"Медиана": "Възраждане" са втора политическа сила, ПП стават четвърти

ГЕРБ има преднина от 12%
19 май 2024 11:00, Нели Христова
494
 "Медиана": "Възраждане" са втора политическа сила, ПП стават четвърти
Снимка: БГНЕС

Изследване на агенция "Медиана" регистрира, че близо една четвърт от традиционно гласуващите избиратели все още не са решили окончателно за кого ще гласуват. Това са около 600 хиляди гласоподаватели, които може коренно да променят картината, ако се люшнат в една или друга посока, се посочва в извод от проучване, направено от агенцията.

Изследването за обществени и политически нагласи е проведено в периода – 12-18 май 2024 г. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция "Медиана" и е реализирано със собствени средства.

Към момента ГЕРБ е на първа позиция на сериозна дистанция пред всички останали. Втори вече са "Възраждане" на 12 % разлика.

Очевидно ерозията в доверието към ПП-ДБ продължава и те вече са на четвърта позиция след ДПС, чийто електорат изглежда силно мобилизиран.

Сигурни за присъствието си в следващия парламент могат да бъдат и БСП, и ИТН.

Още три формации запазват сериозни шансове за влизане в парламента - "Синя България", "Левицата" и "Солидарна България". Очевидно е търсенето на алтернатива на традиционните партии както в ляво ("Левицата" и "Солидарна България"), така и в дясно ("Синя България"), сочи още извод от проучването.

"Изследването показва подчертан скептицизъм и недоверие към основата на демокрацията - изборите! Доминира усещането, че изборите са "залъгалка" за избирателите, а това кой и как ще управлява се решава от други сили вън от изборния процес.

Това предопределя както търсенето на алтернативни политически формации, така и ниска избирателна активност. Избирателите са хванати в своеобразен психологически капан. Все повече от тях са убедени, че от изборите нищо не зависи... и не гласуват. В резултат, гласуват само твърдите агитки (и купените избиратели), с което потвърждават вече направения извод - "от изборите нищо не зависи". На тези избори можем да очакваме отново ниска изборна активност, като пред урните ще застанат между 2.5 - 2.7 млн. избиратели.", констатират изследователите.

Достига се до обезценяване на самите избори, до превръщането им своеобразна битка на запалянковци (а не дебат как да живеем и накъде вървим). Така европейските избори се оценяват като много важни едва от 35% от избирателите, а парламентарните от едва 52%. Целенасочено или не, обществото е накарано да забрави, че изборите в крайна сметка са много важна битка, преди всичко, за пари - за парите от нашите данъци, за това кой и как ги разпределя и как ги харчи, какво ще получим, как ще живеем, добавят от "Медиана", цитирани от БТА.

Изследването за обществени и политически нагласи е проведено в периода - 12-18 май 2024 г. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция "Медиана" и е реализирано със собствени средства.

Резултатите от това изследване не са прогноза, а отразяват моментната картина на обществено-политическите нагласи в страната три седмици преди изборите, посочват анализаторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


494
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
326
0
 
1
 
! Отговори
До 343 преди 4 месеца
Да, ама никъде не са го отчели! Подробност, ама карай по соца, знаеш ли там за малката и голямата правда?
325
3
 
14
 
! Отговори
Стилиян преди 4 месеца
Докато не спрем да се делим на русофили и русофоби демократи и комунисти евроатлантици и разни подобни все ще сме така. Време е да станем Българофили. Имаме нужда от Държавник не от политици, човек който да защитава интересите на България. Няма значение с кого ще работи с Русия или САЩ с Китай или ЕС стига да е изгодно за държавата и гражданите на България. Жалко че това се случва само в приказките и такива хора не съществуват. Всички сме роби на парите и това е най голямата грешка
324
12
 
14
 
! Отговори
Точен преди 4 месеца
Досега гласувах за Възраждане еднократно на избори, радвам се, че сега ще го сторя двукратно. Познавам Костадин от 2000-та година и не вярвам на нито една лъжа срещу него. Въпреки манипулациите, социолозите отчетоха, че гласувалите за Възраждане са с най-висок образователен ценз, предимно от областните градове.
323
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ние сме жалък и изостанал народ, заслужил си дъното на Европа! Никой не ни е виновен! ,,Честните у нас считат за луди!"-Христо Ботев! Добре че Левски и Ботев не доживяха да ни видят какви *** сме! За никакъв....не ставаме, само мрънкане, лъжи и търкаляне....и всеки ни е виновен! А и подлост, завист.....царе сме!
322
0
 
