Първан Симеонов: ПП-ДБ трябва да се смирят, Борисов е в сложна ситуация

Политическият елит беше наказан от избирателите
10 юни 2024 08:58, Александър Попов
228
Първан Симеонов: ПП-ДБ трябва да се смирят, Борисов е в сложна ситуация
Снимка: БГНЕС

"Активността е ужасно ниска. Това променя доста планове. При такава активност цялата картина започва да се деформира. Тези избори не се държаха нормално. Това е аномалия, в която всичко е надолу. Аномалия, която се дължи на умората, на това, че n-ти избори се правят, а и на известния протест срещу мейнстрийм звученето. Протест, който се изразява или в негласуване, или в гласуване за протестни опции", заяви пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан".

"В последните месеци, където и да отида, буквално навсякъде се намираше някой, който ме пита "Как се движи полк. Марков?". Беше станал легенда. Този израз за полк. Марков стана нещо като вътрешнозаводска шега. Оказа се, че не е шега. Тези хора действат от доста време насам. Може би беше въпрос на време", отбеляза Симеонов.

Според него обаче е трудно сравним пътят на "Възраждане" и "Величие", като партията на Костадинов има по-ясен профил.

"Тоягата Григорова през пръстите на политическия елит сега беше заменена с още по-жилава тоягата "Величие", смята социологът. По думите му обаче такъв тип формации, които ненадейно са се оказали в НС, трябва много да внимават.

Според него ако се появи партия на Румен Радев утре, активността отново ще скочи. Активността скача, когато дойде някой нов и голям, изтъкна той. По думите му може да се окаже, че Радев е необходимият буфер срещу пълната радикализация.

Всичко, което е протестно или националистично, върви нагоре или поне е стабилно, констатира Симеонов.

"Започва да се появява по-ляво, по-наказателно, по-бодливо, по-източно. Това е и "Възраждане", това е Григорова, това е и "Величие", "Меч". Костадинов проби една партина, по която ще минават и други хора. Накрая по нея може да дойде и самият Радев и просто ще вземе всичко".

Според Първан Симеонов най-логично сега е "първо да се намали партизанщината".

"Това първо трябва да дойде от ПП-ДБ. Там трябва да има смирение. Те трябва да разбират добре, че наистина предупреждението е много сериозно. Оранжев е картонът. Категорично не са в позиция да поставят условия, трябва да си дават сметка за това".

Социологът подчерта също, че Борисов и ГЕРБ губят много гласове, но това не се забелязва: "ГЕРБ е 100-150 надолу. Това не е майтап".

По думите му Борисов е в сложната ситуация да няма с кого да управлява. И той трябва да се смири, категоричен бе Симеонов.

"На фона на наказанието, което политическият елит преживя с тези избори, ще сбъркат всички, които навиват Борисов отново да става премиер. Посланието от тези избори се очакваше да бъде, че Борисов се връща. Но усещате ли, че вече почти денонощие не си говорим за това. Посланието от тези избори е друго и то е наказание на политическия елит. На този фон още да политизираш не е добре", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още по темата: Първан Симеонов
Още от Избори 2024
30 на сто по-ниска избирателна активност в Турция
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ДПС могат да търсят и програмно правителство (ДПС + ПП/ДБ+ Възраждане) имат 45%. Добави и тези Величие и става едно доста твърдо мнозинство което да е анти-ГЕРБ.
165
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ППДБ ако и сега направят нещо общо с Борисов и Пеевски , на другите избори ще имат колкото БСП
164
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ще ви кажа защо беше наказателния вот. Един е гладен, друг - не. Един е по-доволен, друг по-малко. Един не иска да го пращат на войни, друг - не му се вярва, че това ще се случи, пък е и толкова инфантилен, че не си дава сметка, какво би означавало това. Един по душа е ляв, друг по душа е десен, но пък е сексуално ляв, но всички толкова различни решиха: "не губя и 8 мин. от краткия си живот, че да ви пълня гушите, презирам ви". Защото на всички писна да бъдат управлявани от ***.
163
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Григорова никаква тояга не е а една безлично проектче по зле и от Янев дори
162
0
 
