Мъжете живеят по-дълго, ако са кастрирани

Изследвания с евнуси потвърждават откритието
2 юли 2024 09:22, Петър Бойчев
65
Мъжете живеят по-дълго, ако са кастрирани
Снимка Уикипедия

От древността хората са търсили начини да удължат живота, но съдейки по твърденията на Кат Боханън, прочутата авторка на "Ева: Как женското тяло ръководи 200 милиона години човешка еволюция", която е и доктор по философия от Колумбийския университет, мъжете са много близо до решението. Тя твърди, че „има един начин, по който можете да се намесите, постигайки дълголетие - кастрацията".

Кат Боханон казва, че мъжете са минали през живота, „пренасяйки контрабандно две малки късчета смърт“, като изследванията показват, че орхиектомията, хирургичното отстраняване на тестисите, може да добави още няколко пълноценни години живот.

Говорейки наскоро, Боханън каза, че ефектът се наблюдава при американски мъже от средата на 20-ти век, които са институционализирани, обикновено за психични заболявания и кастрирани, както и при корейски евнуси. Кастрираните мъже живеели по-дълго от своите „обикновени връстници“, пише "Труд".

Въпреки че разликата в очакваната продължителност на живота някога се смяташе за поведенческа, всъщност „изглежда има някои дълбоки връзки с имунната система и възстановяването на клетките“, казва тя. Мъжете "получават повече инфекции" през живота си и "повече ракови образувания, а прогнозата в много случаи е малко по-лоша".

Проучване от 2012 г. , публикувано в "Current Biology", установило, че средната продължителност на живота на 81 евнуси, родени между 1556 и 1861 г., е била 70 години, което е с 14,4–19,1 години по-дълго от продължителността на живота на некастрирани мъже с подобен социално-икономически статус. Изследователите заключват, че проучването „подкрепя идеята, че мъжките полови хормони намаляват продължителността на живота на мъжете“.

Боханън казва, че след обсъждане на темата със Сара Силвърман в "The Daily Show", тя е получила "много интимни" въпроси от мъже за тяхното "ситуиране с тестисите", съобщава Theguardian.com.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от Здраве
За какво може да ползвате розовата вода?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
8
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 дни
То като станеш на 80 години и даже и с Виагра вече не ти става, ако е вярно това в статията, че живеели от 14 до 19 години отгоре си е направо далавера :)))
22
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Вече обещават и безмъртие на безполовите. До къде стигнаха евроатлантическите жендъри либерали само, тц тц тц. Аре на опашката за трансексуални
21
2
 
20
 
! Отговори
xexe преди 4 дни
нормално.. няма жена да го ядосва
20
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Все по-открито либтардите налагат идеята си за безполовост и по-конкретно безтестостероновите имбааацили! До момента се ограничаваха до хормони в храната и водата, а сега директно говорят за касстрация. Колкото по-бързо се разкараме от западния "цивилизован свят" толкова по-голяма шанс имаме за оцеляване!
19
1
 
6
 
! Отговори
Мъж в чорапогащи преди 4 дни
Ей, верно ли, аз искам две!
18
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Картината каква идея има към статията?
17
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До до 15 Ми то е ясно какво смята бе! На всички е ясно, само да теб не ти просветна в чутурата!
16
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Гледайки сега западните ценности ми става интересно какво ще бъде към 2030г. Колкото повече напредват братята руси на запад, толкова повече извратении се бълват от там.
15
6
 
7
 
! Отговори
до 15 преди 4 дни
И тук ли бе "политик". И откъде знаеш какво смята Путин?
14
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Путин смята да иляди до 2058 г. Да не би...?
13
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Пълни глyпocти.Разкарайте се с тази пропаганда!
12
1
 
27
 
! Отговори
Запознат преди 4 дни
И то какъв живот ще е, ако не можеш да почесваш катеричка поне веднъж седмично??
11
4
 
27
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 4 дни
Автора ще живее дълго,освен че е кастриран още е без намек за акъл-идола му и наставника е Джо Байдън!
10
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Хаха вече почнаха със статиите.Онази главната сатанистка,която няма търпение да си покаже кръвожадното лице пред света и да заеме мястото на Бай Дрън точно това иска.Затова и е рекламата на ЛГБТ-то да може да ги склопят,а който не иска да ходи на фронта и там ...В ФАЩ има сатаниска секта и за да ги приемат в нея ги изнасилват.Така намразват мъжете.Жертвите са бесни,че са допуснали съществуването на такива неща като острова на Епщайн и искат на отмъстят само че на цялото човечество.
9
1
 
37
 
! Отговори
Дедо преди 4 дни
Нормално е евнусите да живеят по дълго,защото все пак живеят лек живот в дворци ,с хубава храна ,медицински грижи и без физическо натоварване. Докато останалите се трудят на полето,тежка физическа работа ,без лекарски грижи и лоша и бедна храна.
8
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Днешните безмозъчни взимат дори виагра, за да могат жените да правят каквото си искат с тях.
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
А кога трябва да се отрежат не е уточнено? Преди или след като спре да функционира. Този въпрос е важен. Да се проведе задълбочено проучване.
6
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Неква мъжемразка е правила "изследване"
5
1
 
21
 
! Отговори
маркиз дьо саП преди 4 дни
А, не! Мерси за такъв живот!
4
1
 
2
 
! Отговори
ПЪШО преди 4 дни
Ти кое предпочиташ?