Проверка: Ядем грузински сафрид и турски калкан

Под 3% е уловът от Черно море за нашата трапеза
18 авг 2024 13:05, Петър Бойчев
74
Проверка: Ядем грузински сафрид и турски калкан
Снимка БГНЕС

В разгара на лятото рибата е предпочитана храна най-вече за летовниците по морето. Стотици гости по родното черноморие разчитат да опитат от най-предпочитаните рибни ястия, докато са на морето.

Проверка на централния пазар в Бургас показа, че основните рибни видове са запазили цените си от миналата година. Проблемът обаче е, че много от предпочитаните продукти като попчета и черноморска скарида липсват, предава Нова ТВ.

Затова рибари настояват за сериозен анализ на процесите в Черно море, за да се установят причините за липсата на риба. На най-големия рибен пазар в Бургас има изобилие от видове. Търговци обясняват, че цените са същите като миналото лято.

"Пресният калкан варира от 35-40 лв, а пресният сафрид от 6 до 10. Имаме граца, по-рядко излиза едър сафрид.Надяваме се да имаме един добър,хубав, силен сезон,да не е като миналата година. Мидите са на същата цена. Вече 2-3 години те си вървят на 4 лв.", обясни търговецът Зекие Мехмедова.

Не така обаче мислят клиенти, които смятат, че цената на рибата е висока. "Има голямо увеличение на цените. Търговците казват, че няма, но не е така. Рибата е скъпа", смята Тодор.

Въпреки разногласията между търговци и клиенти, търсене има. "Сафридът се търси най-много. Особено от заведения. Цаца се търси, но в момента е топло морето. Черноморската скарида също също много се търси, нея също я няма", обясни Зекие Мехмедова.

А какъв улов вадят рибарите от морето? Отговор на този въпрос дават опитните рибари на Ченгене скеле. "За съжаление обеднялото Черно море много малко сафрид се показва. Има дребен паламуд и в общи линии това е. Част от сафрида излиза наранен, може и чернокоп и лефер ще се появят тази есен", посочи Димитър Янчев.

Пазарите у нас разчитат на вносна риба, тъй като през последните години Черно море дава все по-малко от предпочитаните видове.

"Например попчето го няма вече 4-та година, което за Бургас специално е култова риба. Липсват почти всички видове риба. Аз не мога да кажа какви са причините. Това трябва да го кажат ихтиолозите, защото миграционните пътища на рибатата се промениха в Черно море.

България и Румъния взети заедно имат под 3 % от общия улов на риба в Черно море. Това означава, че основния риболов е съсредоточен в Грузия и Турция, които имат около 97 %, а на всички е ясно, че на Русия и Украйна в момента не им е до риболов.

Ние от „Морски сговор” от години настояваме за един мониторинг на Черно море, който да не е само един сезон. Може би няколко години подред, за да се види къде се оформят причините затова", каза още рибарят.

Изключват като основна причина за липсата на риба топлата морска вода, тъй като подобни явления имало и преди години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от София
Няколко ранени след катастрофа на бул. Александър Малинов
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Cлaвa нa Уpcyлa, яжтe й ГMO-внaтa!
26
1
 
5
 
! Отговори
Не си се преди 4 седмици
Провалил напълно, докато не започнеш да обвиняваш други за неволите си. Лузър демек
25
8
 
6
 
! Отговори
Урсулю : преди 4 седмици
И брашняни червеи,и щурци и скакалци в протеиновите блокчета,шоко Милка,заразените пици,колбаси,чипове, инстантни спагети и т.н! Яжте,команчи и викайте Слава Кокаине! Така е демократично! И евроатлантическо!
24
3
 
1
 
! Отговори
Конго Киншаса преди 4 седмици
Калкан не съм виждал по българските магазини от 30 години. Добре е , че в Африка го има.
23
1
 
5
 
! Отговори
Кръчматъ преди 4 седмици
Е, кво друго ни остава след като унищожихме и Риболовната си промишленост??? Ние, може би, сме една от малкото нации, а, може би и единственната нация, която се самоунищожава с такава страст и удоволствие!
22
4
 
2
 
! Отговори
РоРо преди 4 седмици
Пука ми какво ядеш драскач продажен!
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
за последното десетилетие качеството на плодовете и зеленчуците е тотал щета. фалшиво сирене, салами със захар.. селинджърите могат да изнасят качествената продукция в чужбина както си поискат и оставят фуража за нас. същевременно да се ползват от моя труд, който не съм изнесъл в чужбина. до кога? до време, докато или се стигне до драконови мерки, или съвсем не им писне на хората и не вземат нещата в свои ръце..
20
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да , българинът обича да яде грузински сафрид и турски портокал,но най много обича руски х.. .
19
2
 
3
 
! Отговори
Турски калкан? преди 4 седмици
А аз до ся си мисля че е черноморски? Или вече не го ловят у водата, а го правят в лаборатории в Турция, за тва е "турски "
18
4
 
2
 
! Отговори
И Полски преди 4 седмици
Домати, щот сме тарикати. Айтита и бизнесмени , сичко е гражданин, па баш тарикатите са софиянци станали и Гърция им е фърлен пъпа. Консуматорско общество.
17
2
 
5
 
! Отговори
Нашмурлан Швергидзе преди 4 седмици
Ще ядете ,каквото ви дадем и кажем.
16
9
 
9
 
! Отговори
Юлия преди 4 седмици
Идеално. Важното е на Путин да му е зле.
15
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Нали сме в ЕС и благодарение на умните му регулации е незгодно да правикаквото и да било и цените са космически на фона на доходите.
14
3
 
18
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 4 седмици
Много сте зле. Всяка нощ турски гемии влизат до Шабла за калкани. Засичахме ги по радиостанцията. Тралят дъното и разбиват всичко ценно от римско и византийско време.Една кирлива лодка има уж контрол и тя се охранява от Тийм. Тоест алъш Верила с наркотиците и нищо друго не ги вълнува. Няма никакъв морски контрол по границите ни до 13 миля е българско.Али бали само ..Калкан .....чорапите ми яжте
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В Турция ловят с мрежи и по цял ден са в морето. Зависи от улова на съответната риба, някоя година една е по-достъпна, друга година - друга. Има цели семейства с това се занимават от години. У нас и рибари не са останали. Всеки иска да е директор. 3% на 97 за грузинци и турци. Мъри ни и роба да си наловим. Въобще и на море не заслужаваме да сме. Съсипахме го и дотам.
12
4
 
15
 
! Отговори
Дарвин преди 4 седмици
Яжте докато не е гръмнала някоя от 20 те АЕЦ а около конфликта в Украйна поразена от дефектирала ракета или дрон с платка от пералня, че после ще ядете само консерви риба тон от Аржентина.
11
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Скоро под турско много и здраве на бг народ проклет
10
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Скоро ще си ядем опинците
9
2
 
8
 
! Отговори
Ада на чебурашките преди 4 седмици
До 7. Тя и скумрията, хека и други са прясно размразени. Не всички риби могат да се предложат на пазара пресни. И, какъв точно е проблема? Вероятно преди да си купим риба, ще трябва да си купим речник, за да направим транслейт на разговора:)))))))))))))))))
8
1
 
17
 
! Отговори
РИБАТА ИЗЧЕЗВА преди 4 седмици
ЗАЩОТО ХОТЕЛИЩАТА СА ЗАУСТИЛИ ОТХОДНИ ТРЪБИ ДЪЛБОКО ПОД ВОДАТА > СЪБОРЕТЕ ТАКИВА ХОТЕЛИ

Спонсорирани публикации