Лудостта на руснаците: На плаж под ракети и вой на сирени в Крим

на руските туристи им харесва да прекарват лятната си почивка точно там
Обновена: 25 авг 2024 21:06 | 25 авг 2024 21:05, Александър Попов
323

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Над анексирания от Русия полуостров Крим прелитат ракети. Въпреки това на руските туристи им харесва да прекарват лятната си почивка точно там, пишат няколко германски издания, цитирани от "Дойче Веле".

В Телеграм има специални канали, на които може да се получи достатъчно информация за Крим като дестинация за лятната ваканция, пише „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ). Например къде плажовете са най-чисти или какви са цените в заведенията. За войната срещу Украйна или за анексията на Крим, извършена от Русия преди десет години, почти не се говори.

Един от най-често задаваните въпроси в чатовете е колко време се чака на моста, който свързва Керч с Крим. По него в момента ежедневно се придвижват хиляди туристи в двете посоки - към Крим или обратно към Русия. Заради проверките понякога им се налага да чакат с часове, но както изтъква в Телеграм потребителката Татяна: „Недейте да мрънкате - знаели сте отлично къде отивате. Заплахите от ракетни нападения са по няколко пъти на ден. Има ракетен обстрел, налагат се затваряния на моста - имайте търпение или не тръгвайте!".

Както се вижда от един случай от 23 юни - по плажовете на Крим не е безопасно, пише по същата тема новинарският канал n-tv. Тогава над Севастопол руската противовъздушна отбрана свали изстреляна от Украйна ракета, а отломките от нея паднаха в морето и отчасти върху плажа. Загинаха пет души, от които три деца. Ранените бяха над 150, припомня изданието.

Нападението неслучайно е било извършено там, пише германското издание - близо до града има военни бази, както и военно летище. Но въпреки всичко Крим продължава да се рекламира в Русия като привлекателен морски курорт, там продължават да се изпращат и деца на летни лагери, както по съветско време.

Има и сантиментален елемент - медиите го наричат „изцяло руски курорт", „родната Ривиера" и т.н. „Комсомолская правда" пък акцентира върху прекрасния климат и географското положение на това място, което винаги е привличало много летовници. "Елате с цялото си семейство!", зове изданието, цитирано от ФАЦ.

Украйна разглежда като военна цел моста, свързващ Русия с КримУкрайна разглежда като военна цел моста, свързващ Русия с Крим.

А говорителят на президента Путин Дмитрий Песков уверява, че няма причини туристите да избягват Крим и другия голям руски курортен район около Сочи. „Не виждаме никаква заплаха", гласи официалната позиция на Кремъл.

На снимки от Севастопол се виждат плажни барове, оборудвани с чували с пясък, служещи за защита при въздушни нападения. Магазини и заведения пък обявяват на видно място, че клиентите им има къде да се скрият при въздушна тревога, пише още ФАЦ.

Почивка под воя на сирените

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк от своя страна написа в Телеграм, че на Крим няма никакви „плажове", „туристически зони" и „други фиктивни признаци за мирен живот". Той припомня, че полуостровът е превърнат в "голям военен склад със стотици военни цели, които руснаците цинично се опитват да прикрият със собствените си граждани".

В същия ключ електронното издание t-online написа преди време, че Путин изпраща туристи на смърт.

"Шефът на Кремъл го е грижа за руските военни кораби в Черно море, но не и за живота на руските туристи. Въпреки че голяма част от руския черноморски флот вече е преместен от Крим заради украинските нападения, туристите все още могат да пътуват до Крим. Много хора вероятно не осъзнават колко опасна за живота им може да бъде една почивка там. Путин полага много усилия, особено по отношение на Крим, да убеди руското население, че всичко е повече от нормално там. Но нормалността отдавна е напуснала полуострова, а с всеки нов инцидент там този разказ на Кремъл все повече издиша", пише германското издание.

В чатовете за Крим една потребителка пише, че не би искала да рискува здравето си и „да почива под воя на сирените". Друг потребител, който очевидно е отменил пътуването си, пише в платформата X: „Точно вчера си мислех колко луд трябва да си, за да идеш на почивка в Крим."

