Газпром обвини Юшченко в блокиране на газовите доставки

Международният протокол за създаване на комисия по мониторинг още не е подписан от украинска страна
10 яну 2009 12:15,
81
Газпром обвини Юшченко в блокиране на газовите доставки
Снимка: Wishroom

"Газпром" обвини украинския президент Виктор Юшченко, че блокира подписването на протокола за разполагане на наблюдатели, които да следят за транзита на газ през Украйна – главното условие от руска страна за подновяване на доставките за Европа, съобщи Интерфакс.

"Международният протокол за създаване на многостранна комисия по мониторинг на транзита на газ през украинска територия още не е подписан от украинска страна. Това става заради позицията на президента на Украйна Виктор Юшченко", заяви официалният представител на руския газов гигант Сергей Киприянов.

Това явно означава, че решение или липса на решение от страна на украинския президент пак пречи за доставката на нашия газ, посочи той.

Преговорите между участниците в газовия конфликт - Русия, Украйна и Европейския съюз, се препънаха именно заради подписването на този протокол.

На среща в Киев между президента Юшченко, премиера на Украйна Юлия Тимошенко и ротационния председател на Евросъюза - чешкия премиер Мирек Тополанек, Юшченко заяви, че страната му е готова да подпише предложения от Русия протокол за създаване на многостранна комисия по мониторинг на транзита на газ през украинска територия.

Според Киприянов, докато не бъде подписан протоколът от всички страни, пристигналите в Киев специалисти нямат статут на наблюдатели.

Всичко за кризата с газа

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Украйна отначало не искаше и европейски наблюдатели, след това се съгласие, но без руско представителство. Накрая се съгласи,/поне на думи/, но втори ден вече се размотава и не допуска никого.
59
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Как щеше да постъпи един нормален доставчик на газ. Първото нещо което трябваше да направят Русия и Украйна е да подпишат меморандум от две точки. Първо двете страни си задават разумен срок за преговори за подписване на нов договор например 15дни. Второ Украйна се задължава да плати доставените количества газ през това време по цени от новия договор.Вместо това какво виждаме. Русия завърта крана и почва да обвинява Украйна в кражби, което е пълна тъпотия, служеща да оправдава единствено имперските интереси на Русия. Продължава протакането от страна на Русия с пускането на газа, като отново виновния е Украйна и нейния президент който е трън в очите на Кремъл. Вече почвам да се съмнявам и във възможностите на Газпром да си изпълнява договорите, само това може да бъде разумно обяснение за поведението на Русия. Догодина Русия ще доставя само 5-10% газ на ЕС след тежките политически и икономически грешки които направи в началото на 2009г.
58
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Президента на страна Х преговаря с президента на страна Y. Газпром не може и не трябва да изказва каквито и да било клевети по адрес на суверенна страна. Газпром трябва да бъде изправен пред международен съд за клеветите и лъжите с които замърсява публичното пространство.
57
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Това трябва да ни е за урок и когато в бъдеще някой дръвник почне да сключва секретни договори да противодействаме на момента.
56
0
 
0
 
! Отговори
Шоп Черножоп преди 15 години
42. - 14:12 - къчове само за насОт: не вервам на никойабе незнам кои крив кой прав,ама нас ни ритат по кокалчетата и съвсем я оплескахме. Що ни требеше на баир лозе. Сега един познат чакаш трансплантация е възпрепятстван ,защо руснаците му казали ,че не са го забравили ,но няма да стане неговата работа ,защото сме подкрепяли Грузия в конфликта. Ха сега нали сме в Европейския съюз какво ще ни стопли. Един магарешки ,те това е.---- Само черен дроб да не зимате от Русия, че е много рисковано... *** те и лекарите им фашисти, бе. Сигурно са поклонници на доктор Менгеле.
55
0
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 15 години
За тези,които незнаят - какъв беше договорът на Евгени Бакърджиев до 2010 год:-10 процента от транзита да се заплаща на твърдата цена от 82долара,а останалите количества,които потребляваме на пазарницени.Нашето потребление е малко над 3 милиарда годишно,атранзита е около 15 милиарда.Значи половината от нашетопотребление щеше да ни струва по 82 долара и тука се питам,защо прокуратурата не се самосезира по отношение на Р.Овчаров?.
54
0
 
0
 
! Отговори
зазодохме си го преди 15 години
опитваш се да манипулираш. Русия има интерес да си продава газът, а Украйна няма интерес да пусне наблюдатели. Сещаш ли се защо. Толкова си нагъл с твойта теза. Просто се чудя колко ти плащат.
53
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Значи сега е ясно че Бг плаща надути цени на газа заради строго секретния договор с газпром. Всичко излиза наяве и прасетата от бсп начело с р.овч. ще трябва да отговарят.
52
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
SAPATA E SOPOL
51
0
 