20
 
! Отговори
СС преди 4 месеца
До 337. Не съм русофил и не съм никакъв -фил, но истината е, че и с т.нар демократи трудно се говори и те също повтарят три думи на кръст. Не чуват и не приемат различно мнение, защото "не било демократично". И явно не знаят, че основен принцип на демокрацията е да имаш право да мислиш! Това дори започнва да придобива притеснителни размери и силно се надявам да не дойде диктатура на демкорацията, която може да се окаже по-лоша и от дикаттурата на пролетариата!
321
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не им дава мира на купуващите гласове и евроблизците , че има хора , който обичат България и искат да ги управлява човек , които също обича България!! Колкото и прякори да му сложите на Костадинов, скоро ще е първа политическа сила! Ако и тези дето не гласуват разберат , че колкото повече гласуващи има , толкова по- вероятно е да преборим купенят вот , ще стане по- добре за нас!! Защо не ни е президент Цецка Цачева или оня от Софийския?!! Защото имаше много гласове за Радев и пребориха ГРОБ!!!
320
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
никога БСП и Възраждане --- Още от Киро, Асенчо, Ристо, Делян Пеевски, ББ и хилядите с пачки и пудели, парапети...
319
0
 
15
 
! Отговори
Shark преди 4 месеца
Това много отдавна казвах, че ще се случи. Тогава ми слагаха минуси и ми се пулеха разни. Сега пак ще има такива, но това няма да промени релаността. А тя е, че СДС се издъни отдавна, ГЕРБ-ПП-ДБ и БСП и те се издъниха, т.е. всички те доказаха недвусмислено, че са отроци на БКП и не стават за нищо!! Те сами създадоха условия и шанс за съществуването на партия като Възраждане. Същото важи и за цяла Европа, простиiте еврогеIци създадоха условия за възраждане на крайно десни партии. ЧЕСТИТО!
318
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз съм преподавател в университет, трябва да ви кажа че основната част студенти на години 19-21 са с подчертано русофилскко мислене и то в сравнително голям и през лятото, международен град като Варна! Така ги учат родителите им, явно комунизма се предава генетично! Сигурно е по-силна вяра и от религия? Рационално и логично не се говори с тях, те са идеологизирани и повтарят три думи! Все едно Волтер да се мъчи да говори със ЗКПЧ( над 50така знаят какво значи).
317
19
 
9
 
! Отговори
Националист Цомчо преди 4 месеца
Ще гласувам за Възраждане, защото много искам отново да посрещаме пак Черевената армия и да я издържаме три години докато избива интелиганцията на държавата и я обира до шушка.
316
13
 
5
 
! Отговори
ЦЕНЗУРАТА СПИ? преди 4 месеца
Учудва ме колко истини са казани. Днеска май са изтървали журналистите в хубавия смисъл. Няма я вярата в светлото бъдеще и водещата роля на партията с начело свети Еднокнижник. Преди време бях казал че ако Възраждане минат 10% да стягаме куфарите и да се махаме от БГ. Сега ако са втори... ще е временно. След година ще има пак избори и ще са първи. От там до идването на Путин тук на власт без пушка *** са няколко години. Демек до 2030-та да сме разпродале всичко и бегаме че иде 9-ти септемв.
315
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Юли 2023г в НС се гласува Бюджет 2023г- Бъзраждане гласуват против- нямат предложения, нямат алтернативен бюджет, декември 2023г в НС се гласува бюджет 2024г за БГ Възраждане гласуват против- нямат предложения,нямат алтернативен бюджет- защо да ги избираме като те гласуват винаги против- ако остане на тях България ще бъде блокирана- никога БСП и Възраждане- откровенни рашистки предатели- ама те гласували против щото Борисов бил лош- ти да видиш колко са прости!!/справка архиви НС/
314
2
 
4
 
! Отговори
ИдиотОтСглобката преди 4 месеца
Претендиращ че е Българин, сега сте клоаката не само на Ешропа, но както сте задълбали ще станете и на Африка.
313
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Центаджиите вече почнаха да се припояват. Тренирайте бицепси, че ще ви трябват, като висите на фюзелажите на самолетите за Аляска при вашите любими фашизмократи
312
15
 
6
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
Даже е хубаво копейкин да ни командва за да видят всички къде зимуват раците и как постепенно ставаме клоаката на русия в ЕС.... Хубавото е,че тези които ще го подкрепят ще страдат заедно с нас,....Но. всеки народ си заслужава съдбата и трябва да мине през чистилището за да стане нормален....иначе сме пак задунаская губерния с тикви и калинки,копейки и доганчета.
311
5
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 месеца
Защо се учудвате,че Б.Б. ще спечели? Хората си искат Тодор Живков, елементарния селски тарикат без образование с манталитет на старшина. Аз съм чувал фен на Б. Б. който иска всички останали партии да бъдат забранени. За софиянци пък това е вечният кмет на София.
310
18
 
7
 
! Отговори
Твърдо преди 4 месеца
"Пилците се броят наесен" Вузруждане са 8-*** политическа "сила". 'Айде 5-та. Споко копейки България е и винаги ще бъде в Европа, не в Азия.
309
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Русия е голяма само на територия, заграбени земи! Тя няма икономика, условия за живот,отношения с цивилизования свят! Държава-***! Но най-големите им слуги са България и тия *** сърби, които не мога да понасям! Просто сме едни ***, и ЕС не можа да ни промени!
308
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 326 А защо им повярва, като ги доведе Радев, който е с доказани връзки с руснаците?
307
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Съжалявам, че им повярвах на ПП . И те се оказаха като всички преди тях и си делнаха баницата с шопарите