6
 
! Отговори
ГРЕБ ГУБИ 370 000 преди 3 седмици
ГЛАСА, ПП-ДБ ГУБИ 330 00, ДПС ГУБИ КЪМ 150 000, ВЪЗРАЖДАНЕ ГУБИ 180 000, БСП ГУБИ КЪМ 160 000 >>> ДАЖЕ И ИТН ГУБИ 40 000 ГЛАСА
161
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Внимание: Ивелин Михайлов продава "Бойно поле Земя" на Л. Р. Хъбърт. Финансиран е от чуждоземни и извънземни. В ДПС и ПП сме чистите българи.
160
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Казионният лаладжия Вторанчо пак се изказал в интерес на вожда. Професионален слагач и нагаждач със забавена мисловна дейност.
159
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
първанчо, не ПП-ДБ да се смирят, а мафията, която отново идва на власт
158
2
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
Какви избори,след като 70% от българските граждани НЕ ГЛАСУВАТ какво мнозинство ТОВА е НЕЛИГИТИМО НАРОДНО СЪБРАНИЕ след КАТО 70% НЕ го искът
157
6
 
10
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 3 седмици
Стига вече с ПП+ДБ.Целта е постигната.ББ отново е първи,ходи по села и градове да събира народна любов.Вече я събра и да прави правителство.Омръзна ми само да се плюе по промяната.Съсипахте ги,хората се хванаха на медийните яростни атаки и сега продължавате.Кой е виновен?Този,който хем иска да МУ се кланят,хем не може да направи правителство.Да се захваща мутрата и да работи за тези,които го избраха.А те освен магистрали,друго не искат,нищо,че бойковите са все в ремонт.
156
9
 
4
 
! Отговори
Прехли бай преди 3 седмици
Ранните, неокончателни резултати от преброяването на гласовете показват изключителното бездействие на българското население (като протеста срещу мутро-политиката на шишко-гербанките) и означават, че мнозинството от населението вече не разчита на Възраждане, и не се заблуждава от мушингиите на Величието (пешка като Атака), но търпеливо чака Трети Украински Фронт, за да спаси отново България, (както вече беше през 1944 г), за да бъде освободена от еврокраварския гнет.
155
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
С кого да се смирят бре, Параване?!!! С мафията?!!! Та това ще е техният край! И без това го отнесоха на тези избори, а едно "смиряване" ще е последвано от опелото им.
154
6
 
15
 
! Отговори
леля Пена преди 3 седмици
МЛЪКНИ,БЕ ПРОДАДЕН ,ИЗМИСЛЕН ЛИЗАТОР!!!
153
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тоя с тия сини венци и виолетова кожичка под ноктите от къде го извадихте?
152
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Или нови избори или коалиция Герб с ППДБ. Няма друг вариант. При коалиция обаче трябва тотална чистка на съдебната система и яки присъди за корумпираните преяли с власт досегашни дем.бели. Това обаче няма как да се случи и затова най-вероятно ще има нови избори, а след това идва Путин.
151
2
 
14
 
! Отговори
хахаха преди 3 седмици
Хайде Бибитко и Прасчо да си правят сега мнозинство и управление с ИТН-то. Така поне ще е ясно на всички кой какъв е !
150
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"На народа му писна от глупости и ще гласува за Величие.Сигурен съм в това.Да му мислят другите." - Не знам защо си решил, че целият народ са гласоподавателите на Величие, но я сподели какво точно според теб трябва да правят депутатите на Величие, за да се чувстваш щастлив от действията им. Доколкото разбрах Величие са за ЕС и НАТО. Нямат някакви мераци за нови закони, а основно да се спазвали старите. Какво за теб означава реалполитика? Марков го повтаря това постоянно, затова да те питам теб.
149
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Иво - Да пишеш, че Възраждане, ПП и ИТН са леви е мекоказано сме_шно. Ти знаеш ли какво означава лява политика? Те дори БСП не са леви, нищо, че според името им са социалисти, но това е друг въпрос хахаха Накратко - в голяма грешка си...
148
6
 
3
 
! Отговори
Иво преди 3 седмици
Този социолог очевидно работи за президента Радев Но е прав, че ГЕРБ е изолиран и сам от центъра надясно. Защото комунизмът се завръща със страшна сила в България. Ето я сметката до тук: ПП 39 депутати. Възраждане 38 депутати. БСП 21 депутати, ИТН 16 депутати, Величие !! депутати, общо левите партии имат 125 депутати срещу 115 на Герб и ДПС.. Нинова затова е подозрително спокойна, раздробиха електората с лъжливи послания, а зад тях са пак те, левите наследници на БКП. И в бъдеще прибавете Радев
147
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
вижте стари интевюта на Марков за Русия , после го викаха с някави призовки по службите и започна да е за ес и нато. Не му вярвам