,,гадната'' ,,недемократична'' Германия глобата е 100 Е,и не само за фас а за каквито и да е отпадъци..за това са им чисти улиците...демокрацията стига до там,до където не нарушаваш правата на другите..
14
11
 
31
 
! Отговори
Номер 21 преди 12 години
... Цигарите няма да ги откажа, защото НЕ ИСКАМ и защото ми харесват, тъй че не ми се обяснявайте за ангели. Приемат ли закона, пак няма да спра да пуша, с кеф ако мога на всичките прости ГЕРБски дупедавци, ще ви дишам и мърся въздуха. И ние ще умреме някой ден, спокойно, ама недейте да забравяте, че и вие ... :) хайде поздрави и не си мислете, че сте се оттървали от цигарките ... :Р
13
6
 
28
 
! Отговори
до 15 преди 12 години
Ако заради този закон само ще гласуваш (най-вероятно отново) за ГЕРБ, не се знае дали през следващия им мандат няма да ти забранят нещо на теб и да съжалиш дълбоко... И ако това е начина да решим за кой да гласуваме, то.... няма смисъл!
12
8
 
34
 
! Отговори
ДО НОМЕР 8 (ГЕРБчо) преди 12 години
***, УМРЯЛ ТИ НЯКОЙ ЗА ГЛАСА БЕ!СМОТАНА ДЪРЖАВА, ВСИЧКО ВЪРЗАЛО И ЦЪФНАЛО АМИ СЕГА И ТОВА ... Пушачите тук са над 65% от населението. Ако разчитат на някакви кирливи непушачи (не всички ги слагам под общ знаменател) за гласове... *** миндилите. На дискотека ще отида, цигара няма да паля, кафе ще седна - цигарта няма да паля. Да видим колко хората ще ходят по заведения като не може да се пуши ... Пък ако разчитат на кирливите непушачи за оборот ... Като не им се диша дим, да си стоят в тях
11
8
 
23
 
! Отговори
до 12 преди 12 години
*** зъл
10
6
 
20
 
! Отговори
optimist преди 12 години
Аз не знам да има държава, в която на открито да е забранено пушенето...
9
12
 
10
 
! Отговори
аз преди 12 години
То оставаше и на открито да забранят пушенето и да го обърнат на геноцид! Ама се пробваха поне, браво! :))
8
35
 
14
 
! Отговори
бг преди 12 години
Предлагам и глоба за хвърлен фас - 50 лева или полагане на обществено полезен труд като чистач на главна улица за 5 работни дни. Дано някой депутат чете това !
7
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Няма да се пуши обаче в дворовете на детските градини и училищата"То пък досега можеше щото... Някой май не е чел правилника за просвета.
6
35
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да се пуши на открито не е чак такъв проблем. Но поне *** да си хвърлят фасовете в кошчетата за ***, а не по тротоарите.
5
18
 
14
 
! Отговори
ГРОБ преди 12 години
Всичко сме оправили,остана само да забраним и пушенето и ще сме ок...Да Е,,а и скапаната държава и скапаните политици и мутрите от ГРОБ с начело на Диктатора другаря Борисов

Спонсорирани публикации