4 вредни храни за щитовидната жлеза

Бразилският орех е пример за една от тях
2
4 вредни храни за щитовидната жлеза
Снимка: Istock

Щитовидната жлеза е крехък орган, който лесно може да изгуби баланса си. Храненето е от значение, ако страдате от заболяване на щитовидната жлеза. Някои храни оказват особено изразено вредно въздействие върху функциите на щитовидната жлеза. Сред храните се открояват някои със значително по-вредно влияние върху секрецията на хормони на щитовидната жлеза.

Заболяванията на щитовидната жлеза са едни от най-често срещаните в съвремието ни, като засягат почти всяка жена, а вече и все повече мъже. Хормоналният дисбаланс в щитовидната жлеза се отразява на много нива в организма. Той може да засегне метаболизма, менструалния цикъл, нормалния растеж на косата, ноктите, да окаже влияние върху теглото, сърдечносъдовата дейност, нервната система, терморегулацията на тялото.

Кои са най-вредните храни за щитовидната жлеза?

Соеви продукти, тофу

Соевите продукти са вредни за щитовидната жлеза, защото съдържат огромни количества йод. Йодът в излишък пречи на нормалното секретиране на хормони на щитовидната жлеза. Въпреки че йодът е един от основните минерали, с които щитовидната жлеза работи, прекомерните количества йод в организма могат да блокират нормалните ѝ функции. Соевите продукти са много богати на йод и по тази причина е добре да се избягват или изобщо да се изключат от храненето при заболявания на щитовидната жлеза.

Източник: 4 вредни храни за щитовидната жлеза 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от Страната
Личните лекари нямат достъп до досиетата на пациентите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
5
 
! Отговори
Заложете на Мръвката преди 1 седмица
и няма да имате - проблеми!
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Авторката винаги гледа за интересни и полезни статии, оценено.