Екоактивистите вече атакуват и паметници: Напръскаха Стоунхендж с боя

Ще се установява дали камъните са повредени
19 юни 2024 22:30, Нели Христова
134
Екоактивистите вече атакуват и паметници: Напръскаха Стоунхендж с боя

Протестиращите екоактивисти от "Просто спрете петрола" ("Just Stop Oil") напръскаха Стоунхендж с оранжева боя.

На видео, публикувано в социалните мрежи, се вижда как двама души, облечени в бели тениски с надпис "Just Stop Oil" тичат към древния паметник с флакони и пръскат боя по камъните. Последва сблъсък с граждани, които се опитват да спрат активистите.

Активистите са вече арестувани, пише "Дейли мейл". 21-годишната студентка от Оксфорд Ниам Линч и 73-годишния Раджан Найдун са задържани по подозрения, че са повредили историческия паметник.

Напръскани с боя са няколко камъка. Тепърва предстои да се установи дали те са сериозно повредени.

Министър-председателят Риши Сунак осъди нападението като "позорен акт на вандализъм спрямо един от най-старите и важни паметници в Обединеното кралство и света". Той каза, че организацията трябва да се срамува от своите активисти.

От "Просто спрете петрола" излязоха с позиция след инцидента:

"Правителството на обединеното кралство се ангажира да изпълни искането ни за спиране на използването на петрол, но всички знаем, че това не е достатъчно. Ако употребата на въглища и нефт продължи, това ще доведе до смъртта на много хора. Трябва да се обединим, за да защитим човечеството, иначе рискуваме всичко".

От организацията поискаха правителството да подпише незабавно договор за постепенно спиране на използването на изкопаеми горива до 2030 г. Те увериха, че е използвана оранжева боя от царевично брашно, за да бъдат напръскани камъните и тя "скоро ще се отмие от дъжда".

Стоунхендж като е може би най-известният праисторически паметник в света.

Той е построен на няколко етапа, като първият е ранният монумент хенге, издигнат преди около 5 000 години.

Каменният кръг е издигнат през късния неолит, около 2 500 г. пр. През ранната бронзова епоха наблизо са построени погребални могили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от Коронавирус
Ваксините срещу COVID довели до увеличаване на смъртността?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Американския Стоунхендж /само 500 000 000 население на земята/, а английския Стоунхендж колко.:))
97
0
 
1
 
! Отговори
донбаски кимур преди 6 дни
на зеля ще му е хладно зимата
96
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Опитват се да убедят обществото че щом имат кауза са пре-свети над закона и всичко останало.
95
2
 
2
 
! Отговори
Гландрагор преди 6 дни
До АнонименРуснаците защо не направят някакъв паметник или не отдават почит и на съюзническите войници,които са ги подкрепяли през двете световни войни?САЩ,Великобритания и Франция са били техни съюзници.Защо искат признание,а пък редовно наричат тези страни "идеологически врагове"?Англичаните и американците освен,че са давали техника,имат принос и с това,че Германия е воювала на повече от един фронт.
94
2
 
1
 
! Отговори
Гризел преди 6 дни
На кой му пука за разни древни езически светилища?Голямо наследство,няма що!
93
2
 
1
 
! Отговори
до 107 преди 6 дни
Даже няма да почвам да споря. За мен е очудащ дори факта как си се научил да ходиш изправен на два крака, та си стигнал до компютър да напишеш това. Няма как да спориш с такъв човек. Но все пак да ти кажа - и пак да издигнете паметник на окупаторска армия в българия, без значение дали червена или османска пак ще го боядисаме и разрушим. Без обяснения за такива като теб.
92
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
От един дол дренки да тези, които сега вандалстваха в Стоунхендж и тези, които боядисваха Паметника на Съветската армия и после го разрушиха, както и тези, които заливаха с боя картини в музеите. Факт!
91
2
 
2
 
! Отговори
Ицо преди 6 дни
Уоооу надолу в коментарите наистина се намери човек който да сравни паметника на червената окупаторска армия със стоунхейндж. Тея хора как съществуват, как може да оцелееш и 1 месец на тази земя с тоолкова ограничен капацитет.
90
0
 
6
 
! Отговори
Аз пак да ги питам преди 6 дни
защо ще идат да боядисат някой офис на Бритиш Петролиум, а ходят да нападат произведения на изкуството и световно историческо наследство? От моя гледна точка, не са много по-различни от "Ислямска Държава".
89
0
 
6
 
! Отговори
да преди 6 дни
а тая боя от какво е направена, активисти?
88
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Стоунхендж вероятно е същия паметник като Американският Стоунхендж, където го събориха в САЩ, защото: Поддържайте броя на човечеството под 500 000 000 души".с надпис на всички езици.на 22 март 1980 г. пред очите на скромна публика от 100 човека, предимно местни жители, изниква монументът, който мнозина наричат "Американския Стоунхендж". Добро дело на зелените.:))
87
0
 
6
 
! Отговори
Неразбрал преди 6 дни
Какво общо има Стоунхендж с петрола? А кое му е екологичното да го мацат с боя?
86
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Тия ряпа да ядат пред ПП ,които нарязаха с устатна заповед памвтника на руската армия с флекса )))
85
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
доста "еко" начин да "изразят" мнението си
84
0
 
6
 
! Отговори
vs преди 6 дни
Интересно е колко газове излетяха в атмосферата при изригването на оня вулкан със сложното име, заради който спряха полетите! Никой нищо не написа, но според мен, за около 30-40 години, всички коли в света едва ли изпускат толкова! Сега въпроса е с колко точно трябва да се глоби вулкана за замърсяването! Не видях нито една декларация срещу него (вулкана)! Защо ли!?
83
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Едно време когато са били динозаврите е било доста по-топло и навсякъде джунгла.Вероятно динозаврите са прекалявали с използването на петрола?Това са си естествени цикли на планетата,а тези не са никакви екоактивисти...това са си отвратителни поръчкови лицемери,които си затварят очите когато се използват бомби с обеднен уран.
82
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Загуубеняци! Напръскайте кака ви Урсула дееееева и ттттъъъъъъъъъп.......унгерите ви дееева!!!
81
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Западната цивилизация е болна от инфантилизъм и бавно си отива, а иначе стоунхендж е просто една арт инсталация, построена в средата на миналия век по предполагаеми археологически находки.
80
21
 
0
 
! Отговори
зелен преди 6 дни
Браво на хората. Мирна и културна акция. Много ми е интересно голамите биячи от форума как ще набият един възрастен човек и едно младо момиче - то това да не е да биеш жена си в къщи. Аман от смешки в тая държава.
79
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
На тези двамата, ако аз бях там, нямаше да им бъде никак приятно. Много нежни в тази Англия. Тръгнали да ги дърпат и бутат само. Смешна държава със смешни хора

Спонсорирани публикации