Мъжете живеят по-дълго, ако са кастрирани

Изследвания с евнуси потвърждават откритието
2 юли 2024 09:22, Петър Бойчев
65
Мъжете живеят по-дълго, ако са кастрирани
Снимка Уикипедия

От древността хората са търсили начини да удължат живота, но съдейки по твърденията на Кат Боханън, прочутата авторка на "Ева: Как женското тяло ръководи 200 милиона години човешка еволюция", която е и доктор по философия от Колумбийския университет, мъжете са много близо до решението. Тя твърди, че „има един начин, по който можете да се намесите, постигайки дълголетие - кастрацията".

Кат Боханон казва, че мъжете са минали през живота, „пренасяйки контрабандно две малки късчета смърт“, като изследванията показват, че орхиектомията, хирургичното отстраняване на тестисите, може да добави още няколко пълноценни години живот.

Говорейки наскоро, Боханън каза, че ефектът се наблюдава при американски мъже от средата на 20-ти век, които са институционализирани, обикновено за психични заболявания и кастрирани, както и при корейски евнуси. Кастрираните мъже живеели по-дълго от своите „обикновени връстници“, пише "Труд".

Въпреки че разликата в очакваната продължителност на живота някога се смяташе за поведенческа, всъщност „изглежда има някои дълбоки връзки с имунната система и възстановяването на клетките“, казва тя. Мъжете "получават повече инфекции" през живота си и "повече ракови образувания, а прогнозата в много случаи е малко по-лоша".

Проучване от 2012 г. , публикувано в "Current Biology", установило, че средната продължителност на живота на 81 евнуси, родени между 1556 и 1861 г., е била 70 години, което е с 14,4–19,1 години по-дълго от продължителността на живота на некастрирани мъже с подобен социално-икономически статус. Изследователите заключват, че проучването „подкрепя идеята, че мъжките полови хормони намаляват продължителността на живота на мъжете“.

Боханън казва, че след обсъждане на темата със Сара Силвърман в "The Daily Show", тя е получила "много интимни" въпроси от мъже за тяхното "ситуиране с тестисите", съобщава Theguardian.com.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от Здраве
За какво може да ползвате розовата вода?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
17
 
! Отговори
Курви и мангали преди 4 дни
Скопени - картина на мохамедовия рай!
42
2
 
13
 
! Отговори
Дядката преди 4 дни
И кое му е пълноценното на няколко години живот без секс?
41
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Евнусите са водели сит и спокоен живот,който няма нищо общо с отрудените мъже.Погледнете за какви изследвания се дават пари,когато милиони деца по света гладуват.
40
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ужасна новина за Путин, който се заел да повиши раждаемостта в матушката за да има материал за бойните полета.
39
0
 
9
 
! Отговори
ха ха преди 4 дни
До Анонимен 18 Вгледай се по добре в картината,отегчени и намръщени голи жени в мъжка компания...Явно мъжете от картината са кастрирани "дълголетници"
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
и ако са геьове, чернички и инвалиди
37
2
 
4
 
! Отговори
Косио преди 4 дни
А като бонус, евнусите са/били и с гъсти и хубави коси.
36
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Тия евнуси нито са си преработили нито претоварили за това да си живели дълъг но безполезен живот.
35
1
 
10
 
! Отговори
КОМШИИТЕ КАСТРИРАХА преди 4 дни
ТЕХНИЯ КОТАРАК И НЕ СЛЕД ДЪЛГО ТОЙ УМРЯ
34
1
 
16
 
! Отговори
Българин преди 4 дни
То един живот...
33
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Да, това е следващото, което ще се опитат да наложат. Какъв цвят ще са сертификатите за кастрираните? След като "учените" стигнаха до извода, че не е нужно да се пие 2 л. вода на ден.... и че литър и половина са достатъчни за оцеляване.... яденето също не е чак толкова важно.... сега остава и топките да паднат. И все конспирации го наричат :) Къде е вътрешно да каже кое е фейк новина и кое е истина, а?
32
2
 
5
 
! Отговори
Tенгри кан преди 4 дни
Хахахахахахаа, да, ама ку са кастрят топкити, тва ша са от последните мъже на Земята;))) и жени съответно. Господ, гато е разделил чейлекят на два пола ве създал за едните *** и топки, а за *** и топкити - пате и сиси и така са множи засега човешкият род и патриотарете реват за "редовното христиенско семейство". Мъжа е затва да изстреля семето в патето и да си ой, по-кратък живот му е отреден;))), а на жената по-дълъг, чи требе да чува поколението;)))
31
1
 
16
 
! Отговори
блицкриг преди 4 дни
То пък един живот....без топки.
30
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Знаем за мечтите на Бохнън. Всички бели мъже да умрат а нея да я порят черни ланги 30 санта. Поредната американска бабичка с шизофрения.
29
4
 
10
 
! Отговори
До 26 Патриота преди 4 дни
Робините от славянските народи ,са основно от украинските земи , заловени от Кримските Татари и продавани в Османската Империя,а не българки. Кримските Татари всяка година са правели хайки за роби в украинските степи , като тези хайки са имали наименование "Степна Жътва". Друг факт е ,че примерно княз Светослав от Киевска Рус е имал харем от над 800 робини и наложници. Така ,че не прави от турците някакви зверове .
28
0
 
33
 
! Отговори
Хейт преди 4 дни
Кастрирайте всички тогава! Тъкмо ще имат дълъг прекрасен живот! Иначе тази статия наистина счупи ***. То бива бива простотии, ама чак толкоз!
27
6
 
11
 
! Отговори
Путин преди 4 дни
Благодаря за интересната информация, смятам да се възползвам!
26
2
 
20
 
! Отговори
Патриот преди 4 дни
На тази картина са бели славянски робини, отвлечени, поробени и системно изнасилвани в Османската империя. И не ми казвайте, че съвременна турция е различна. Турците, поставени пред същите исторически обстоятелства като предците си, биха извършили същите зверства.
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
То това живот ли е хахаха.
24
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Татко е на 85 години и вика, че се чувства отлично! Мама почина преди 6 години, беше на 76. При всеки си е индивидуално. Не можеш да кажеш, че като е мъж ще живее малко.