Газпром обвини Юшченко в блокиране на газовите доставки

Международният протокол за създаване на комисия по мониторинг още не е подписан от украинска страна
10 яну 2009 12:15,
81
Газпром обвини Юшченко в блокиране на газовите доставки
Снимка: Wishroom

"Газпром" обвини украинския президент Виктор Юшченко, че блокира подписването на протокола за разполагане на наблюдатели, които да следят за транзита на газ през Украйна – главното условие от руска страна за подновяване на доставките за Европа, съобщи Интерфакс.

"Международният протокол за създаване на многостранна комисия по мониторинг на транзита на газ през украинска територия още не е подписан от украинска страна. Това става заради позицията на президента на Украйна Виктор Юшченко", заяви официалният представител на руския газов гигант Сергей Киприянов.

Това явно означава, че решение или липса на решение от страна на украинския президент пак пречи за доставката на нашия газ, посочи той.

Преговорите между участниците в газовия конфликт - Русия, Украйна и Европейския съюз, се препънаха именно заради подписването на този протокол.

На среща в Киев между президента Юшченко, премиера на Украйна Юлия Тимошенко и ротационния председател на Евросъюза - чешкия премиер Мирек Тополанек, Юшченко заяви, че страната му е готова да подпише предложения от Русия протокол за създаване на многостранна комисия по мониторинг на транзита на газ през украинска територия.

Според Киприянов, докато не бъде подписан протоколът от всички страни, пристигналите в Киев специалисти нямат статут на наблюдатели.

Всичко за кризата с газа

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ти си ненормален,газът си е руски и ще го продават на цена каквато им изнася друг е въпросът,че България не си е осигурила друг енергиен източник на природен газ,трябваше да обърнем сериозно внимание на Иран,а нашите американоруски дупедавни политици игнорират тази държава,а цените на петрола и газа ще си растат през годината защото просто монополистие няма да го допуснат да има дълъг срив на цените на борсите,това е просто ако ти имаш една стока която другите нямат но се нуждаят от нея ти ще искаш максимална цена за да спечелиш най много
79
0
 
0
 
! Отговори
boristodorov56 преди 15 години
Колкото и да въртят, както и да го усукват ГЕСТАПОВЦИТЕ от КРЕМЪЛ - цените на патролните продукти няма да ос-танат същите като от лятото!Идва време за фалит на цялата политика на Путин.Когата змията умира хапе най-жестоко!Това обаче, не оневинява нашите еничари от КДС и тай-ните служби, които съсипаха държава, икономика и бъдището на цял народ!Слепците - вече прогледнаха!
78
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
LIATOTO SLED VOINATA V GRUZIA,MNOGO SE PITAHA-KOI E SLEDVASHTIA.E SEGA E IASNO-TOVA E T.N. DARGAVA UKRAINA.RUSNACITE SHTE IA CEPNAT I OKOTO IM NE MIGVA-ZA DA SI ZASHTITIAT PODAVANETO NA GAZ.A TAI KATO UKRAINA E RACKANA OT SVETOVNOTO ZLO-USA,SHTE PRODALGAT DA PREDIZVIKVAT RUSIA I V EDIN HUBAV MOMENT UKRAINA PROSTO PRESTAVA DA IA IMA-E LVOV MOGE I DAGO DADAT NA ZAPADA DA SI GO CUKA V GLAVATA-OSTANALATA CAST MINAVA KAM RUSIA I VSICKO SE OPRAVIA.AMIN DAI BOGE......
77
0
 
0
 
! Отговори
SAPATA преди 15 години
Румен Овчаров: Цената на природния газ е икономическа, а не политическа категорияОт 29 септември 2008 г.Природният газ е ресурс преди всичко за няколко индустриални предприятия в България, населението и топлофикациите ползват едва около 25 % от общото количество. Не е много разумно държавата да продължава да плаща чрез дружеството си Булгаргаз и да пълни джобовете на няколко големи частни компании, при това чуждестранни. Още повече, че цените са икономически, а не политически категории. Това заяви при посещението си в Добрич бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Цената на природния газ се определя от тази на ресурсите, на петролните продукти в средиземноморските борси. Тя не може да е каквато ни се иска. Цената на торовете още миналата година скочи от 350 лв. на 600 лв. Производителите им трябва да са по-умерени и да не плашат българите с увеличение, което те вече са направили. Компенсациите се дават от правителство и в социалния пакет има специално предвидени суми от 100 лв. за най-бедните 360 000 български граждани, каза още Румен Овчаров Нямам нищо против да ме подслушват, ако става въпрос за престъпление или нарушение на законите. Но ще искам най-тежка отговорност за тези, които са прибягнали към този метод за раздухване на вътрешнопартийни интриги или за опити да бъде затворена устата на известни журналисти. Недопустимо е в една нормална европейска държава да се случват подобни неща. Имам доверие в ръководителя на ДАНС и се надявам, че виновните ще бъдат наказани. Трябва да престанем да използваме службите за сигурност по посттоталитарен начин не за борба с корупцията, мафията и тероризма, а за раздухване на интрижки, категоричен бе депутатът от Коалиция За България.
76
0
 
0
 
! Отговори
VAZDUHAR преди 15 години
TI SI PRAV . TOVA E VOJNA I TI SI NA STRANATA NA GUBESHTITE . NORMLNO ZA PLOSKITE MOZACI . IZOLIRAJ RUSIA . AKO NE MOJESH ,POMOLI NJAKOJ DRUG DA JA IZOLIRA . JELAESHTI MNOGO . AMA NA NIKOJ NE MU STISKA !....... MISLJA , CHE NJAMA DA MOJESH DA SPRESH RUSIA . ZAEMI SE S NESHTO DRUGO .
75
0
 