0
 
! Отговори
SAPATA преди 15 години
Извини ме за забележката, но спорът беше за обмен на руски и украински експерти.Когато Русия се съгласи да приеме украински експерти и Украйна се съгласи на руски експерти.Не съм чел Украйна да се е противопоставяла на експерти от Евросъюза.Според мен си допуснал неволна грешка.
50
0
 
0
 
! Отговори
P преди 15 години
Путин и Медведев седят в двора на Кремъл и пекат на шиш Виктор Юшченко за наказание, че им краде газа. Путин се обажда:- Дима, нещо се обърках, кой от нас сега е президент и кой - премиер? Медведев се замисля и казва: - В момента, Владимир Владимирович, ти си президент. - Значи ти ще въртиш шиша...Хванал Путин шиша, но започнал да го върти много бързо. - Владимир Владимирович, а защо така бързо? - А как иначе? Ако е по-бавно, той ще почне да краде и въглищата.
49
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
и аз искам наблюдатели на температурата на водата преди абонатната станция и след нея, може и да са от Африка и Азия
48
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 15 години
Украинците искат международни наблюдатели, но освен това искат еднаква квота наблюдатели от Руска и Украинска страна. Иначе нали се сещаш че може да има и продажни от EU - то!
47
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Газпром да си мери приказките защото могат да ги подведат под отговорност за клевети.
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Защо украинците не пуснат международни наблюдатели и да се види кой лъже?След като не са съгласни значи нещо крият.
45
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 15 години
Така е! Иска се смело сърце и още нещо, кога искаш да си НЕЗАВИСИМ!Всяко нещо има цена и само който е готов да я плати може да се нарече СВОБОДЕН
44
0
 
0
 
! Отговори
Хан Омуртаг преди 15 години
Захари Стоянов: "Време е, когато стане дума за вънкашните неприятели на Отечеството, официалният московец да стои на първо място!" ...Кой въстана срещу нашето свещено дело - съединението на Южна със Северна България? Кой караше турците да навлязат в България и да пуснат малко кръвчица на българите? Кой отчисли българския княз от редовете на армията си, за да го опозори и омаскари, когато той се намираше на границата срещу неприятеля? Кой си дръпна от нашата войска офицерите с единствена цел да ни съсипе войската, когато тя се намираше в път за бойното поле? Кой насъска сърбите да ни нападнат откъм гърба, когато ние бяхме въз друга страна? Кой настояваше най-много да се пратят турските комисари в Южна България? Ами кой ни открадна княза от Софийския палат в това време, когато на неговата глава не бяха изсъхнали още лавровите венци от Сливница? Кой даваше честно и благородно слово, че ако си отиде тоя княз, то и съединението ще бъде пълно, и правата на България ще да си останат непокътнати, и конституцията ще си бъде в сила, с една реч, България ще да цъфти и вирее?Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата "освободителка" и "покровителка"! Царуванието на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостното право може би да са едни от най-силните фактори, които са направили от руските държавни мъже зверове и . От друга страна пък, твърде е обяснимо тяхното подло поведение, защото те искат да ни направят московци, прочее, правят ни всичките злини и пакости, които може да измисли развратният човек. Но и това е недоволно. Малко ли други държави има, които също така се стремят да владеят над чужди земи и народи. Между това, ние не виждаме тая подлост в техните стремления, тия адски и гнусни средства, каквито руската дипломация употребява над България.И подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива и изменници, които да твърдят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка! Ще ни се смеят ташкенците, авганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла. Ще ни кълне Полша, тая китка на славянството, която руските железни автократи три пъти хайдушки разделиха помежду три царства, с бесилници и с колове окичиха цели градове и села. Ще ни кълне още нещастна Босна и Херцеговина, която пак руските дипломати харизаха на Австрия, а ние заедно с много още славяни псувахме ли, псувахме Австрия, че ги узурпирала!Време е, трябва вече, щото българските деятели, офицери, учители и пр., когато говорят на своите подчинени и слушатели за вънкашните неприятели на отечеството, официалният московец със своите донски и кубански казаци да стои на първо място...
43
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 15 години
Иначе цяла Европа ще се озове под Руския ботуш на Путин! Така е трябва да имаш яко дупе да се държиш независим! Тази игра не е за .в.е.т.а!!
42
0
 
0
 
! Отговори
не вервам на никой преди 15 години
абе незнам кои крив кой прав,ама нас ни ритат по кокалчетата и съвсем я оплескахме. Що ни требеше на баир лозе. Сега един познат чакаш трансплантация е възпрепятстван ,защо руснаците му казали ,че не са го забравили ,но няма да стане неговата работа ,защото сме подкрепяли Грузия в конфликта. Ха сега нали сме в Европейския съюз какво ще ни стопли. Един магарешки ,те това е.
41
0
 
0
 
! Отговори
SAPATA преди 15 години
Имате ли ДЕЙСТВИТЕЛНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА, че Украйна краде?Или само си чешете пръстите.Аз, на Русия, не вярвам.

Спонсорирани публикации