Борисов ще предложи кабинет на малцинството, иска избори като при гърците

Той все пак ще отиде да вземе мандата от Радев
Обновена: 24 юни 2024 10:02 | 24 юни 2024 09:58, Нели Христова
319

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бойко Борисов няма да е кандидат за премиер на това правителство.Той ще отиде да вземе папката с първия мандат, но като придружител на кандидата на ГЕРБ. 

"Нашите избиратели, когато са ни сложили с 11% преднина, не са искали пак за премиер да получават Денков. Разбира се, при тази избирателна система, която взе депутати от ГЕРБ и ги прехвърли в по-малките партии, ни постави в невъзможност да съставим стабилно правителство. Разбира се, носим си отговорността и ще предложим правителство, най-вероятно след като разговаряме и с другите колеги и то ще бъде на малцинството", заяви той. "По този начин ще понесем отговорността си за победители."

"Единственото, което казах след изборите, че аз съм бил три пъти премиер и четвърти ще е в повече", обясни Борисов защо няма да е премиер.

Той очаква подкрепа от всички отговорни хора, които не искат да ходят на седми избори. И предложи:

"Другият вариант е да сменим избирателна система".

Като пример за нова изборна система той даде тази в Гърция.

Изборите свършиха, а всички са в предизборна капания, никой не го интересува стабилността в България, България е донор на ЕС. Вие отчетохте ли, че България е донор, ние даваме повече пари, отколкото вземаме. Това, че имаме 1% усвояване и 3,7 по другия план, не е тема, има ли значение кой ще стане премиер, когато милиарди са безвъзвратно загубени, подчерта Борисов. Как да подкрепим например предпоследния? Това ще е крайно нестабилно, уточни лидерът на ГЕРБ. Сега, когато е предпоследен Трифонов, иска да доминира, според мен трябва да се успокоим, имаме 1-2 седмици, изборите са лошо решение. Но да се върнем крачка назад ако искат да има правителство, каза още Борисов.ГЕРБ като първа политическа сила трябва да има премиер, отбраната и външно министерство. Не сме предопределяли нищо, но ако и затова някой трябва да ни каже кой трябва да бъде, по-добре да отиваме на избори, посочи още Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още от Избори 2024
Рашидов за Пеевски: Зад тази осанка на този грамаден българин стои един разумно мислещ човек
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
1
 
13
 
! Отговори
Сата НАТО преди 6 дни
Партия ГЕРБ е едно отвратително сборище на най-долните интересчии, подлеци и фурнаджийски лопати, а главатарят им иска да откратдне България само за тях. Така стоят нещата, ни повече, ни по-малко.
235
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Боко иска да върне Член Първи - Ръководната роля на Партията ГЕРБ.
234
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Харесва ми една черта на Радев, която му РазделяГъзаНаДве. Много съм ядосан! Наказах жената за месец без Кекс, а някакъв простакОТМЕНИЛнаказанието издавайки НОВ ЗАКОН. Ако не можеш да танцуваш в дъжда с мен, никога няма да бъдеш с мен в бурята, а ако не си в бурята с мен, нямам нужда от теб и ако грее слънцето.... Та другари ШОПИ с тия СОПИ не сте ми нужни да ми давате акъл!
233
1
 
5
 
! Отговори
Предай се бе ! преди 6 дни
Не се мотай !
232
0
 
5
 
! Отговори
Сега му е изгодно преди 6 дни
За това го иска ,ама нема ! Все някой ден парите им за избори ще свършат .
231
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
не ви искаме правителство на малцинствата, които са ви избрали, нямате легитимност да управлявате
230
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен 176 Да, ГЕРБ ще се разпадне. Неизбежно е. Всяка тоталитарна, диктаторска структура се разпада рано или късно. Или ще си отиде като НДСВ, или ще залязва бавно като БСП.
229
1
 
7
 
! Отговори
Бг преди 6 дни
Извини се бе !
228
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Европарите не касаят народа. Народът не вижда нищо от парите за тия проекти, само близки на ББ прибират парите от ЕС. Ни пътищата са пътища като в ЕС, ни влаковете са влакове като в ЕС, ни нови работни места, ни европейски заплати...
227
1
 
1
 
! Отговори
.... преди 6 дни
.....
226
0
 
21
 
! Отговори
Защо преди 6 дни
Делян Добрев много кротък ! Как подскачаше 4 месеца, че и разни фактури показваше от далече. И все твърдеше, че заради ПП-ДБ бензина бил с 1 лев по-скъп ! Е сега от 3 месеца управлява Б отбора на ГЕРБ, защо бензина не стана по-евтин ?
225
9
 
5
 
! Отговори
Я па ти.. преди 6 дни
До До Грами 217 Казваш откраднатите милиарди от Боко...Я кажи колко милиарда са ? Имаш ли изобщо представа какво е един милиард ?Това са хиляда милиона.
224
9
 
4
 
! Отговори
Кантонер преди 6 дни
ПП се правят на дествени порнозвезди ...
223
10
 
5
 
! Отговори
Географски вести преди 6 дни
Така наречения академик от ПП днес пред президента каза , че " България е основоположник на Европейския континент" !? Авно е заразно в ПП да нямат понятие от термини . Континента е физико географско понятие и няма как да си основоположник на континент освен ако не си митичния Атлас или тектонична плоча . Основоположник на култура и цивилизация може да е един народ но на Континент не. В смисъл ако не беше академик а мракетинг гуро от харвърд може да плямпа кво до му дойде , но академик аре бегай!
222
0
 
13
 
! Отговори
ЛЕЛЯ ПЕНА преди 6 дни
НА МАЛЦИНСТВО,НА МНОЗИНСТВО,ВСЕ ЩЕ Е С ШЕФА СИ ПЕЕВСКИ,КАКВИТО И ЕТЮДИ ДА РАЗИГРАВА.
221
1
 
23
 
! Отговори
6 преди 6 дни
Борисов и Пеевски с техните служебни партии задържат развитието на демокрацията в България! Те са вече архаични партии,едната е и ориенталска, които само увеличават времето на агонията на политическия живот в страната.Ще си идат ,но с много забавяне!
220
3
 
5
 
! Отговори
натовски лентяй преди 6 дни
Борисов има вече голям опит във власта и знае ,че времето изтича и ще с е разпадне сиистемата -умното предложение от него е добро като в Гърция -задължително гласуване и само който си плаща данъците тук-въпроса екво ще кажат от онова посолство където държат жокера
219
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Борисов гледай си живота не ти трябва никакво правителство
218
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Алоо , герба-дЖиите , нали сте 1-ва политич. сила , АЙДЕ ''УПРАВЛЯВАЙТЕ'' ... Баце сдаде багажа !!!
217
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ей стари деца и внуци на комунисти! Вий спомняте ли си мухите в бараките, на лагерите за насилствен детски труд - Бригадирското движение по времето на Бай Тодоранчо... И онзи див копнеж по Корекома по дънките оригинал. Ти помниш ли как в нас полека -лека изстиваха последните надежди и вярата, че ще ни пуснат да се изкъпем в банята? Фактът, че медузите са оцелели 650 милиона годи без мозък, дава надеждата на много хора.