Психолог: Кофеинът е признат за наркотик, може да доведе до зависимости при децата

От кофеина може да се получи абстиненция
29 авг 2024 09:42, Нели Христова
53
Психолог: Кофеинът е признат за наркотик, може да доведе до зависимости при децата
Снимка: БГНЕС

Зависимостите към вещества освен чисто физиологически аспект, имат психологически и поведенчески. Кофеинът е признат за наркотик, заяви пред БГНЕС психологът Иван Игов.

В сряда общественото пространство у нас и онлайн средите бяха взривени от скандалния случай, при който Денислава Сашова, позната с псевдонима "Диона", която беше заловена да шофира под влиянието на кокаин, публикува в профилите си в социалните мрежи видео, в което рекламира енергийна напитка на прах, която се приема чрез шмъркане.

Според Игов един от проблемите, които произлизат е, че психология за юношеска възраст не се преподава в училище, а точно там са темите за зависимостите. "Но учителите не желаят да разговарят за тези неща сякаш не ги разбират, сякаш това не им е работа, а всъщност е работа на всички", категоричен е Игов.

Игов определи като положителен големия медиен шум по темата от вчера насам.

"На мен много ми се иска медиите да дават повече информация за конкретните препарати, защото добре – ще спрем този прах, но какво правим с енергийните напитки, трябва ли да ги раздаваме на всички деца, които пожелаят да си ги купят сякаш са безалкохолно", попита той.

"Основната съставка на тази енергийна напитка на прах е кофеин, а той е признат наркотик. Кофеинът потиска усещането за умора и желанието за сън. От кофеина може да се получи абстиненция. Особено децата по-бързо стават абстинентни към кофеина и липсата на кофеин в достатъчно големи дози може да предизвика главоболие, объркване, желание за повръщане. Проблемът е, че това ще попадне най-вече при деца, които нямат 18 години", каза още той.

Комбинацията между кофеин и захар предизвиква ефекти като това да изпиете по-голяма доза кафе, но докато едно кафе или една енергийна напитка биха подействали след 15 – 20 минути, то приемането през синусите ще подейства почти мигновено. Именно това е ефектът, който се търси.

Психологът подчерта, че е изключително опасно за едно дете да поема повече от 200 милиграма кофеин на ден, а чрез енергийните напитки тази доза кофеин може да бъде получена веднага.

"А какво се съдържа в това прахче – не знам", допълни той.

Проверка установи, че все още има сайтове, в които се предлага въпросната енергийна напитка на прах, а основните съставки, които са посочени, са кофеин, креатин, аргинин, цитрулин, бета-аланин, малтодекстрин и таурин. Не пише, обаче, какво е тяхното количество. Освен това пише и че продуктът е "идеален за спортисти, студенти, професионалисти и всички, които търсят бърз енергиен тласък".

"Проблемът е, че това ще попадне най-вече при деца, които нямат 18 години", категоричен е Игов и отбеляза, че кофеинът потиска усещането за умора и желанието за сън.

"Ако си в дискотека, това означава, че можеш да си много по-активен. Аз съм виждал, обаче, как след такива активности следва колапс", каза психологът.

Допълнителен ефект е, че кофеинът потиска жаждата и съответно е намален приемът на вода, което води до дехидратация.

"Няма как децата и дори младите хора да ги знаят тези неща – никой не го пише, никой не го показва", заяви Игов.

По думите му поне една трета от сегашните родители са последователите на това, което можем да наречем "чалга поколение".

"Не се учудвам, че такива като тази певица и хората, която я слушат, могат да позволят на децата си да взимат подобни неща, без да се притесняват, че нещо ще им се случи. От кофеина може да се получи абстиненция. Особено децата по-бързо стават абстинентни към кофеина и липсата на кофеин в достатъчно големи дози може да предизвика главоболие, объркване, желание за повръщане", каза още той.

На въпроса предпоставка ли е, че приемът на този прах може да доведе у подрастващите до желание да изпробват и наркотични вещества именно по този начин – чрез смъркане през носа, психологът отговори:

"Естествено. По принцип зависимостите към вещества освен чисто физиологическия аспект, имат психологически и поведенчески аспект. Кофеинът е признат за наркотик, така че в Регистъра на лекарствените препарати това е наркотично вещество и логично много лесно се преминава от едно към друго. Когато физиологически ефектът идва веднага през синусите е много вероятно да искаш този ефект да го получаваш по същия начин и от други неща".

Според психолога в училище се учат какви ли не неща, които никога няма да трябват в живота на едно дете, но тези неща, които са свързани конкретно с техния живот и поведение, не се преподават.

"Казвам го директно, защото аз съм автор на Държавните образователни стандарти по психология, която се учи само половин година в Х клас, но масово учителите просто не го преподават, а това е психология на юношеската възраст, там включително има и теми за зависимостите, но учителите не желаят да разговарят за тези неща сякаш не ги разбират, сякаш това не им е работа, а всъщност е работа на всички нас", заяви той и призова вместо да се чудят какви изпити да правят, регионалните инспекторати да започнат да правят проверки какво се преподава в училище и дали задължителната подготовка се припокрива.

Игов определи квалификацията на преподавателите по философия, които обикновено преподават психология, като много ниска и подчерта, че те избягват да преподават теми, от които не разбират.

"Нека това отново да не бъде едно чудо за 3 дни. Нека оттам да повдигнем въпроса за останалите зависимости, на които са подложени децата ни, като минем през хазарта, през упойващите вещества и стигнем до други такива важни неща", призова той.