Между 5 и 6 милиона туристи обаче продължават да посещават Крим всяка година. Търсенето на хотели е голямо и цените на Крим междувременно надхвърлят тези в Турция, научаваме още от публикацията на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още по темата: Крим
Още от Водещи мобилна
Милиардерът Павел Дуров - противник на Путин, борец за свобода или престъпник?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
A нашите русофили кога , нали Путин лично ги покани с имигрантски визи за 3 месеца. Първо Крим, после Донбас
151
7
 
13
 
! Отговори
Симон Милков преди 3 седмици
Всички русофили са една нещастна ходеща ***. Ясен ли съм?
150
6
 
10
 
! Отговори
Do 220 volta преди 3 седмици
Като ме ти се нравят коментарите, на кому оная работа търсиш тъдява? Да не се връщаш от Блатная, че си освирепял от гъдела на СеСеСеРейското величие и благосъстояние.
149
6
 
15
 
! Отговори
Славянин преди 3 седмици
Робът винаги обича своето робство. Така е и с руснята. Те са роби по рождение и дори да карат на вегетация са щастливи в своето нещастие. Така е било, така е в момента и ще е така, докато не се превърнат от yнтepи в цивилизовани индивиди.
148
5
 
10
 
! Отговори
До 216.2 преди 3 седмици
Само да ти напомня, че Ню Йорк е фраш, но ако с яхта се пуснеш нагоре по Хъдзън, заобикаляйки о. Манхатън (Ню Йорк е град построен върху острови!) ще видиш райска и чиста природа, но... трябва да ви махнат визовия режим. Чак тогава ще си свериш часовника. :)
147
4
 
11
 
! Отговори
До 216 преди 3 седмици
Виждам неща, които пишат в СеСеСеРейската преса? Нали живея тук от 1991. Когато пристигнах, мислех като тебе. Бях чел за руската мафия на Брайтън Бийч, където постоянно ставали престрелки, ФБР и полицията били в паника и т.н. простотии. Когато попитах Стас, Егор и техни приятели, бащата на Стас ми каза: "Живея тук от 45 години! Никой никого не е убивал и за никаква стрелби не съм чувал! Това е най-спокойното място в Ню Йорк." Оказа се прав. Не ме подведе. Така че, краят остава для вас.
146
15
 
7
 
! Отговори
До 213 преди 3 седмици
До ЕмпайърСтейтБилдингТи луд ли си?! Не виждаш ли наркоманите по улиците в щатите?! Русия е цвете пред запада! Хората си обичат природата, а на запад е леш! Извратена работа!
145
5
 
19
 
! Отговори
Щастието преди 3 седмици
на руснака е изградено в пряка зависимост от погълнатият алкохол. Всичко останало е без значение.
144
5
 
22
 
! Отговори
ЕмпайърСтейтБилдинг преди 3 седмици
е построен за година и половина, завършен окончателно през 1931, когато вонящите неизкъпани блядолики са спяли върху кирпичени печки и са считали това съществуване за лукс. Така е и сега.
143
13
 
2
 
! Отговори
Джаба преди 3 седмици
Може и ние да ги последваме. С *** евроатлантици.
142
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Луди са тези които вярват на подобни фалшиви статии
141
7
 
2
 
! Отговори
.|. преди 3 седмици
Путин е най-сейн от всички!
140
0
 
8
 
! Отговори
До 194 преди 3 седмици
До 19Л14Точно тия са ударили дъното.
139
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Изгонете украинските навлеци от морето ни!
138
16
 
6
 
! Отговори
Фитока преди 3 седмици
Плажуващите били луди,а стрелящи те по тях нормални.Немски ценности.
137
1
 
11
 
! Отговори
РЕФЕРЕНДУМ ГЛАС преди 3 седмици
ЩО БЕ, КВО? НАЛИ ИМАХА РЕФЕРЕНДУМ И ТОВА СИ ИЗБРАХА?
136
4
 
9
 
! Отговори
ВНИМАНИЕ! ОПАСНОСТ! преди 3 седмици
ТОВА ЩЕ СТАНЕ И С БЪЛГАРИЯ, АКО ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ПОДКРЕПЯМЕ РУСИЯ.
135
13
 
8
 
! Отговори
.|. преди 3 седмици
Завиждайте! Какво толкова иска светът от руснаците като са толкова зли, мизерни и не знам си какви още? Руснакът в момента е много по-свободен от американеца или европееца и си прави каквото си иска. Руският дух е несломим! Бомби да падат, той си гледа кефа! Напук на американски, европейски и покраински нацисти!
134
4
 
15
 
! Отговори
Радвам се за тях преди 3 седмици
Стотици хиляди българи пък имат пари и ходят на море в Гърция. Слабо ме интересуват скапаните кримчани. Не мога да съм съпричастен. Това са си надробили. Ние тука в България се борим за европейски хубав живот, а не за скапан беден живот на глад и войни и плажове без бира и фрапе.
133
5
 
10
 
! Отговори
Имайте уважение преди 3 седмици
Това е "Руската Мечта" - да си правиш каквото си искаш и да живееш като cкот, омазан в калищак и смpaд. Щото на тоя плаж сигурно и музика няма, като гледам каква е трагедия.