Никой не е влизал в еврозоната в средата на годината, за нас шансът бил 2026 г.

Отлагането обаче струвало още пари
73
Никой не е влизал в еврозоната в средата на годината, за нас шансът бил 2026 г.
Снимка: Pixabay

Вероятността да влезе България в еврозоната през 2025 г. е много малка, никой никога не е влизал в средата на годината. Да се надяваме, че бихме могли да го направим в началото на 2026 г.
Това заяви финансистът Левон Хампарцумян в интервю пред БНР.

"Трябват организирани усилия. Не е задължителна политическата стабилност, ако хората, които се сменят в управлението на държавата, продължат да работят в същата посока. Риск има, ако се появят в управлението някакви талибани", предупреди Хампарцумян.

„Политическата криза има съществен принос, но не е единствената причина. Усилията на Горанов бяха с искреното желание и възможности да влязат в банковия съюз, направиха съществени стъпки и после се забавиха. Хърватска ни изпревариха, а те не са с по-различна икономика от нашата. Там правителството и населението искаха и то се случи", коментира той.

Левон Хампарцумян похвали БНБ, че са подготвени за присъединяване към еврозоната, но "тази готовност струва пари, досегашните усилия ще дадат плод, но ще трябва да се харчат още пари".

Той даде като добър пример Хърватия, Словения и Прибалтийските републики, защото те са със сходна на нашата икономика.

Според него увеличението на пенсиите с 11%, а не 10%, както беше първоначално обявено, е "излишна пиар дискусия" и "кой ще се закичи с тези пари".

"Увеличението беше обявено от правителство, което вече го няма, и накрая излезе, че сегашните хора се борят за 11%, които и да са те, и пиарският ефект да падне върху тях. Това е бюджетирано, направено и борбата е кой ще се закичи с тези пари, което е срамно, защото има швейцарско правило", смята финансистът.

За регулирането на цената на хляба финансистът каза: "Наивна идея, която няма да доведе до необходимия резултат. Производството на хляб, а какъв ядем, е голяма тема, но хубавият хляб не струва лев или два, а много повече и го продават там, където има пазар за това".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Моите най добри уважения но господин Пашинян може би има по голяма нужда от съветите на изтъкнати сънародници. Ние си искаме лева една от най старите валути. Навремето хората в България се уважавахме а сега нямаме права само другите имат права българите нямаме нищо есин лев ни остана и него искат да вземат. Позорно.
49
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе умници, ние сме във валутен борд. Само това ни спаси от това хляба да струва сега 100 000 лева парчето. Не искали евро! А рубли ли искате? Истерици!
48
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе ще влезем в Шенген, ама има маааалка печатна грешчица - не 2026 а 2066 г ще влезем, ако изобщо до тогава пудела на САЩ - така наречения EU все още съществува.
47
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо няма референдум за Еврото? Аз не го искам. Още от сега всички са тръгнали да вдигат цените на имоти, храни..видите ли, постепенно да се изравняват с тези в ЕU. Алчността е безкрайна!
46
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дания Швеция защо не са взели еврото. Ами Чехия Полша Унгария Румъния. Ами Великобритания ами Турция Русия Украйна не са в еврозоната и в еврото. Ние нещо нас ни натискат.
45
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Полша не била готова за еврото но видиш ли ние като сме дали ефир на продажници и дай да дадем е ми няма да стане. Не искаме еврозоната !!!
44
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
абсолютно не грамотни политици ни управляват. Без всякакъв морал и хубави амбиции. Нашите политици са ителектуална пустиня
43
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да влизаме сега в еврото и в еврозоната е все едно да купим фабрика на 09.09.44 .
42
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
има и още едно нещо. в еврозона се влиза само на високосна година, тая пропуснахме на 1ви така че следващ опит 2028
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Алексито за уточнение май нещо гербаджийче но те са едно с ППДБ и ДПС и Герб в Зглобката.
40
4
 
12
 
! Отговори
Аман от разбирачи преди 1 месец
Бягай тъс зона бе, нашия лев си е стабилен, обезпечен. Европа като падне, какво ще правим??? Хурката? Яяя се стегнете поамериканчени батали такива...
39
1
 
17
 
! Отговори
то е ясно преди 1 месец
То е ясно, че основната цел на нешите политици да ни лашкат панически към тая Еврозора е за да може да се краде още повече. Има едни парички, които чакат да бъдат откраднати и нашТе протриват ръце. Добре, че все пак въпросната Еврозона не е разграден двор, в който може всеки да влиза, а си има критерии. А ние не ги покриваме, а и няма да ги покрием в близките 5 години. Влезнахме в НАТО и ЕС по геополитечски причини и нищо друго. Това ни беше максимума на тази пропита от корупция държавица. ФАКТ!
38
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Първо Шенген после падат визите за САЩ и ни дават самолетите , после РСМ изпълнява нашите условия после в еврозоната влизат Чехия Полша Унгария и Румъния тогава ние ще видим след допитване....
37
3
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Няма Шенген.Няма Еврозона.Сглобката провал.9 месеца загубени.
36
1
 
3
 
! Отговори
Бай Ху преди 1 месец
Какъв шанс ! ? Втора класа хора ! Като ония бедняци украинците,който щяха да ги приемат в ЕС 2500 година .Но нямат сега нищо против да харчат столици милиарди за да се избиват за тоя що духа .Та и вас така , като свърши войната 1 милион бежанци от Сирия в страната и 1000 лева за един долар
35
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние не искаме да влизаме в Еврозоната бе Левоне ... какво не ти е ясно ами ще ти се изясни по трудния начин. На всички либерали .
34
2
 
15
 
! Отговори
Кънчо преди 1 месец
шестата икономика в Европа и член в ЕС от 2004 г-Полша: рано ни е за еврото. Икономиката ни още не е готова.26тата икономика в Европа-България-готови сме за еврото и искаме час по-скоро да влезем.Смешна история....
33
1
 
7
 
! Отговори
Справедлив преди 1 месец
Този многознайко /чужденец/ сигурно вместо хляб яде кебапчета.
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Споко Асен Василев се е погрижил в следващите няколко години България да неможе да влезе в еврозоната
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Намерили добър народ и свободна страна да дават акъли. Нямат задръжки нито чувство за мярка ...

Спонсорирани публикации