Националната детска болница трябва да има един по-особен статут

Няма автоматично да се прехвърлят отделения и клиники от други болници
21 окт 2024 19:38, Гергана Попова
4
Националната детска болница трябва да има един по-особен статут
Снимка: БГНЕС

Националната детска болница трябва да има един по-особен статут, какъвто имат Медицинският институт на МВР и Военномедицинска академия, т.е. да има и централизирано от държавата финансиране. Това заяви за БНР д-р Влатко Глигоров, директор на Здравната инвестиционна компания за националната детска болница.

Още по темата

"Тази болница ще използва целия финансов ресурс, който се предлага в страната на всички болници - държавни и частни - говорим за Здравна каса, за здравноосигурителни фондове, включително и услугите, които ще предлагаме за родители в самата болница, които са придружители на децата си, ще има и тип платени услуги", каза още д-р Влатко Глигоров.


"В момента трябва да се фокусират усилията върху това да се направи процесът необратим - да се разчисти теренът, да минат обществените поръчки за предпроектиране, проектиране, строителство и надзор.  От наличния ресурс от 100 млн. лева за Детската болница са изразходени около 3,5 млн. лева. В момента се правят всички изчисления, включително предпроектиране и проектиране.Работи се с консултант - белгийско-испански консорциум, който е нает от Европейската инвестиционна банка, който да ни помага безвъзмездно в съответните консултации, задавайки репери и най-добри модели, които следва да следваме в този процес, за да имаме една европейска болница. Анализът на финансите ще бъде готов, когато бъде готов проектът на болницата, за да се види колко ще бъде голяма тя и как ще бъдат свързани звената в нея помежду си", заяви д-р Влатко Глигоров.

По думитте му, няма автоматично да се прехвърлят отделения и клиники от други болници в новата Национална детска болница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от Страната
Трудът на учителите да се зачита за втора категория
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Още не са я почнали а вече оттекоха 3,5 млн
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Хаха, тия никога нема да я построят. Ше откраднат пари и материали.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
И къв точно статут да има нещо което не съществува.
1
0
 
5
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 6 часа
Тази болница с 500-600 лекари и 800 медицински сестри и стотици друг персонал е мегапроект, който е свръх-амбициозен и много скъп. Дори само за заплати и осигуровки на персонала ще трябват 100 милиона лева годишно, отделно ще трябват пари поддържане на сградите и апаратурата и лечението на децата. Тази болница може да струва 500-600 милиона лева годишно, а ние нямаме тези пари. Очаквам да се провали с гръм и трясък този проект.