Първан Симеонов: ПП-ДБ трябва да се смирят, Борисов е в сложна ситуация

Политическият елит беше наказан от избирателите
10 юни 2024 08:58, Александър Попов
228
Първан Симеонов: ПП-ДБ трябва да се смирят, Борисов е в сложна ситуация
Снимка: БГНЕС

"Активността е ужасно ниска. Това променя доста планове. При такава активност цялата картина започва да се деформира. Тези избори не се държаха нормално. Това е аномалия, в която всичко е надолу. Аномалия, която се дължи на умората, на това, че n-ти избори се правят, а и на известния протест срещу мейнстрийм звученето. Протест, който се изразява или в негласуване, или в гласуване за протестни опции", заяви пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан".

"В последните месеци, където и да отида, буквално навсякъде се намираше някой, който ме пита "Как се движи полк. Марков?". Беше станал легенда. Този израз за полк. Марков стана нещо като вътрешнозаводска шега. Оказа се, че не е шега. Тези хора действат от доста време насам. Може би беше въпрос на време", отбеляза Симеонов.

Според него обаче е трудно сравним пътят на "Възраждане" и "Величие", като партията на Костадинов има по-ясен профил.

"Тоягата Григорова през пръстите на политическия елит сега беше заменена с още по-жилава тоягата "Величие", смята социологът. По думите му обаче такъв тип формации, които ненадейно са се оказали в НС, трябва много да внимават.

Според него ако се появи партия на Румен Радев утре, активността отново ще скочи. Активността скача, когато дойде някой нов и голям, изтъкна той. По думите му може да се окаже, че Радев е необходимият буфер срещу пълната радикализация.

Всичко, което е протестно или националистично, върви нагоре или поне е стабилно, констатира Симеонов.

"Започва да се появява по-ляво, по-наказателно, по-бодливо, по-източно. Това е и "Възраждане", това е Григорова, това е и "Величие", "Меч". Костадинов проби една партина, по която ще минават и други хора. Накрая по нея може да дойде и самият Радев и просто ще вземе всичко".

Според Първан Симеонов най-логично сега е "първо да се намали партизанщината".

"Това първо трябва да дойде от ПП-ДБ. Там трябва да има смирение. Те трябва да разбират добре, че наистина предупреждението е много сериозно. Оранжев е картонът. Категорично не са в позиция да поставят условия, трябва да си дават сметка за това".

Социологът подчерта също, че Борисов и ГЕРБ губят много гласове, но това не се забелязва: "ГЕРБ е 100-150 надолу. Това не е майтап".

По думите му Борисов е в сложната ситуация да няма с кого да управлява. И той трябва да се смири, категоричен бе Симеонов.

"На фона на наказанието, което политическият елит преживя с тези избори, ще сбъркат всички, които навиват Борисов отново да става премиер. Посланието от тези избори се очакваше да бъде, че Борисов се връща. Но усещате ли, че вече почти денонощие не си говорим за това. Посланието от тези избори е друго и то е наказание на политическия елит. На този фон още да политизираш не е добре", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още по темата: Първан Симеонов
Още от Избори 2024
30 на сто по-ниска избирателна активност в Турция
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На народа му писна от глупости и ще гласува за Величие.Сигурен съм в това.Да му мислят другите.
145
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако има избори след 3 месеца Величие ще имат двоен резултат.Знаят го и те, знаем го и ние.А те знаят че ние го знаем.:)
144
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Величие има гласове горе долу колкото БСП.Това е за кампания от един месец почти без никакви средства.Техния възход почва тук и сега.Както те казват ние не искаме тези 2 милиона, които гласуват ние искаме онези 4 милиона които не гласуват.
143
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като гледам във Франция, Германия, Италия и т.н печелят партиите които подкрепят Русия и Путин.Не знам какво ще прави Бойко с неговата Урсула.Свърши се тяхната вече.
142
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Заради начина по който мълчаха социолозите и медиите за Величие ще ги подкрепям винаги.Това беше отвратително.
141
4
 
13
 
! Отговори
Хейт преди 3 седмици
"В последните месеци, където и да отида, буквално навсякъде се намираше някой, който ме пита "Как се движи полк. Марков?". Беше станал легенда." Тоест, горният пич признава, че от 2 месеца е знаел, че Марков ще влезе в парламента, ама мълчал като комунист на разпит и убедително все му давал 0%? Хвала на таквизи социолози!
140
1
 