В заключение психологът апелира да не си измисляме неща, които ги няма и с това да отнемаме права, а да се борим с реалните неща и с реалните зависимости.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от Свободно време.
Таро прогноза за 2 - 8 септември
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Рада Госпожина преди 2 седмици
48, да Ви напомня ли, че Уикипедия е само един разширен речник, който се списва от всички? Това не е инстанция на истината... Абревиатурата ПАВ (психоактивни вещества) включва всичко, което сте посочили. Както и всякакви естествени, изкуствени и синтетични вещества, които водят до някакви ясно изразени промени в човешката психика. В този смисъл кофеинът е по-скоро естествен стимулант, отколкото наркотик. Листата на коката и досега са важна част от културата на местните, но не са наркотик.
48
0
 
0
 
! Отговори
До Рада Госпожина преди 2 седмици
Тук вече става дума за тъкности в терминологията. Има поле за дискусии по тази тема. На английски може да се ползва 'drug', 'narcotic', 'controlled substance', 'psychoactive substance'. Даже и в Уикипедия може да се прочете, че 'Caffeine is the world's most widely consumed psychoactive drug.' Лично аз съм склонен да се съглася с г-н Игов.
47
0
 
1
 
! Отговори
Рада Госпожина преди 2 седмици
ПАВ -- психоактивно вещество. Не зная защо е редактирано.
46
0
 
2
 
! Отговори
Рада Госпожина преди 2 седмици
Да, и за сведение на господина, според когото учителите били едва ли не невежи, коректният термин не е ,,наркотик", а ПАВ (психиатрично вещество). Толкова за ,,специалиста", който все пак има право относно вредите от т. нар. чалга субкултура.
45
0
 
1
 
! Отговори
Рада Госпожина преди 2 седмици
Психологията като част от философския цикъл се изучава в осми клас. Някой тук се е объркал...
44
0
 
2
 
! Отговори
Joe преди 2 седмици
Ще ме извинява този, но най-големите наркомани не са чалгарите, а рокаджиите! Не слушам чалга,между другото...
43
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Чак наркотик не е. Но е стимулант и предизвиква до някаква степен зависимост при продължителна консумация. Хората които пият кафе всеки ден на практика са пристрастени към него и развиват леки симптоми като при наркотиците. Ако не пият кафе сякаш не могат да функционират нормално и имат летаргично чувство за умора, сънливост и нарушена концентрация. Все едно не са спали от 2 дена. Ако човек пие кафе за да се "събуди" значи е пристрастен.
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Най-обичам някви червенодалести алкохолици завършили по време на каманизма да ми дават наклон
41
0
 
2
 
! Отговори
АНАРХИЯЯЯЯЯЯ преди 2 седмици
Свобода уж, ама нямаш свобофата, да се напафкаш дори ... Току виж, някой да не "изпадне от системата"... Гадовеееее
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До статията и до 38 - И да е! Гошяма работа. Кафе и захар чием и ядем от години. Голяма работа. Побърка се света!
39
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това пиянде сутрин не може да си вдигне ципа на панталона ако не гаврътне две водки. Подбирайте ги малко тези "експерти".
38
2
 
5
 
! Отговори
До 35 Истината преди 2 седмици
Да, освен кофеина и захарта е дрога - стимулира отделянето на допамин в мозъка по същия начин както кокаина. Това, че не присъстват в разни списъци, само защото ще стане неудобно на бизнеса, не означава, че не са наркотици, било то и леки.
37
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Най лошият наркотик е рашофилската пропаганда. Води до мuзepeн начин на живот и скотия.
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Оправихме проблемите с употребата от малолетни на различни други вещества - 'дрога, алкохол, цигари и пр, та тръгнаха да се борят и кафето..
35
2
 
4
 
! Отговори
Истината преди 2 седмици
Как кофеина ще е дрога като я няма в забранителния списък. По тази логика и захарта е дрога
34
0
 
9
 
! Отговори
глупавия преди 2 седмици
публикувайте списък на забранените думи,че да знаем.Нещо като речник на цензура.Защото разбирам,че глупав не се трие ,но пр.ост-да.ПРОСТО не ми е ясно!
33
0
 
1
 
! Отговори
до 32 преди 2 седмици
не знам кой умен ,кой ***,но производството на алкохол е държавна политика,а консумацията е практика по цял свят.Не пият само болните.Но не трябва да се прекалява.
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Само човек може да е достатъчно глупав да пие nикнята на едноклетъчна гъба (етанол), отпадъчен продукт във високи концентрации от смелени отровни зърна.
31
1
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 2 седмици
Айде,по-полека.Кофеинът бил наркотик.Сега и кафе ли да не пием? Какво разбира психолог от наркотични вещества и регистър на лекарствените препарати? Има напитки,които не са подходящи за деца и до които не трябва да имат достъп.
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Предложените растения и вещества могат да се определят като наркотични при наличие на някое от следните условия: 1. имат доказано психоактивно действие; 2. могат да предизвикат състояние на зависимост; 3. могат да предизвикат вредни въздействия, сходни с тези на упойващите и психотропните вещества; 4. могат да бъдат преобразувани в упойващи или психотропни вещества; 5. има данни за злоупотреба в друга държава; 6. поставени са под контрол в друга държава.т. 1 и 2 важат за кофеина

Спонсорирани публикации