0
 
! Отговори
ОПЪЛЧЕНЕЦ преди 15 години
Всичко е отново прах в очите, всичко е нагласено, всичко си е за южния поток, едни продават, други доставят... а на трети не им се нрави, искат парче от баницата... Запитайте се: - Какво прави Първанов ден преди кризата в Тюркменистан и Турция... върна се и ето Ви ГАЗОВА КРИЗА... отговорете си на този въпрос...
74
0
 
0
 
! Отговори
Йордан преди 15 години
Газпром е предвидил подобна ситуация,хайде на съд,да ама кого да съдим?Фирма'Рога и копита'-посредника в сделката,хем БСП си вземат комисионната,а ти Българино стой на студено и в къщи ,защото си си го заслужил!Налято ще се стоплиш на Бузлуджа !Е ,майко моя, Родино мила !!
73
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 15 години
Това е война срещу Европа и Украйна - оръжието е газа! Необходима е максимална изолация на Русия.
72
0
 
0
 
! Отговори
VAZDUHAR преди 15 години
UKRAJNA NE E NEZAVISIMA DARJAVA , A MARIONETKA . AKO TI RAZBERESH TOVA SHTE RAZBERESH ZASHTO IMA GAZOVA KRIZA .UKRAJNA I RUSIA NJAMAT NIKAKVA POLZA OT GAZOVA KRIZA . SASHTOTO VAJI I ZA EVROPA .DRUGI IMAT POLZA OT TOVA , NO KAKVO DA TI OBJASNJAVAM -NE MI IZGLEJDASH MNOGO INTELIGENTEN , CHE DA GO RAZBERESH .
71
0
 
0
 
! Отговори
izotzadze преди 15 години
Тоя Милер нито е президент, нито е премиер, а шеф на фирма. Нивото му е много ниско, да си позволява да нарича президент на независима държава крадец и пр. простотии. Ама като шефовете му си мислят, че като удрят с обувки по масата и като псуват и лъжат, нещата ще се оправят.?!?! Бумерангът се завръща с огромна сила. Скоро. И не по кината.
70
0
 
0
 
! Отговори
vlado преди 15 години
Като се иска дупе за да си независим,що не си пишеш името?За това и нашата дьржава е "независима",щото има много като вас!НИе ли ще оправяме Русия и международните отношения?!Унгарците комунисти ли са,като сьдят украйна?!
69
0
 
0
 
! Отговори
rogue преди 15 години
Във връзка с кризата с газа, основния доставчик на газ за българия OVERGAS ще си сменя името на GAS OVER
68
0
 
0
 
! Отговори
rogue преди 15 години
Руснаците отдавна демонстрират по всякакъв начин, че Украина не е държава. Мачкат ги при всеки удобен повод. Сега им изтече договора за доставки на газ на ниски цени. Украинците се мъчат да избият това чрез цените за транзит. И ние им сърбаме далаверата.
67
0
 
0
 
! Отговори
Желязко Желев jele преди 15 години
..............Правителството не пада.Р.Овч.... е неиде на плажа.Няма да се оправим скоро.И какво тук са ни виновни руснаци и украинци.
66
0
 
0
 
! Отговори
rogue преди 15 години
Руснаците отдавна демонстрират по всякакъв начин, че Украина не е държава. Мачкат ги при всеки удобен повод. Сега им изтече договора за доставки на газ на ниски цени. Украинците се мъчат да избият това чрез цените за транзит. И ние им сърбаме далаверата.
65
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ехото на Москва: Засилват се антируските настроения сред европейците10 януари 2009 | 10:22 | Москва. Засилват се антируските настроения сред европейците, коментира днес радиостанция Ехото на Москва. Участници в протест в Сърбия изгориха публично руски флаг. Както отбелязва британската преса, това е сръбската реакция на продължилата газова криза, която заплашва да остави без парно над 100 хил. домакинства. Поради прекратените доставки на газ замръзват не само в Сърбия. Съобщения за проблеми в топлоснабдяването постъпват и от България и Босна и Херцеговина. На 14.януари. в България свикват митинг-протест срещу Русския терор наложен над българския народ, и недоставянето на Газ за България. Протестиращи от Варна също са запалили Руското знаме, но след среща с консула до ексцесии не се е стигнало.
64
0
 
0
 
! Отговори
SAPATA преди 15 години
Естествено е, че други аргументи нямаш.Ще ми се да ми го кажеш лично.В присъствието на адвокат, естествено.
63
0
 
0
 
! Отговори
nikzZ преди 15 години
"Има нещо гнило в Украйна!" Там става нещо, лично мое мнение е че се мъчат да скрият нещо от Русия...от цялата работа половин Европа МРЪЗНЕ! Дано не се вземат по-драстични от Евроцентралата, че проблема който го имаме в момента, може да ни се струва прашинка в сравнение с това, което могат да направят дивите руснаци! Мирише ми на бооой... :/
62
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
И двете страни са наакани, Русия има маниакален диктатор с мания за империя, Украйна пък е едно постоталитарно блато, където няма държава, а само крадци като К*У*РВА*ТА Тимушенко. Затова няма договор, защото и двете страни са *** кочини, където народа няма думата.
61
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
И двете страни са наакани, Русия има маниакален диктатор с мания за империя, Украйна пък е едно постоталитарно блато, където няма държава, а само крадци като *ТА Тимушенко. Затова няма догово, защото и двете страни са *** кочини, където народа няма думата.