9
 
! Отговори
R. Hubard преди 3 седмици
Хора събудете се! Всички говорят за СЕКТАТА Ивелин Михаилов. Но каква е тази СЕКТА?Към фирмата Тогедер България на Михаилов има академия "together academy" в която се обучават консултантите на Ивелин Михаилов. На страницата на "together academy" се рекламират и продават книги на тема СЦИЕНТОЛОГИЯ. Ето някой от тях: "Дианетика модерната наука за душевното здраве" - Л. Р .Хъбард- Сциетология!"Дианетика еволюциятя на една наука". - Л. Р .Хъбард-Сциентология!"Проблемите в работата" - Л. Р .Хъ
139
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Борисов е родният феномен, новият цар Борис Трети, човекът, който мисли като народа, но меко премълчава острата реторика, но е готов да каже - да- на глупостите на Ес за да вземе парите, нужни за инфраструктурата, но да не приеме джендерията и мигрантите и еко дивотиите! Кикитата са онези вредени папагали, които искрено или не са готови да я жертват тази страна за да вкарат в народа разделението по пола, екологията и мигрантите! Не е сложно за разбиране! Ес с Борисов ще ни преглътне по- лесно!
138
7
 
15
 
! Отговори
Отличник преди 3 седмици
Къв полковник е тоя от Безличие? Изритан от НСО за непрокриване на физическите норми, че е същия левент кат Пеевски. Полковник...:D
137
6
 
8
 
! Отговори
Веско преди 3 седмици
До Чочолина . . . . . .И аз това е чудя? Кои са тези ПП, отде дойдоха и какво са направили, че въобще някой гласува за тях
136
8
 
11
 
! Отговори
Вьзмутен преди 3 седмици
На мен еврейската -пп/дб ми е по противна и от гербПредпочитам -баце да ме кара с -200 пред връщане на лорер и просто киро -който уби и човек на пьтяНо всичко се покри
135
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ще седнат всичките в големия скут на бат пеевски, има место за всички. кирю ще дръпне няколко линийки, тетя ася че се вземе със шпеков въпреки че "асен не е хей". порко ще послуша мъдрите думи на пасолството, ще поръчаме чертежи на АЕЦ, ще затворим Козлодуй като почне да дава дефекти горивото, ще влезем във войната и ще пратим батальон в Одеса, да покаже на Путярагата какви сме мъжкари, и ще посрещаме дървените съндъци с почести. Да живее Посолството. И тяриторията.
134
11
 
9
 
! Отговори
Един Българин преди 3 седмици
ППДБ допуснаха много грешки в икономическата политика, но мисля че Асенчо вече няма да раздава пари на калпак за да повдига допълнително инфлацията. Другите им грешки са от наивност. Не можеш да се бориш с "апартачици" както каза Радо Стойчев на времето без да си като тях. Очевидно народът трябва да гласува за да измете черната м а ф_ия от Банкя и Анадола и дори и някакви невиждани партии да се появят в НС е по-добре от Бойко и Пеевски.
133
2
 
8
 
! Отговори
Ужас преди 3 седмици
Даже не го проумявамПартията на ромите -пьрваВтора турската дпсТрети еврейските представители ппдбАбе каде живеем -питам сериозно
132
5
 
10
 
! Отговори
Мнение преди 3 седмици
Най добре е да се направи един цивилизован граждански арест на лицата Пеевски и Борисов. Гражданите да им обяснят, че са осъдени престъпници с досиета в държавите от ЕС и тъй като в България службите са от същите престъпници се налага граждански арест. Гарантирам ви, че веднага ще Ви поканят в немското посолство, в американското посолство и т.н. Виждате, че който арестува Борисов, печели изборите. Тези 200 хиляди администрация и престъпници да се замислят дали ги е раждала майка или Пеевски
131
4
 
10
 
! Отговори
2662738483 преди 3 седмици
Да се смирят, за да си управлява цял живот мутрата?! Никога!
130
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Гледах сутринта полковника по Нова.От днес съм вече от Величие.България има нужда точно от такива хора.Дано не ги гръмнат.
129
5
 
10
 
! Отговори
Един Българин преди 3 седмици
Първане, ти нещо не разбираш или не искаш да го кажеш. Борисов след молбите с плач до джипа си в двора в Банкя, когато се молеше на хората да гласуват за него, че не крадял от асфалта и бил добър просто рухна. Той като образ лъсна пред всички, че криворазбраната му фигура на борец против комунизма , добрият самодържец на държавата изгасна за една нощ. Никой вече доброволно не гласува за него освен твърдото му ядро от плоскомозъчзни за *** бе ня ци.Той разчита на тези 5%+10% купен вот+10%контролир
128
12
 
14
 
! Отговори
Инж+ преди 3 седмици
ППДБ управляваха добре чрез двете си правителства, за общо 17 месеца. Няма от какво да се срамуват....
127
1
 
1
 
! Отговори
20 000 преди 3 седмици
20 000