Борисов ще предложи кабинет на малцинството, иска избори като при гърците

Той все пак ще отиде да вземе мандата от Радев
Обновена: 24 юни 2024 10:02 | 24 юни 2024 09:58, Нели Христова
319

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бойко Борисов няма да е кандидат за премиер на това правителство.Той ще отиде да вземе папката с първия мандат, но като придружител на кандидата на ГЕРБ. 

"Нашите избиратели, когато са ни сложили с 11% преднина, не са искали пак за премиер да получават Денков. Разбира се, при тази избирателна система, която взе депутати от ГЕРБ и ги прехвърли в по-малките партии, ни постави в невъзможност да съставим стабилно правителство. Разбира се, носим си отговорността и ще предложим правителство, най-вероятно след като разговаряме и с другите колеги и то ще бъде на малцинството", заяви той. "По този начин ще понесем отговорността си за победители."

"Единственото, което казах след изборите, че аз съм бил три пъти премиер и четвърти ще е в повече", обясни Борисов защо няма да е премиер.

Той очаква подкрепа от всички отговорни хора, които не искат да ходят на седми избори. И предложи:

"Другият вариант е да сменим избирателна система".

Като пример за нова изборна система той даде тази в Гърция.

Изборите свършиха, а всички са в предизборна капания, никой не го интересува стабилността в България, България е донор на ЕС. Вие отчетохте ли, че България е донор, ние даваме повече пари, отколкото вземаме. Това, че имаме 1% усвояване и 3,7 по другия план, не е тема, има ли значение кой ще стане премиер, когато милиарди са безвъзвратно загубени, подчерта Борисов. Как да подкрепим например предпоследния? Това ще е крайно нестабилно, уточни лидерът на ГЕРБ. Сега, когато е предпоследен Трифонов, иска да доминира, според мен трябва да се успокоим, имаме 1-2 седмици, изборите са лошо решение. Но да се върнем крачка назад ако искат да има правителство, каза още Борисов.ГЕРБ като първа политическа сила трябва да има премиер, отбраната и външно министерство. Не сме предопределяли нищо, но ако и затова някой трябва да ни каже кой трябва да бъде, по-добре да отиваме на избори, посочи още Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още от Избори 2024
Рашидов за Пеевски: Зад тази осанка на този грамаден българин стои един разумно мислещ човек
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Когато мафията си назначава гл.прокурор , висш съдебен съвет , следствието , прокуратура и съд , тогава няма разделение на властите и се създават недосегаеми личности . Затова имаме усещането за живот в две различни Българии .Има хора от последните 34 години които си имат нотариален акт на държавата , а всичко останали са просто материал които обитава територията .Така напредък никога не може да има .
73
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тоя вместо да се замисли какви политики га предложи на избирателите, иска нови далавери с процедурни хватки! Толкова си може и наесен ще види резултата с още минус 100 000 гласа.
72
2
 
8
 
! Отговори
Референдум преди 2 седмици
Бойко крал , влади горанов ковчежник на новото кралствоКраля може да сьставя сам кабинета с своите сьветници
71
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Както и да я сменят тая система, все същата ще е. И комунизъм беше и демокрация, ние все сме си в криза и последни в Европа. Хората трябва да се сменят, не системата. Тия хора могат толкова и няма никога да си надскочат сянката. Без значение каква е системата и колко десетилетия ще им дадем да опитват да свършат нещо.
70
7
 
1
 
! Отговори
..ми яде лайната ? преди 2 седмици
Кой от вас клавиатури мухлювци ще ..
69
0
 
8
 
! Отговори
малък му е преди 2 седмици
За това иска на малцинство. Тоя малцинствен елемент.
68
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Щом е на малцинство ще падне и какво очаква. Предлага глупус
67
2
 
11
 
! Отговори
Tенгри кан преди 2 седмици
O, да! Ама, разбира се, че от гърците, от кой друг?;))) Понеже православието идва от гърците, време е освен религиозните да си уеднаквим и политическите системи и всички да станем гърци! Защо? Защото Бойхко иска да управлява с безобразно ниска изборна активност, която прави цялата пол;итическа система, нелигитимна. Бил първи;))) Първи си, ама от 70% негласували с право на глас:)))
66
2
 
11
 
! Отговори
Турцизация - НЕ! преди 2 седмици
Който подкрепи правителство с участието на турската партия ДПС е национален предател.
65
1
 
8
 
! Отговори
Стар номер Борисов.. преди 2 седмици
Така изглежда. Той "правителството на малцинството" вече го е играл. Ще каже като ППДБ - Делян като ме подкрепя, аз не мога да му забраня.
64
3
 
3
 
! Отговори
Герб победа преди 2 седмици
Референдум да обявим бойко за крал на -чалгаристан
63
3
 
15
 
! Отговори
Борисов е виновен!!! преди 2 седмици
Бойко, като си нямал резервен план, защо събори две редовни правителства, защо ходеше да ги плюеш из цяла България, защо си гласуваше с ДПС, ИТН и "Възраждане", напук на ПП ДБ. Каквото си надробил, сега си го сърбай и не обвинявай все другите. Ти си главният виновник за всичко!
62
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мутра ква победа бълнуваш ве, нямаши 70 депутата, 150 000 гласа си надолу, ай изчезвай е
61
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Може би България е включена в гореща фаза на войната , отделно от това , стават процеси за които не знаем , ето изведнъж Брендо се прибира доброволно , а преди него и Божков . Дали България вече не подарена на някоя по голяма държава и сега никой политик не желае да съощи това ? Вече 34 години , дори не ни казват 10 % от истината и хората не могат да планират нищо в живота си . Допусам дори , че държавата е във фактически фалит , защото се говори само за фондове , и се теглят заеми .
60
1
 
8
 
! Отговори
Хаха ха преди 2 седмици
Бацето с тази мания за власт и много пари - направо да предложиДа го титулуват за крал на кралствоЧалгаристанЩе са крал - бойко щедрия и кралица - мата хари , айфона
59
1
 
11
 
! Отговори
Сега преди 2 седмици
Класоподавателите на герб видяхте ли що чини вашият лидер .Пак Ви изпързули бате Ви ББ а Вие хулетеПП-ДБ то за друго без това не ставате.НЕСТАВАТЕ както и вашият лидер
58
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Борисов като управляше еднолично не му пречеше избирателната система. Сега не може да се намести в управлението и реши да я сменя. Елементарно човече е той.
57
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нищо не може вече са предлага този. Той трябва да се махне от политическия живот на България. Това е действителноста и реалноста.
56
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В Гърция си е грабеш и една партия обира другите. Партията на ЕС на Мицитакисите беше 30 г. на влас и натрупа огромен дълг и после префърли и вината на другите. Ако това е демокрация няма смисъл да се гласува.
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Единственото... - В Естония е така.